Islamović: Najgora godina je iza nas

"Želio sam ja pjevati, ali nam nisu dali. Mislim da je svijet izgubio dosta novaca na neodržavanju kulturnih manifestacija, neki će postati socijalni slučajevi, a već ih na hrvatskoj sceni ima i to dosta"

13281 pregleda 9 komentar(a)
Alen Islamović, Foto: Privatna arhiva
Alen Islamović, Foto: Privatna arhiva

Za većinu muzičara u svijetu, godina koja je prošla bila je veliki izazov. Mnogi su se zbog otkazivanja nastupa našli na rubu egzistencije. Iako je i za njega bila godina nerada, Alen Islamović, kako kaže, davno je obezbijedio sebe, ali mu je ipak u karijeri koja traje skoro četiri decenije ovo ipak najgora godina. Nije za to da se muzičari prilagođavaju situaciji, a siguran je da bolja vremena dolaze. O muzici, pandemiji, politici, ali i poljoprivrednom dobru koji ima u Bihaću, Islamović priča za “Vijesti”.

Ova godina svim profesijama donijela je glavobolje, a nekako je najviše pogodila umjetnike. Mnogi muzičari nijesu mjesecima radili, po čemu ćete Vi pamtiti 2020. godinu?

Godina nerada, straha, ne za budućnost, nego za svoju porodicu. Postao sam samotnjak, ne ulazim u velika društva izbjegavam ih. Informacije koje dobijamo putem medija znaju da izlude čovjeka. Teška godina za sve koji vole da rade svoj posao. Ovo je jedna od najgorih godina, po tome ću je pamtiti. Ništa u njoj nije bilo niti ljepo, niti dobro.

Toliko godina se bavite muzikom, preživjeli ste čak i rat na ovim prostorima, može li se reći da je ovo bila najgora godina “za pjesmu”?

Rekao sam najgora godina u mom životu. Estradom se bavim blizu 40 godina i nikad do sad nisam sreo ovakvu godinu. Nije u pitanju pjesma, nego je u pitanju taj odnos između ljudi. Udaljili smo se jedni od drugih.

Što sa Bijelim dugmetom, što sa Vašim bendom imali ste dosta koncerata. Koliko ste nastupa zbog ove aktuelne situacije morali da otkažete i da li Vam je bilo do pjesme?

U prošloj godini otkazano je oko 50 koncerata, nešto sa Dugmetom i ostalo mojih. Organizatori su ti koji su otkazivali nastupe, ja nisam nijedan. Imali su problem jer nije bilo lako ispoštovati sve mjere, a stezala ih je vlada, krizni štabovi, država. Želio sam ja pjevati, ali nam nisu dali. Mislim da je svijet izgubio dosta novaca na neodržavanju kulturnih manifestacija, neki će postati socijalni slučajevi, a već ih na hrvatskoj sceni ima i to dosta.

Početak prošle godine obilježio je singl u kojem gostujete bendu “Srčani udar”. Kakav Vam je plan bio za prošlu godinu i jeste li zaključavanje i samoizolaciju iskoristili da snimite neke nove pjesme?

Zaboravio sam prošlu godinu, što se tiče novih pjesama. Jedva sam čekao da pobjegnem iz nje. Sa bendom “Srčani udar” sam napravio taj singl, ali vidi se da bez koncerata je bezveze raditi nove pjesme. To nema smisla. Rokeri te pjesme promovišu nabolje na živim svirkama, a svirki nije bilo. Siguran sam da će 2021. donjeti dosta dobrih stvari, miriše mi na dobro.

Ne trebam se prilagođavati aktuenoj situaciji, jer mi to ne treba. Oni kojima to treba, to i rade. Mislim da je to jedan vid prostakluka i kokošarenja

Većina Vaših kolega se prilagođava aktuelnoj situaciji, pa su spremni da nastupaju sa malo ili bez publike. S obizrom na to da ste Vi tokom Vaše karijere imali priliku da pjevate na stadionima i pred velikim narodnim masama, kakav bi Vam osjećaj bio da na nastupu nema ljudi? Jeste li spremni i Vi da se prilagođavate situaciji?

Ne, ne trebam se prilagođavati, jer mi to ne treba. Oni kojima to treba, to i rade. Mislim da je to jedan vid prostakluka i kokošarenja, a to mi se baš ne radi i nemam potrebe za tim. Obezbijedio sam se da mogu normalno da živim, pa to ne moram da radim.

Kakvi su Vam planovi za 2021. godinu, ima li naznaka kad su koncerti u pitanju?

Ova godina bi trebalo da se otvori koncertima i to već od maja kada obično kreću moto skupovi i gradske fešte. Mislim da će regija poludjeti za koncertima, jer će svaki gradić i grad htjeti neku zabavu da narod zaboravi što prije ovu godinu koja je napokon prošla.

Islamović
Islamovićfoto: Privatna arhiva

Lješnike sadio pored Une

U Vašem rodnom Bihaću imate svoje poljoprivredno dobro i svoja imanja. Je li makar 2020. bila rodna godina?

Da, imam plantažu lješnjaka koju uređujem već pet, šest godina. Doprinos ploda je još u razvoju, nisu to još količine sa kojima bih bio zadovoljan, ali doći će to na svoje za nekoliko godina. Bitno je da je moj projekt “lješnjak sa Une” uspio, i da sad imamo svoje sadnice lijeske koje su se navikle na našu zemlju i na rijeku Unu, to je bitno.

Politički ću se aktivirati kad budu parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini

Tokom prošle godine najavili ste da ozbiljno planirate da se politički angažujete. Koji je motiv Vašeg ulaska u politiku i hoćete li praviti svoju stranku ili planirate da se pridružite nekoj već postojećoj?

Samo sam htio pomoći prijatelju, ništa više, a da li ću se baš angažovati u politici i aktivirati, hoću kad budu parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini. Ne planiram da pravim svoju već ću naći dobru stranku u kojoj ću pomoći da to sve u Bosni i Hercegovini krene nabolje. Pojavljuje se neka nada, ali vidjećemo šta je pred nama.

Bonus video: