Šundić: Lokalpatriotizam je zdrava emocija i ne poznaje konkurentnost

„Time sam htio da snažna poruka pjesme bude prepoznata - da je došlo vrijeme za neke nove i mlade ljude kojima treba dati šansu i prepustiti im da rade ono što najviše vole kako bi na taj način dostojno predstavljali i sebe i naš Nikšić"

6184 pregleda 7 komentar(a)
Petar Šundić, Foto: Privatna arhiva
Petar Šundić, Foto: Privatna arhiva

Prije nekoliko dana predstavljena je pjesma o Nikšiću, „U mom gradu“, koju su realizovali nikšićki muzičari, uz podršku Opštine Nikšić. Glavni „krivac“ što će Nikšić godinu koju je obilježila pandemija završiti sa veselim notama je Petar Šundić, koji je uradio tekst, muziku i aranžman.

„Najveće zadovoljstvo, čast i odgovornost koje jedan čovjek stvaralac i pregalac može osjetiti jeste da u kontinuitetu radi nešto što će biti posvećeno svom rodnom gradu i što će ostati za sva vremena. Upravo je to osjećaj da sve ono što radite srcem i dušom pretočite u pjesmu o svom gradu u kome ste rođeni, u kome ste odrastali, u kome svakodnevno živite i sretate lica sugrađana i sugrađanki i iz koga nemate namjere da nikada odete, već da ostanete u njemu i da stvarate i ostavite trag. Za mene su heroji svi oni koji ostaju i svoj život posvete svome gradu, uprkos svim problemima i često poput Sizifa gurajući teret uzbrdo i radeći da svakog dana grad bude sve bolji“, kazao je za „Vijesti“ Šundić.

Kako je istakao, sve su se kockice posložile, ekipa se brzo okupila, svi su bili na istoj talasnoj dužini, i pjesma je realizovana.

„Za samo nekoliko dana okupio sam sjajnu ekipu muzičara svih generacija, od najmlađeg Ivana Burića, tinejdžera koji donosi nagrade sa gotovo svih prestižnih takmičenja, pa do Boća Petkovića, veterana među nikšićkim muzičarima. Želio sam da formiram muzički raznovrstan sastav i budem dirigent različitim profilima muzičara, od akademskih, klasičnih do onih koji pripadaju ‘slobodnijoj formi’ sklonoj improvizaciji, što će se pokazati kao sjajan spoj koji se uklopio tačno onako kako sam i želio“, kazao je Šundić.

Ekipu koju je Petar predvodio, a koja je iznijela pjesmu „U mom gradu“, čine pjevačice Nina Žižić i Jelena Zvicer, Tijana Blečić - vokal, Mihailo Pešut - kontrabas, Ivana Vavić - saksofon, Dejan Ljuljić - trombon, Stefan Bjeletić - truba, Dragan Martinović - gitara, Ivan Burić - violina, Milan Bajalica - prateći vokal i Bogdan Petković - bubnjevi.

„Pjesma zvuči onako kako sam je i zamislio i što je najvažnije nijesam želio koketirati sa publikom, niti praviti kompromis. Pjesma je izraz ličnog doživljaja i na tome sam ponosan i zahvalan sam muzičarima koji su ispratili moje vizije i ideje. Naravno da je svako od njih dao svoj pečat i šmek pjesmi što je i bila i moja iskrena želja i namjera“, otkriva on.

Probe su bile na nikšićkoj tvrđavi, a spot je urađen u saradnji sa lokalnom televizijom.

„Moja je želja bila da pjesma bude drugačija, da bude zabavna i zarazna i da pokaže onu drugu stranu Nikšića, avangardnu. Da pokaže raskoš i talenat muzičara, ali i ljepote našeg Nikšića, kao i neke zaboravljene lokalitete koje u budućnosti treba valorizovati. U spotu se, osim nas muzičara, pojavljuju i pojedini ugledni sugrađani, poput Peca Rakojevića, Gordane Sarić, Voja Krivokapića“, otkrio je Šundić.

Kako je istakao, poseban pečat spotu daju plesači i plesačice iz plesnog kluba „Royal“ iz Nikšića.

„Time sam htio da snažna poruka pjesme bude prepoznata - da je došlo vrijeme za neke nove i mlade ljude kojima treba dati šansu i prepustiti im da rade ono što najviše vole kako bi na taj način dostojno predstavljali i sebe i naš Nikšić“.

„U mom gradu“ je, kazao je Šundić, isključivo nikšićki projekat i svi učesnici su iz grada pod Trebjesom, a podršku su dobili od lokalne uprave i predsjednika Opštine, Milutina Simovića.

„Muzika je moj krvotok. Nikada joj se nijesam u dovoljnoj mjeri posvetio iz ugla autorstva i ovo je bila sjajna prilika da baš sada, kada je najteže, pronađem tu inspiraciju u sebi i da se prepustim animiranju i okupljanju muzičara-kolega. Lokalpatriotizam je zdrava emocija i ne poznaje konkurentnost, makar za mene, jer za svakoga njegov grad treba da mu bude najmiliji. Kao što i poruka pjesme kaže: ‘da svako svakog voli baš i da se ne obrukaš’, neka to bude moja poruka svima“, zaključio je Šundić.

Bonus video: