Sve ono što stvorim je mjerilo uspjeha

“Kao i prethodne numere, i ova je počela od teksta koji je napisao Siniša Bjeković, a muzika je ponovo bila dio moje inspiracije. Na takvu konstrukciju, muzički doprinos kompoziciji dali su: Miha Radonjić kao aranžer, zatim Renata Perazić kao prateći vokal, Branko Koprivica i Lazar Nenezić, koji su u svom stilu ukrasili ovaj singl, koji najviše odgovara stilu pank-rok muzike”, otkriva Bjeković

6258 pregleda 2 komentar(a)
Sa snimanja spota za numeru “Negativac”: Bjeković sa ekipom, Foto: Privatna arhiva
Sa snimanja spota za numeru “Negativac”: Bjeković sa ekipom, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski muzičar Ivan Bjeković tokom pandemije bio je vrijedan, pripremao nove pjesme, pa će jednu od njih publika čuti u naredna dva dana. Za novi singl Bjeković je snimio i spot i kako kaže, jedva čeka da novi singl predstavi publici.

“Četvrti singl nosi naziv ‘Negativac’. Po nazivu se može steći utisak da se radi o pesimističnim stihovima, ali je zapravo tematika jedan vid bunta na karakter današnjih odnosa, vremenu u kojem je alternativa uvijek dostupna. Krupne laži i sitne prevare, kako govore i stihovi, nisu ona vrsta odnosa koje želimo za sebe, već svi težimo zajedničkoj i iskrenoj borbi za svako novo i ljepše sjutra”, kaže na početku razgovora za Vijesti Bjeković i dodaje da ekipa koja donosi rezultate se ne mijenja, pa su i ovoga puta bili isti saradnici.

“Kao i prethodne numere, i ova je počela od teksta koji je napisao Siniša Bjeković, a muzika je ponovo bila dio moje inspiracije. Na takvu konstrukciju, muzički doprinos kompoziciji dali su: Miha Radonjić kao aranžer, zatim Renata Perazić kao prateći vokal, Branko Koprivica i Lazar Nenezić, koji su u svom stilu ukrasili ovaj singl, koji najviše odgovara stilu pank-rok muzike”, otkriva Bjeković.

Ovo je već četvrti singl, pa, kako kaže, već ima dovoljno materijala i za prvijenac.

Ivan Bjeković
Ivan Bjeković foto: Privatna arhiva

“Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da je materijal za album kompletiran. Radni naziv ovog albuma je ‘Dosta je’, na njemu će se naći osam numera koje sam sklopio u studiju Mihe Radonjića. Novonastale okolnosti su mi zaista omogućile da se apsolutno posvetim ovom projektu. Nakon 14 godina bavljenja muzikom, kroz razne bendove i samostalni rad, kao i do sad tri objavljena singla, osjetio sam da je pravi trenutak za još jedan iskorak u muzičkoj karijeri. Sama situacija na crnogorskoj muzičkoj sceni, koja se već godinama zasniva na akustičnim svirkama, na kojima uglavnom možete čuti iste pjesme, navela me je da, za svoju satisfakciju, a nadam se i crnogorske javnosti, donesem neki novi sadržaj, koji će biti i ostati pečat, kako za mene, tako i za crnogorsku scenu”, siguran je Bjeković.

Iako se danas albumi ne prodaju, pa i velike zvijezde pribjegavaju objavljivanju singlova, o isplativosti samog projekta Bjeković nije razmišljao.

“Više sam razmišljao o činjenici da sve što radim ostaje kao trag mog stvaralaštva. Često se postavlja pitanje šta je mjerilo uspjeha, pa bih rekao da je za mene mjerilo uspjeha, zapravo, sve ono što stvorim. Volio bih da album dobije i svoje CD izdanje, što ću se i potruditi. Do okončanja pregovora ne mogu ništa detaljnije reći. U krajnjem slučaju, numere će u jednom trenutku, ako ne na CD-u, sigurno dobiti prostor na internetu. Ono što postavlja dilemu jeste činjenica da je CD sve manje u upotrebi, pa imam i nekoliko ideja o alternativnim načinima da album dobije svoj nosač zvuka”, bilo je sve što je o svom prvom izdanju otkrio muzičar.

Izdavačke kuće u Crnoj Gori više ne postoje, pa muzičari sa ovih prostora moraju da za svoje materijale traže kuće iz regiona. O tome koliko su one spremne da podrže novajlije, Bjeković kaže:

“Crna Gora nema šta da ponudi izvođačima ako imaju veće apetite ili želje na muzičkom tržištu. Postoji nekoliko kolega koji se bave izdavačkom produkcijom, ali to nije dovoljno, što je činjenica koju treba ispraviti. Kada govorimo o izdavačkim kućama u regionu, trenutno sam u pregovorima sa dvije izdavačke kuće, te se nadam da će pregovori iznjedriti jednu lijepu saradnju i promociju albuma u regionu”, ističe Bjeković.

I on je, poput svojih kolega, tokom aktuelne pandemije mnogo manje nastupao, a nedostaju mu, ne krije, druženja sa publikom.

“Kao što sam i naveo, period od marta jeste bio bez nastupa, ali daleko od toga da nije bilo posla. Odlučio sam da ne nastupam, kako ne bih izlagao riziku sebe i svoju porodicu. Samim tim sam imao dovoljno vremena i prostora da svu koncentraciju usmjerim na pjesme i kompletan proces snimanja albuma”, otkriva on.

Kad su mladi muzičari u pitanju, sve se rjeđe odlučuju na autorske pjesme, i ako ih objave ne pjevaju ih na nastupima.

“Autorske numere nemaju toliku popularnost kao obrade poznatih numera, i to je ono što vjerovatno ubija volju svim muzičarima da krenu u nove projekte. U razgovoru sa kolegama, često čujem da im se ne isplati da troše finansije na snimanje pjesama, kad mogu više da zarade kroz akustične svirke. Čini mi se da muzika u Crnoj Gori nema dovoljno ‘pažnje i njege’, jer to je osnov da bi mogla da funkcioniše. Mogao bih o idejama pričati danima, ali ovo nije način da se stvari pomjere s mrtve tačke”, smatra muzičar.

Tokom pandemije mnoge grane kulture su zapostavljene, a djelatnici ostali bez posla. Na pitanje kako komentariše činjenicu da uvijek kultura ispašta, a posebno pop kultura, odgovara:

“Gledajući na tu činjenicu kao neko kome je umjetnost zaista velika ljubav i sastavni dio života, mislim da se krivica može postaviti na više strana. Prioritet mora biti lično zdravlje i zdravlje porodice. Razumijem i one kojima su svirke jedini izvor prihoda. Sa druge strane, postavlja se pravno pitanje pred muzičare - sama djelatnost nije temeljno regulisana, pa mnogo muzičara djelatnost obavlja van pravnih okvira. O tome je trebalo mnogo prije razmišljati, jer je pandemija virusa pokazala nedostatak komunikacije među muzičarima, kao i nepoznavanje pravnih propisa, koje smo svi kao građani dužni poštovati. Eto prilike da se sjedne za sto i sagleda način na koji kultura može biti i u ovakvim okolnostima sačuvana. Kao pravnik, uvijek sam spreman za kvalitetnu diskusiju i analizu problema, ali ne na način na koji su to pojedine kolege radile tokom pandemije. Jedno su želje, drugo je realnost”, smatra Bjeković. Na njegovom prvijencu naći će se osam numera, među kojima i jedan instumental.

“Naravno, na njemu će se naći i do sada objavljene numere, a spot za pjesmu ‘Negativac’ je samo uvod u ono što predstoji. U planu je snimanje barem još jednog spota, a nadam se da ću već u prvom kvartalu 2021. godine imati ‘štampanu’ verziju albuma”, obećava Bjeković.

Pravo i muzika mogu da žive zajedno

Muzikom se bavi više od deceniju, no ona nije njegov jedini izbor prihoda, već hobi i ljubav. Na pitanje iz iskustva koje ima, da li bi se odlučio da mu jednog dana upravo muzika bude glavni i jedini posao, kaže:

“Ovo zvuči kao trik pitanje (smijeh). Iskreno, kroz život me vodi intuicija, kojoj zaista vjerujem i koja me do sada nije prevarila. Trenutno opredjeljenje jeste pravo i fokus rada i istraživanja jeste ta oblast. Muzika uvijek ima svoje mjesto, te ne smatram da joj bilo što stoji na putu, kako bih imao dovoljno vremena i za to. Vjerovatno trenutne životne okolnosti omogućavaju da bude tako, ali ko zna. Svakako će muzika imati svoj prostor, a ako mi jednog dana bude omogućila apsolutno uživanje u životu kao i finansijsku sigurnost - zašto da ne. Živimo u vremenu kapitalizma, u kojem smo, osim ličnog zadovoljstva bavljenja poslom, morali početi da brinemo i o finansijskoj strani. Ipak smatram da pravo i muzika mogu da žive zajedno, bez obzira na okolnosti. Jedino što se može promijeniti jeste procenat koji jedna od djelatnosti uzima u vremenu”, tvrdi Bjeković.

Bonus video: