Britanski umjetnici pozivaju na bojkot Eurosonga u Izraelu

Piter Gebrijel, Vivijen Vestvud, Nensi Elan i brojni muzičari, glumci, režiseri i druge javne ličnosti smatraju da je licemjerno što festival slavi raznolikost i inkluziju, a održava se u zemlji koja krši ljudska prava Palestinaca
1367 pregleda 3 komentar(a)
Neta, prošlogodišnja pobjednica Eurosonga, Foto: Armando Franca/AP
Neta, prošlogodišnja pobjednica Eurosonga, Foto: Armando Franca/AP

Više od pedeset britanskih umjetnika, među kojima su i poznati muzičari, glumci, režiseri i producenti, uputili su BBC-ju otvoreno pismo kojim pozivaju na bojkot Eurosonga u Izraelu, odnosno da čelnici te medijske kuće zatraže održavanje u drugoj zemlji, prenose svjetski mediji.

Prema planu, BBC bi trebalo da direktno prenosi dvije polufinalne večeri i finalno veče Eurosonga 14, 16. i 18. maja.

“Evrovizija je možda laka zabava, ali to nije izgovor da se ne osvrnemo na ljudska prava. Ne možemo ignorisati izraelsko sistematsko nasilje nad ljudskim pravima Palestinaca”, stoji u otvorenom pismu.

“Evropska radio-difuzna unija izabrala je Tel Aviv kao mjesto održavanja, umjesto okupiranog Jerusalima, ali to ne čini veliku promjenu u zaštiti Palestinaca od krađe zemlje, iseljavanja, pucanja, prebijanja i drugih stvari koje čini vojska Izraela”, nastavlja se u pismu. Ovo pismo upućeno je BBC-ju desetak dana prije održavanja takmičenja “Eurosong: Vi birate”, gdje će 8. februara muzičari predstaviti svoje numere, a publika odabrati predstavnika Velike Britanije za pomenuto muzičko takmičenje.

“Za umjetnike sa savješću to bi bila čast pod znakom pitanja. Ti umjetnici i BBC trebalo bi da znaju da ‘Vi birate’ ne važi za Palestince, jer oni ne mogu da biraju kada je u pitanju izraelska okupacija niti kada se radi o slobodi. U državnom zakonu, čak su i Palestinci sa izraelskim državljanstvom izuzeti kod slobode za nacionalno samoopredjeljenje, jer je to pravo garantovano samo Jevrejima”, navode britanski umjetnici.

Oni smatraju da je naročito licemjerno to što Eurosong slavi raznolikost i inkluzije. “BBC je obavezan da ‘zagovara slobodu izražavanja’. Zato bi trebalo da djeluje u skladu sa svojim principima i pritisne čelnike Evroviziju da premjeste manifestaciju u drugu državu, gdje se ne čini zločin protiv slobode”, dodaje se u pismu koje potpisuju između ostalih muzičar i osnivač Womad festivala Piter Gebrijel, modna dizajnerka Vivijen Vestvud, violinistkinja Nensi Elan, članovi bendova “Drones Club”, “Volf Alis” i mnogi drugi.

Crna Gora u prvom dijelu prvog polufinala

Na zvaničnom sajtu Eurosong manifestacije, objavljena je i raspodjela izvođača po polufinalnim večerima. Tako će crnogorski predstavnik, nastupiti 14. maja u prvoj polufinalnoj večeri, a ove godine pobjednik Montevizije moći će da se nada i glasovima iz Srbije i Slovenije, s obzirom na to da će se iste noći predstaviti i takmičari iz tih zemalja. Albanija, Makedonija i Hrvatska dobile su svoje mjesto u drugoj polufinalnoj večeri zakazanoj za 16. maj.

Crnogorski, kao i srpski predstavnik nastupiće u prvom dijelu večeri, a tačan raspored biće poznat tek kada sve pjesme budu objavljene, jer organizatori vode računa o tome da se pjesme sličnog tempa ne izvode u nizu. Organizatori popularnog muzičkog takmičenja odlučili su i kada će glasati “velika petorka” i prošlogodišnji pobjednik, pa će tako žiri i publika iz Španije, Francuske i Izraela glasati prve večeri, a Njemačke, Italije i Velike Britanije druge noći.

Pjesme učesnika Montevizije će biti objavljene u subotu

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Montevizije juče je objavljeno da će sve pjesme koje će biti izvedene na toj manifestaciji, biti objavljene na Youtube kanalu u subotu, 2. februara. Za titulu predstavnika Crne Gore na Eurosongu, ove godine boriće se Ivana Popović (Nevinost), Nina Petković (Uzmi ili ostavi), Andrea Demirović (Ja sam ti san), Monika Knezović (Nepogrješivo) i bend “D moll” (Ti) koji čine Tamara Vujačić, Mirela Ljumić, Željko Vukčević, Ivana Obradović, Emel Franca i Rizo Feratović. Glasovi publike odlučiće pobjednika 9. februara, kada će biti održana Montevizija.

Bonus video: