Bulatović: S nestrpljenjem čekam da se vratimo na scenu

Gitarista Srđan Bulatović zadovoljan što je album "Peninsula", koji je snimio sa Darkom Nikčevićem, dobio sjajnu kritiku u španskom časopisu "Ritmo"

3827 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Bulatović i Darko Nikčević duo gitara, Foto: Jovan Mandić
Srđan Bulatović i Darko Nikčević duo gitara, Foto: Jovan Mandić

Crnogorski gitarski duo koji čine Darko Nikčević i Srđan Bulatović sa aktuelnim albumom “Peninsula”, koji su početkom ljeta objavili pod etiketom izdavačke kuće Naxos Record, polako osvajaju ljubitelje gitarskog zvuka širom Evrope, što najbolje potvrđuje odlična kritika koju su povodom autorske muzike dobili u specijlizovanom španskom časopisu za klasičnu muziku “Ritmo”.

Časopis postoji od 1929. godine, a kritiku za album našeg dua potpisuje kritičarka Esther Martin i ona se našla u novembarskom izdanju.

“Preporuka dolazi iz Crne Gore, gdje je gitarski duo koji su stvorili Nikčević i Bulatović uspio privući ogromnu pažnju zahvaljujući vlastitim kompozicijama. U ovom radu treba cijeniti potpuno novi repertoar i ispravnost instrumentacije. Harmonije i melodije koje slušaoca odvode na Mediteran, a čiji naslovi govore sami za sebe (na primjer, Tarantella balcánica), slijede se u kratkim djelovima poređanim od nižeg do višeg intenziteta, na način da postupno plijene pažnju slušaoca. Interpretacija dvojca, koja izmjenjuje glavnu gitaru prema autorstvu kompozicije, briljantna je i inteligentna, čak i živahna, a ističe se preciznošću kako u kamernoj izvedbi, tako i osobnošću vlastitog zvuka”, napisao je između ostalog Martin o njihovom albumu “Peninsula”.

Lijepim riječima koje su dobili na račun svoje muzike zadovoljan je i Bulatović koji je za ovo saznao od svog kolege iz dua.

“Sasvim slučajno, pretražujući neke druge informacije, Darko je otkrio tekst prikaza naše muzike na internetu. Kada je malo bolje pogledao, vidio je da se radi o renomiranom španskom časopisu ‘Ritmo’ koji je specijalizovan isključivo za klasičnu muziku. Nemam informaciju kako je CD uopšte došao do njih, ali pretpostavljam da je tu zaslužna izdavačka kuća Naxos Records, za koju je snimljen naš album ‘Peninsula’ i koji ima razgranatu distribuciju svojih izdanja širom svijeta. Ono što se iz teksta španske kritičarke Esther Martin može uočiti, jeste da je pažljivo slušala album i dala profesionalan prikaz naše muzike iz svog ugla.

O albumu „Peninsula“ je nešto ranije pisao i časopis „Mjuzik veb internešnal“. Njihov kritičar Glin Pursglov primjećuje ‘silinu ljubavi prema muzičkoj tradiciji rodne zemlje dua koji čine Nikčević i Bulatović’. Za razliku od prethodne, o ovoj kritici su nas obavijestili iz Naxos Recordsa”, ponosan je Bulatović. Album “Peninsula” objavljen je u jeku drugog talasa, pa je njegova promocija kroz koncerte znatno otežana. Ipak, ovakve kritike, otvoriće vrata za online koncerte, kakvima pribjegavaju brojni muzičari u čitavom svijetu.

“Naša muzika se nalazi na globalnom tržištu sa milionima djela iz cijelog svijeta. Svojim kvalitetom ili nekvalitetom traži svoje mjesto, i krči put ka slušaocima i kritičarima širom svijeta. Dokle će stići, to niko ne može pretpostaviti. Ali ono što me u ovom trenutku čini ponosnim jeste da se pojedina djela sa najnovijeg albuma ‘Peninsula’ nalaze i slušaju mjesecima na play listama klasične muzike na Apple Music Classical. To je jedna od najznačajnijih svjetskih muzičkih platformi, gdje su njihovi selektori klasične muzike odabrali neka od naših djela i uvrstili ih na svoje play liste. Preko tih play lista pojedina naša djela imaju preko 150000 slušanja”, pohvalio se Bulatović i dodao da što se koncerata tiče, do daljeg je sve otkazano zbog korona virusa.

“Još nema naznaka kada ćemo ponovo putovati i izvoditi koncerte. Dok se ne vratimo u normalno stanje, ovo može biti jedan od efikasnijih i za sada jedinih mogućih načina promocije naših djela ka Evropi i svijetu”, smatra on. Neke od djela sa albuma “Peninsula” publika je već imala priliku da čuje i uživo.

“Ljetos smo svirali samo nekoliko kraćih koncerata. Oni su održani uz poštovanje mjera NKT-a i uz ograničen broj publike. Takav ambijent ne inspiriše do kraja izvođača zbog atmosfere i ozbiljne situacije u kojoj smo se ne samo mi, već i cio svijet, našao. Na tim koncertima smo najviše izvodili kompozicije sa prethodnih albuma. Sa najnovijeg albuma ‘Peninsula’ odsvirali smo samo nekoliko kompozicija, a naša publika ih je jako dobro prihvatila”, prisjeća se Bulatović koji priznaje da nije ljubitelj online koncerata, jer tu nema interakcije sa publikom.

“S nestrpljenjem čekam da se vratimo na scenu. Za sada mi puno nedostaje. A tada slijedi predstavljanje naših najnovijih kompozicija”, obećava on.

Bonus video: