osuđen za ubistvo glumice lane klarkson

Fil Spektor umro u zatvoru u 81. godini

Smatra se jednim od najuticajnijih producenata u popularnoj muzici, a radio je sa mnogim značajnim muzičarima i zvezdama soula, rokenrola i pop muzike

7892 pregleda 3 komentar(a)
Spektor, Foto: Printscreen
Spektor, Foto: Printscreen

Američki producent, muzičar i autor pjesama Fil Spektor koji je svojim “zvučnim zidom” transformisao popularnu muziku u drugoj polovini 20. vijeka preminuo je u zatvoru u Kaliforniji, potvrđeno je zvanično iz ove ustanove, a navodi se da je umro prirodnom smrću, piše Nova.rs.

Spektor, rođen 1939. godine u Bronksu, karijeru je počeo kao gitarista u bendovima s kraja pedesetih godina, ali se brzo okrenuo produkciji i praktično je izumio svoj “potpis” nazvan “zvučni zid”.

Smatra se jednim od najuticajnijih producenata u popularnoj muzici, a radio je sa mnogim značajnim muzičarima i zvezdama soula, rokenrola i pop muzike.

Njegova ruka za miksetom čuje se u prvoj verziji pjesme “Twist and Shout” (Top Notes), hitovima poput “Be My Babe” (The Ronettes), pesmi “River Deep Mountain High” (Ajk i Tina Tarner) koju je, inače, smatrao svojim najboljim djelom, on je zaslužan za zvuk evergrina “You’ve Lost Your Lovin Feelin” (Righteous Brothers), producirao je pjesme iz poslednje godine Bitlsa, a kasnije i solo albume Džona Lenona i Džordža Harisona, “Death of the Ladies Man” Lenarda Koena, pjesme Ramonsa…

Nakon dvije decenije “polupenzije”, od ranih osamdesetih do kraja milenijuma, tokom kojih je njegov uticaj na nove generacije muzičara i producenata samo rastao, ponovo se vratio za miks-pult, a posljednji njegov rad bio je na albumu “Silence Is Easy” grupe Starsailor 2003. godine.

Iste godine je u njegovoj vili u Alhambri u Kaliforniji glumica Lana Klarkson pronađena mrtva, sa prostrijelnim ranama nanijetim pištoljem. Spektor je prvo tvrdio da je u pitanju samoubistvo, ali je šest godina kasnije, nakon dugih procesa, osuđen za 19 godina zatvora za ubistvo.

Kaznu je služio u zatvoru u Kaliforniji, gdje je i preminuo.

Preporučujemo za Vas