Zvuk sa granica elektronske muzike

Crnogorski DJ-evi Buba i Pim Secle, kao i njegov šestogodišnji sin, sarađivali na albumu “Ritam te nosi”

5482 pregleda 77 reakcija 0 komentar(a)
Buba i Pim Secle, Foto: Ana Mitrović
Buba i Pim Secle, Foto: Ana Mitrović

Nastupa nema i sigurno mnogo nedostaju i DJ-evima i publici, pogotovo ako se uzme u obzir da ih je posljednjih godina bilo popriličan broj, na gotovo svim stranama i u svim oblicima u Crnoj Gori, od festivalskih do onih u organizaciji raznih grupa za promociju elektronske muzike, od solo preko predstavljanja domaće scene, do gostovanja inostranih zvijezda. Donekle se to prevazišlo lajv striminzima iz studija, objavljivanjem mikseva ili kroz platforme kao što je Platform081 gdje su njihovi nastupi snimani i uživo prenošeni putem društvenih mreža. U takvoj situaciji preostalo im je da se bave produkcijom, a neke je to natjeralo i da udruže snage, kao u slučaju podgoričkog DJ-a i producenta Veska Lazovića (nastupa pod pseudonimima Vesco Lazovich i Pim Secle) i njegovog nikšićkog kolege koji je trenutno stacioniran u Tivtu Miloša Bulajića Bube, u vidu albuma “Ritam te nosi”.

Novo Bubino izdanje sadrži četiri trake koje prema opisu izdavača, poznate inostrane etikete Engrave Ltd, perfektno predstavljaju “zvuk sa granica elektronske muzike” i krasi ih očaravajuća himničnost. Album je dostupan za preslušavanje i kupovinu na Beatportu (gdje je smješten u indi dens žanr), kao i na svim drugim onlajn prodavnicama elektronske muzike, za sad po pretprodajnoj cijeni od skoro osam dolara, dok jedna traka pojedinačno košta dva dolara.

Plod je to tijesne saradnje ova dva već iskusna imena sa domaće elektronske scene koja je rezultirala u avgustu prošle godine i zanimljivim nastupom upravo za pomenuti Platform 081. Na YouTube kanalu ove platforme koju su u vrijeme korone, kada smo spriječeni da uživamo u muzičkim događajima, pokrenuli mladi entuzijasti i ljubitelji muzike, može se vidjeti i čuti nastup na Verigama na kojem su miks pult dijelili Lerr, Buba i Pim Secle. Video je podjeljen u na dva dijela, jedan dvočasovni i jedan jednočasovni nastup crnogorskih DJ-eva. Pomenuti album obilježiće prelaz iz mučne 2020. u 2021. godinu koju svi dočekujemo sa nadom da ćemo uskoro vidjeti kako se stvari vraćaju u normalu, ali je zanimljivo da su kompozicije sa ovog izdanja duže vrijeme čekale na izlazak, jer su nastale prije više od godinu dana.

“Album je nastao tokom 2019. godine. Nisam imao za cilj da to bude album, jer sam vremenom sakupio četiri trake, zajedno sa remiksom Pim Seclea (Vesko Lazović). Prva traka koju sam uradio bila je ‘Smisao’, nakon nje ‘Ritam te nosi’, a onda “In Front of Future’ kao treća autorska traka koja je upotpunila album”, ispričao je Buba za “Vijesti”.

Upravo će posljednje pomenuta “In Front of Future” imati premijeru u ponedjeljak 11. januara na Beatport servisu, najavio je DJ i producent koji je najviše posvećen haus zvuku, ali ne bježi od tvrđih ritmova koji su uglavnom vezani za tehno. “Ritam te nosi” biće nasljednik njegovog uspješnog albuma “Dreamlands”, objavljenog sredinom prošle godine, koji je širom ex Yu regiona skrenuo pažnju na sebe, a prije i poslije toga EP-evima “Black Shadows” za North South Project i saradnjom sa Jelly 4 The Babies.

Izdanje “Ritam te nosi” ima i posebnu emotivnu notu za Veska Lazovića, odnosno za njegovog sina koji je prvi put imao tu čast da učestvuje na nekom muzičkom projektu crnogorskih producenata.

“Zanimljiva priča vezana za traku ‘Ritam te nosi’ je da smo Vesko i ja imali u planu da je zajedno odradimo, gdje smo obojica imali ideje kako bi to trebalo da zvuči. Međutim, Vesko mi je poslao svoju verziju na kojoj nije bilo mog vokala, već je refren otpjevao njegov šestogodišnji sin Kosta, što me je, iskren da budem, oduševilo. Na kraju smo odlučili da njegova verzija bude remiks moje originalne verzije i da ih kao takve izdamo na albumu”, otkrio je Buba. Nikšićanin je uvijek volio saradnje sa drugim muzičarima, možda baš zbog toga što je kroz jednu saradnju i počeo da se bavi elektronskom muzikom. Naime, kako je otkrio, tajnim vještinama DJ-inga naučio ga je njegov stariji i iskusniji prijatelj, DJ Makita sa kojim je kasnije počeo da se bavi i produkcijom i evo ga u tom poslu već osam godina, krčeći put za sebe i s vremenom sve više skrećući pažnju publike koja je između ostalog bila u prilici da ga sluša uživo na festivalima kao što su Refresh, Spring Break i Sea Dance nekoliko puta.

“Kad sam imao 12, 13 godina zanimao sam se za brejkdens i tada sam shvatio kako ritam funkcioniše i to je značajno uticalo da se zainteresujem za muziku. Moj stil karakterišu emocije prikazane kroz tople note sintova i živahne perkusije. Ima tu i svijetlih, razigranih, ali i mračnijih vajbova, zavisno od toga kako se osjećam u trenutku stvaranja”, objašnjava Buba.

Kad je u pitanju izdanje “Ritam te nosi”, i njega karakteriše velika sloboda u izrazu.

“Dao sam sebi maksimalnu slobodu ne vežući se ni žanrovski, ni stilski za bilo koji pravac. Za naslovnu traku sam odmah nakon instrumentalnog dijela imao spremnu melodiju u glavi, koju sam na kraju otpjevao i modifikovao da zvuči baš onako kako sam želio. Do saradnje sa italijanskim Engrave LTD je došlo tako što sam već neko vrijeme u kontaktu sa Maurom Musumeći, italijanskim DJ-em, i producentom koji sa Dodi Palezeom vodi ovu etiketu. Poslao sam mu sve četiri trake i on mi je odmah ponudio da ih već početkom 2021. izdaju kao album. Engrave LTD je globalno poznata italijanska izdavačka etiketa, njihove trake vrte najveća imena na elktronskoj sceni, tako da mi je ovo izdanje omogućilo tu čast da su trake sa njega do sada vrtjeli ili podržali Nik Voren, Lehar, Matijas Mejer, Agents of Time, Dejv Siman, Phunkadelica, Elke Klajn i mnogi drugi”, pohvalio se Bulajić.

On je najavio da će “In Front of Future” sa novog izdanja premijeru imati na SoundCloud kanalu Dream Chimney, a “Ritam te nosi” na kanalu Trndmsk, pa će i tu publika moći da ih čuje.

Nije ovo prvi put da se Buba nađe u društvu poznatih imena. Na prestižnom takmičenju Sound Avenue prije više od dvije godine osvojio je prvo mjesto u konkurenciji od preko stotinu producenata koji su radili remiks za Madlochovu traku “State of Mind”. Sound Avenue je čuvena etiketa čiji je vlasnik upravo Madloch, a za koju izdaju poznata imena kao pomenuti Elke Klajn, Petar Dundov, Dmitri Mološ, Cid Inc, Rodžer Martinez i drugi.

Uskoro i zajednički EP

Kao što se može vidjeti, pandemija koronavirusa nije značajno poremetila planove Bulajića i Lazovića.

“I pored ovog globalnog haosa izazvanog kovidom, obojica smo imali poprilično zanimljivu i kreativnu godinu za nama. Sve ove mjere i karantini sa kojima se svi prvi put susrijećemo su za razliku od mnogih na mene pozitivno djelovale. Ja sam se trudio da što manje pratim medije, a da što više vremena provodim u studiju i budem produktivan, što će se, iskreno se nadam, sve valorizovati ove godine”, najavio je Lazović aka Pim Secle.

Kad je u pitanju godina za nama, njegov doprinos numeri “Ritam te nosi” Lazović navodi kao jedan od najznačajnijih momenata.

“Istakao bih i gostovanje kod naših drugara na Platformi081 za koju smo radili dva miksa. ‘Ritam te nosi’ nije moja prva saradnja sa Bubom, a ove godine nas očekuje izlazak našeg prvog zajedničkog EP izdanja za ukrajinsku etiketu Druma sa dvije originalne trake. Volim da radim sa Bubom na novim projektima. Njega smatram jednim od najboljih DJ-eva i producenata, ne samo u okvirima Crne Gore, već i šire”, nahvalio je kolegu Lazović.

Bonus video: