Rekordna prodaja ploča prošle godine

U Velikoj Britaniji i SAD-u trend kupovine ploča ne da ne jenjava, već još raste uprkos svemu

5558 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mada je činjenica da smo dobar dio prošle godine proveli zaključani u svoje kuće i stanove, zatvoreni u svoje sobe, u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa koja još uvijek hara svijetom, što je najviše pogodovalo striming servisima za koje je odjednom bilo mnogo više vremena za posvetiti im pažnju, ni sve to nije uticalo negativno na trend rasta prodaje ploča koji vlada već godinama.

Naprotiv, kao što je koronavirus uticao na rekordnu prodaju nekih električnih gitara, donio je promjene i na muzičkom tržištu, gdje je zabilježen najveći skok u prodaji vinila i brojke koje podsjećaju na rane devedesete godine prošlog vijeka.

U Velikoj Britaniji podaci sa kraja godine koje je objavila Britanska fonografska industrija (BPI) pokazuju da je prodaja naglo porasla i pored dva lockdowna zbog pandemije koronavirusa, a prodaja vinila raste već 13. godinu zaredom. Nove brojke otkrivaju da je gotovo svaki peti (18 odsto) svih albuma kupljenih tokom 2020. godine bio vinil, a kupljeno je 4,8 miliona ploča. Novi brojevi porasli su za 10 odsto u odnosu na brojke iz 2019, a najveći su još od procvata Britpopa početkom devedesetih.

Cjelokupna prodaja takođe će premašiti prošlogodišnju cifru od 4,3 miliona, čak i pored toga što se tržište fizičke muzike smanjilo za gotovo polovinu u martu kada su uvedeni prvi karantini

U SAD-u je samo u predbožićnoj gužvi prodato više od 1,8 miliona ploča. Tako je oboren rekord postavljen samo nedjelju dana prije, kada je prodato skoro milion i po vinila. Prodaja novih ploča dostigla je najveću sedmičnu prodaju vinila u zemlji sa druge strane Alantika još od početka 1991. godine. Mada ljubitelji muzike nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima uživo zbog pandemije koronavirusa, utjehu su našli u slušanju vinila čija prodaja je skočila a 10 odsto. Po tome je 2020. najbolja godina još 1990.

Cjelokupna prodaja takođe će premašiti prošlogodišnju cifru od 4,3 miliona, čak i pored toga što se tržište fizičke muzike smanjilo za gotovo polovinu u martu kada su uvedeni prvi karantini u Velikoj Britaniji i SAD prisilili brojne muzičke radnje da budu zatvorene.

Bonus video: