Anita Popović: Inspirišu me pjesme Maje Perfiljeve

Reakcijama na njen singl veoma je zadovoljna, s obzirom na to da je na njega publika čekala četiri godine, a brojne pohvale Anita je dobila i od kolega

4120 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Popović, Foto: Printscreen
Popović, Foto: Printscreen

Crnogorska muzičarka Anita Popović nedavno je objavila novi singl “Karavan putuje” za koji je sama radila muziku. Upravo ovaj singl je omaž pjesnikinji Maji Perfiljevoj sa kojom je Anita sarađivala i ranije, a na čije je stihove napisala muziku.

Reakcijama na njen singl veoma je zadovoljna, s obzirom na to da je na njega publika čekala četiri godine, a brojne pohvale Anita je dobila i od kolega.

“Još u procesu stvaranja pjesme, na kompoziciju ‘Karavan putuje’ sjajno su reagovali i Maya Sar, čiji je suprug Mahir bio zadužen za aranžman i produkciju iste, kao i Nermin Puškar koji je odsvirao električne gitare, a vidim da i publika odlično reaguje na ovu numeru”, pohvalila se u razgovoru za Vijesti Anita.

Do saradnje sa Mahirom došlo je na preporuku Maje Radoman i Marka Spalevića, a kompletan projekat podržao je Centar za kulturu Tivat.

“Dobila sam Mahirov mejl i odmah mu pisala i poslala pjesmu. Nijesam dugo čekala na odgovor i na veliko zadovoljstvo bio je raspoložen za saradnju”, prisjeća se Anita.

Ovo nije prva pjesma Perfiljeve koju je Anita otpjevala. Naime, njihova saradnja koja je trajala godinama, krunisana je još 2014. godine kada je Maja na Anitinu muziku napisala stihove za “Dotakni me vjetrom”.

“Zaista me Majini stihovi inspirišu, pa se nadam da će i ubuduće biti još njenih pjesama koje ću iskoristiti. No, ovaj singl je tek izašao pa je još rano pričati o takvim planovima. Inače, ova numera nastala je prije šest, sedam godina i moram priznati da mi nije dugo trebalo da napišem muziku na Majine stihove, a plan je bio da se pjesma pusti na godišnjicu njene smrti kao neki omaž. Pored promocije pjesme, bio je plan da bude izloženo i crtanje na svili koje je Maja obožavala, ali je korona sve odložila i riješila sam da makar kraj godine iskoristim i bar na YouTube servisu pustim numeru”, otkriva muzičarka.

S obizorm na to da je davno dobila dozolu od Maje da može da koristi njene stihove, Anita ništa nije prepustila slučaju, već je i sestru pokojne pjesnikinje obavijestila o onome šta namjerava.

“Kako je Majina sestra nosilac svih autorskih prava, obavijestila sam je o svemu i rekla joj da mi je Perfiljeva još davno dala knjigu sa svojim pjesmama i rekla da koristim one koje želim. Njena sestra je imala uslov da se to prijavi, što bih ja svakako uradila. Prijavila sam pjesmu u PAM-u koji štiti moja autorska prava za čitav svijet”, objašnjava proces Anita.

Njen novi singl objavljen je pod etiketom izdavačke kuće Croatia Records, a saradnja sa njima traje već godinama.

“Oni su za sada jedini izdavači za čitav region. Sa tom izdavačkom kućom povezao me Zele Lipovača koji je radio moja prethodna dva singla - ‘Marija’ i ‘Vrati se’, a kad sam odlučila da pustim u etar numeru ‘Karavan putuje’ konaktirala sam ih i oni su bili veoma raspoloženi da nastavimo saradnju”, kaže Anita.

Pored promocije od koje je odustala, zbog aktuelne pandemije mnogo je teža i prezentacija njenog rada. Međutim, imala je sreće da za ovaj singl budu zainteresovani i mediji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pa je i premijera bila na CMC kanalu.

“Za sad su isključivo onlajn gostovanja u medijima širom regiona, ali i to je u ovoj situaciji dobar način da se prezentuje pjesma i da je neko čuje. Mada mnogo bih više voljela da mogu i uživo da je otpjevam i da ljudi čuju i kako zvuči u akustičnoj verziji”, ističe Anita koja već neko vrijeme radi u Muzičkom centru u Podgorici.

Kaže da je stalni posao ne odvlači od karijere pop muzičarke.

“I taj posao mi je veoma blizak, za to sam se školovala. Posao u Muzičkom centru spona je sa klasikom, pogotovo sada kad sam upisala postdiplomske studije. Sve je to muzika i moj svijet”, zaključuje Anita

Bonus video: