Ostaću vjeran čvršćem zvuku, pa dokle doguram

“Nikad nijesam imao neke televizije iza sebe koje bi reklamu vrtjele cijelu godinu 30 puta na dan. Nisam išao tim putem jer sam razmišljao da ako je nešto dobro, sigurno će doći do publike. Ipak, nije tako. I u muzičkoj industriji imate klanove i ako ne pripadate nekom, nema vas. Kada sam krenuo u solo karijeru ‘90-tih godina stanje na muzičkoj sceni se dodatno pogoršalo. Eto 60 godina sam čekao i pokazao da ni sad nije kasno da se predstavim auditorijumu i pokažem svoje glasovne sposovnosti”, dodaje Vujošević

3793 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Da i sa 60 godina može da se gradi karijera i da za dobru pjesmu ne postoji vremensko ograničenje, pokazao je učešćem u emisiji “Nikad nije kasno” crnogorski muzičar Bato Vujošević. Emisija je emitovana za vikend, a reakcije na njegovo učešće su odlične.

“Nevjerovatno je koliko je ova emisija gledana. Otkako se emisija završila samo mi zvoni telefon. Sjetili su me se i neki sa kojima se odavno nijesam čuo, zvali su me iz inostranstva da kažu da sam bio sjajan. Nijesam ni mogao da pretpostavim da će učešće u samo jednoj emisiji izazvati tako dobre reakcije”, pohvalio se u razgovoru za Vijesti Vujošević.

Tokom svoje karijere koja traje od sredine 70-tih godina Bato je objavio nekoliko albuma, ali i učestvovao na raznim festivalima. Ipak, smatra da to nije bilo dovoljno, pa je riješio da za njega čuju i van granica Crne Gore.

“Ovaj serijal emisije ‘Nikad nije kasno’ donijeće učešće mnogih muzičara koji iza sebe imaju objavljene albume i bili su popularni u jednom trenutku, ali su odavno zaboravljeni. Za to što sam se prijavio zaslušan je moj kum iz Kanade, mada on nije jedini koji me je nagovarao da se pojavim na ovom takmičenju. Sve ono što sam radio do sad nije nepoznato ljudima iz produkcije emisije, ali kao što i sami znate, Crna Gora je malo tržište i vrijeme je bilo da za mene čuju i van granica naše zemlje. Nikad nijesam bio ambiciozan, da jesam drugačije bih gradio karijeru, ali i prije, kad je bila stara Jugoslavija sve je kretalo iz Beograda. Ni Parni valjak, ali ni Bijelo dugme, Indexi ne bi bili to što jesu, da ih u Beogradu, koji je bio i ostao muzički centar, nijesu prihvatili. Zato sam i pomislio zašto i sam ne bih pokušao, jer ipak je u pitanju emisija koja ima milionsku gledanost, sad i puta pet s obzirom da je korona, ništa ne radi i svi su nedjeljom veče pored malih ekrana”, ističe Vujošević.

Kako kaže, da bi bio popularan van granica Crne Gore, morao je da uloži nekoliko desetina hiljada eura samo u marketing.

“Nikad nijesam imao neke televizije iza sebe koje bi reklamu vrtjele cijelu godinu 30 puta na dan. Nisam išao tim putem jer sam razmišljao da ako je nešto dobro, sigurno će doći do publike. Ipak, nije tako. I u muzičkoj industriji imate klanove i ako ne pripadate nekom, nema vas. Kada sam krenuo u solo karijeru ‘90-tih godina stanje na muzičkoj sceni se dodatno pogoršalo. Eto 60 godina sam čekao i pokazao da ni sad nije kasno da se predstavim auditorijumu i pokažem svoje glasovne sposovnosti”, dodaje Vujošević.

U petoj emisiji prvog kruga koja je emitovana za vikend Bato je izveo numeru “Crna dama” grupe “Smak”.

“Rastao sam uz dobru muziku i bendove - Smak, Azru, Divlje jagode, Parni valjak, Bijelo dugme. Tada, ‘70-tih i ‘80-tih godina bila je zlatna era muzike, pogotovo rokenrola. Išli smo na koncerte, organizovale su se gitarijade, maratoni muzički. Zato sam i htio da moj muzički izbor bude vezan za to neko vrijeme, pa sam ponudio tri kompozicije - od Deep Purplea ‘Soldier Of Fortune’, od Osvajača ‘S kim čekaš dan’ i ovu numeru, a zbog koncepcije emisije produkcija je izabrala baš pjesmu Smaka”, otkriva Bato kako je došlo do izbora numere koju će izvesti u emisiji. Kako kaže, nije se pokajao što je učestvovao, posebno što je konkurencija jaka.

“S obzirom na to da sam jedini iz Crne Gore, trudiću se da na dostojan način do kraja budem predstavnik naše zemlje. Već razmišljam šta ću pjevati u drugom krugu, a jedan od predloga je bio da interpretiram neku numeru ‘Kerbera’”, ističe Bato i dodaje da ono što sigurno zna je da će ostati vjeran rok muzici.

“Ostaću vjeran čvršćem zvuku, pa dokle doguram. Najbitnije je da čovjek bude ono što jeste. Moje je da otpjevam dobro, a narodnjake sigurno neću pjevati u ovoj emisiji, oni su za kafanu. Ne bježim od pjevanja nekog starog narodnog evergirna, ali novokomponovane narodnjake ne bih pjevao ni pod razno”, tvrdi Vujošević.

Na snimanje drugog kruga putuje početkom naredne godine.

“Mislim da ćemo snimati krajem januara, početkom februara, čekam još poziv od produkcije. Prošli put sam ostao četiri dana, zato mi i odgovara što ću ići tamo poslije praznika”, iskren je on.

Emisiju koju je publika gledala za vikend snimao je prije tri sedmice, a fasciniran je i načinom rada ovog projekta.

“Dođete spremni, a sa bendom imate 15-tak minuta za probu. Kad krene emisija imate samo jedan pokušaj da otpjevate pjesmu u cugu i nema ponavljanja. Kako otpjevate, tako ide na finalnom snimku. Da nas prekidaju i i vraćaju da idealno izvedemo numeru, snimanje bi trajalo minumum šest sati. Ovako sve brzo ide”, prenosi svoje utiske Vujošević.

Neću da vučem nikoga za rukav

Tokom 2020. godine Vujošević je objavio dvije pjesme - Želim te” i “Iz zida u zid”, ali je nezadovoljan što su ga neki mediji zaboravili.

“Mislim da je rijetko koji muzičar iz pop rok žanra objavio ove godine dvije pjesme. Ipak, snimajući novogodišnji program RTCG me je zaboravio, ali su se zato sjetili nekih kolega koji već sedam, osam godina nošta snimili nisu. No, meni ne pada na pamet nikoga da vučem za rukav i da molim za gostovanja. Eto zvali su me iz Televizije Nikšić i pitali hoću li da dođem, rekao sam hoću naravno makar i pješke. Ipak iza sebe ja imam mnogo pjesama, četiri Pjesme Mediterana gdje sam svaki put bio u finalu, toliko godina sam u muzici i ‘ladno me zaobiđu. Zato sam i odlučio da odem i pokažem šta sve mogu”, ističe Vujošević.

Bonus video: