Otašević: Više volim da pjevam uživo

Iva Otašević jedna je od četiri djevojčice iz Crne Gore koja je osvojila priznanje na međunarodnom festivalu u Ukrajini, koji je održan onlajn

9560 pregleda 0 komentar(a)
Iva Otašević, Foto: Privatna arhiva
Iva Otašević, Foto: Privatna arhiva

To što je aktuelna pandemija odložila mnoge kulturne manifestacije u svijetu nije obeshrabrilo organizatore “2220 Music International Festivala” koji je održan u Ukrajini.

Kako bi se prilagodili situaciji, odlučili su da ovogodišnje izdanje bude onlajn, a mogu se pohvaliti i velikim brojem učesnika, tačnije njih 548 iz 14 zemalja svijeta. Među njima, crnogorske predstavnice Iva Otašević, Anja Jestrović, Lara Pavićević i Vjera Radulović imale su zapažene nastupe, prošle četiri kruga, stigle do super finala i osvojile nagradu.

Tako je Iva trijumfovala u srednjoj kategoriji od 13 do 14 godina, a Anja je osvojila prvo mjesto u kategoriji mlađi uzrast od 11 do 12 godina. Kao nagradu, njih dvije su dobile da sljedeće godine uživo budu dio festivala u Ukrajini.

Vjera se sa ovog takmičenja može pohvaliti drugim mjestom u kategoriji od 11 do 12 godina, dok je Lara osvojila treće mjesto u kategoriji od 13 do 14 godina. Iva Otašević već je poznata crnogorskoj javnosti zahvaljujući festivalima u Crnoj Gori gdje je redovni učesnik, a za festival u Ukrajini saznala je zahvaljujući društvenim mrežama.

“Od šeste godine sam na festivalima, a kako je zbog aktuelne pandemije sve odloženo, ovaj festival je održan onlajn. Za njega sam saznala listajući Instagram, vidjela sam konkurs i u dogovoru sa roditeljima koji su me odmah podržali, riješila sam da se prijavim. Kako se već duže vrijeme družim sa Larom Pavićević, rekla sam i njoj za ovaj konkurs i nagovorila je da zajedno učestvujemo. Kada smo se prijavili niko od nas nije očekivao nagradu, s obzirom na to da smo znali da je festival internacionalni i da će biti dosta učesnika, ali svakako da sam oduševljena što sam trijumfovala u mojoj kategoriji”, pohvalila se u razgovoru za “Vijesti” Iva Otašević.

Organizatori festivala nijesu željeli da rizikuju hoće li da zvuči sve kako bi trebalo, pa su učesnici morali da numeru koju odaberu snime u studiju. Nakon toga Iva, ali i ostale učesnice snimile su video koji su poslale na konkurs. Mlada Budvanka, ekranizaciju svoje kompozicije napravila je tako da se vidi njen rodni grad.

“Svakako da više preferiram pjevanje uživo jer tu najbolje možete žiriju pokazati svoje vokalne sposobnosti, ali pravila su ove godine bila drugačija. Tako smo svi najprije snimili svoje pjesme u studiju, pa iste uklapali sa videom. Prednost kod snimanja je ta što snimak uvijek možete ispeglati, ako zaboravite tekst nije problem da se vratite i snimite opet, a i nema treme, ali bih radije da smo svi mogli da pjevamo na sceni uživo”, kaže Iva kojoj je oko izbora pjesme pomogla mama.

“Za predstavljanje na takmičenju ‘2220 Music International Festival’ odabrala sam numeru ‘Fai rumore’, pobjedničku pjesmu San Remo festivala. Inače obožavam sva takmičenja, redovono pratim i Eurosong, San Remo, ali i ostale izbore za predstavnike raznih zemalja na Evroviziji, ali ovoga puta mi je bilo bitno da se predstavim u drugačijem svjetlu, a da opet pokažem i svoje glasovne mogućnosti. Kako uvijek na festivalima pjevamo ili na našem ili na engleskom, upravo je to bio razlog što sam izabrala italijansku kanconu, kako bih bila autentična, a moram priznati da je to numera koja mi je trenuno među omiljenima”, iskrena je Otašević.

Nakon što su poslali snimke na mejl festivala, nekoliko dana kasnije stigao je odgovor da je prošla prvi krug, a do superfinala prošla je za tri mjeseca nekoliko krugova. Za to vrijeme svi snimci učesnika mogli su se pogledati na YouTube kanalu festivala, pa se Iva zahvaljujući njima informisala o konkurenciji.

“Preslušala sam snimke svih učesnika i zaista je bilo izvanrednih. Kad god sam na neklom takmičenju volim da se informišem o konkurenciji, a ovoga puta mogla sam da čujem i takmičare iz Kazahstana, Azerbejdžana i drugih zemalja. Ne mislim da sam pristrasna, ali na mene su najveći utisak upravo ostavile naše crnogorske takmičarke Lara i Vjera. Ne kažem to zato što se sa njima družim i znam ih sa festivala, već zato što su zaista sjajni vokali”, pohvalila je svoje drugarice Iva.

Kako kaže, nada se da će se situacija sa pandemijom stišati, pa da će ona i Anja iskoristiti svoju nagradu i sljedeće godine putovati u Ukrajinu. “Nagrada je da budemo gošće festivala naredne godine i isto se takmičimo, tako da jedva čekamo to iskustvo”, ističe Iva koja nema samo podršku od roditelja, već i od svojih vršnjaka.

“Ne samo kad je u pitanju muzika, već sve čime se bavim. Podrška drugarica ne izostaje kao ni moje razredne. Takođe ima dosta profesora koji podržavaju ono što radim, pa nikad nemam problema zbog mog hobija u školi”, zaključuje Iva.

Muzika samo kao hobi

Iva je učenik devetog razreda Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”, a iako voli muziku, planira da umjetnost bude njen hobi.

“Riješila sam da nakon Osnovne škole upišem Gimnaziju jer čini mi se da je bolja odskočna daska za ono što želim da postanem kad porastem. Moja želja je da nakon srednje upišem političke nauke ili pravni fakultet jer to je nešto što me najviše privlači i u tome se baš pronalazim. Što se tiče muzike, svakako da će ona ostati moja ljubav, ali će biti samo moj hobi”, tvrdi Iva.

Bonus video: