Sivilo: Očekujte provokaciju i pomjeranje granica

Jedan od najpopularnijih crnogorskih repera Balša Krkeljić Sivilo vratio se na scenu poslije duže pauze

5091 pregleda 3 komentar(a)
Sivilo, Foto: Sivilo
Sivilo, Foto: Sivilo

Jedan od najpopularnijih crnogorskih repera Balša Krkeljić Sivilo neočekivano se vratio na scenu u punom sjaju i obnovio svoj koncept “Sivih srijeda” u okviru kojeg je sada objavio drugi, još neimenovani singl. Do sada dvije objavljene pjesme se mogu čuti na Sivilovom YouTube kanalu, a treća će izaći sjutra. U pitanu su do sada bile klasične betl reprezent numere u kojima Sivilo ističe da se vratio na scenu jači nego ikad.

Sivilo je i ranije imao koncept pod imenom “Siva srijeda” u okviru kojeg je objavljivao po jednu pjesmu sedmično, kao što i sam naziv kaže - svake srijede. Sada je tom konceptu dodao još jedan zanimljiv element kojim je još više uvukao svoje fanove u svoje stvaralaštvo. Naime, Sivilo je odlučio da nove pjesme objavljuje bez naslova i prepusti publici da daje svoje predloge, a najbolji će biti odabrani kao naziv pjesme. Novi serijal “Sivih srijeda” tako je počeo prije dvije sedmice sa prvom numerom koja je sad dobila naziv “Poslednji bastion”, a drugu numeru tek očekuje odabir naslova.

Sivilo je bio u velikom usponu prije pola decenije, koncept “Sive srijede” prvobitno je pokrenuo 2015. objavljujući numere sa izdanja “Ljeto kada su me krunisali”, koje je uslijedilo nakon izuzetno uspješnog albuma “Tamna strana sreće” i emitovanja njegovih spotova na regionalnom MTV kanalu na čijim top listama su bilježile zavidne razultate. Tada je ostvario i saradnju sa jednom od najjačih nezavisnih izdavačkih kuća u regionu, svakako najboljom etiketom posvećenoj hip hop izvođačima pod čijim okriljem je izašao niz izdanja koja će postati klasici srpskog repa.

Međutim, očigledno tu nešto nije funkcionisalo kako je trebalo i Sivilo je uskoro potpuno nestao sa mape. Uslijedila je duga pauza tokom koje se spekulisalo i da je podgorički reper okačio mikrofon o klin, odnosno okončao svoju muzičku karijeru, ali ih je Sivilo demantovao u avgustu prošle godine.

Poslije petogodišnje diskografske pauze Sivilo se krajem prošlog ljeta potpuno neočekivano i nenajavljeno vratio na scenu numerom “Guraj grizi glođi”, koja se takođe može čuti na YouTube servisu. O svemu tome pričao je za “Vijesti”.

Zašto te nije bilo ovoliko dugo i kako je došlo do tvog povratka na scenu? Gdje si sad, čime si se bavio i čime se baviš pored repa?

Napravio sam pauzu da se rekalkulišem. “Tamna strana sreće” i “Ljeto kada su me krunisali”, zajedno sa svim publikacijama, saradnjama i procesima su mi dobro objasnili kako sve fukcioniše i kako želim ubuduće da se bavim muzikom. Idealno, u tom trenutku se desio i nagli preokret u hip hopu koji se spojio sa turbo folk muzikom. Vidjevši koga je sve progutao taj trend, dao sam sebi vremena da se ostvarim u svojoj drugoj karijeri kao video producent u marketingu kako bi stvorio za život u kojem mogu da nastavim da se bavim svojom “neisplativom” muzikom i tako ostao beskompromisan i slobodan u svom izražaju.

Jesi li zadovoljan dosadašnjim odzivom publike, je li te se uželjela koliko ti nje? Misliš li da te je ova pauza možda malo udaljila od publike, da ćeš na neki način iznova morati da gradiš imidž?

Vjerovatno ima istine u tome, ali se ne obazirem puno. Na meni je da samo kreiram pjesme, a to da li će doći do jednog fana ili do milion, to nije u mojoj kontroli (iako sa današnjim onlajn marketing trikovima može lako da bude), znam samo da sam zahvalan bilo kome ko me uzima u obzir. Odziv je više nego dobar i to me jako raduje. Komunikacija sa fanovima mi je jako bitna. “Sive srijede” kreiramo zajedno - ja pravim pjesme, često preko njihovih bitova, oni daju naziv pjesmama i tako imamo zajednički proizvod na koji smo svi ponosni.

Što možemo očekivati od ove sezone “Sivih srijeda” - koliko će biti numera, kakvog zvuka i tematike, kako nastaju pjesme ?

Zvuk će varirati jer volim da repujem preko različitih instrumentala. Tematike će biti vezane za inspirisanje i motivisanje mase, repovanju o tabu temama, provociranju, pomjeranju granica slobodnog govora. “Sive srijede” su živa stvar i ništa nije ‘isplanirano’. Za sada mi je potrebno oko tri-četiri dana za kreiranje jedne pjesme pa sam stvorio sebi malu prednost. Svi zainteresovani neka zaprate moj YouTube kanal da iz srijede u srijedu prave pjesmu za pjesmom... Dok jedne srijede ih ne bude više.

Kako je uticao ovaj korona period na tebe - i kreativno i psihički i što se tiče tvoje svakodnevnice? Neki muzičari sa kojima sam pričao su mi rekli da su višak vremena iskoristili da se posvete stvaranju, druge je cijela situacija bacila u depresiju, pa zbog toga nisu mogli da stvaraju, kako je bilo kod tebe?

Ja sam onda u ovoj prvoj grupi. Puno prije korone, rad na sebi mi se dosta svodio na disciplinu i samoodricanje, tako da sa koronom se sve to samo pojačalo. Disciplina i dnevni rituali mi jako pomažu da uspostavim ritam u kojem osjećaj korisnosti ti daje samopuzdanje da možeš još obaveza da nametneš sebi tokom dana. Pravljenje muzike pod ovim tempom je jedna od tih stvari.

Sivilo
Sivilofoto: Sivilo

Planiraš li ekranizaciju neke od ovih numera? Osim toga, koncerata kao što znamo - nema, zato su se mnogi okrenuli onlajn nastupima i drugim formama komunikacije sa fanovima putem interneta, možemo li očekivati od tebe tako nešto, kakvi su ti generalno planovi za ovu godinu osim Sivih srijeda?

Pa osim što ću pokušati da jednom nedjeljno napravim jednu pjesmu, što je vjerujem izazovno i dovoljno “time consuming”, volio bih da poradim na povezivanju sa fanovima koji pokažu interesovanje za moju muziku. Korona nije baš zahvalna za snimanje mojih spotova koji iziskuju gomilu ljudi zajedno u jednom prostoru koji skaču i urliču. A sve manje od toga, bojim se da takvi spotovi u kojima sam izolovan previše, ne čine mojim pjesmama pravdu.nic

S obzirom na taj pomenuti ulazak hip hopa u mejnstrim gdje vidiš sebe u svemu tome, koja je tvoja pozicija, i kako gledaš na trenutnu poziciju hip hopa i budućnost, hoće li se desiti ili su se već desile neke podjele na toj liniji - za ili protiv?

Desiće se prezasićenost. Desiće se korona, pa pjesme koje slave splavove i žurke i promiskuitetni život neće imati smisla jer smo sami sa sobom u kući i treba nam nešto drugo sa čime ćemo da se poistovijetimo. “Sporiji” zvukovi, lirika, podkasti, knjige su zainteresovali ljude. Stvari koje slave unutrašnji razvoj, a ne spoljašnje senzacije. Hip hop i mejnstrim mogu sasvim zdravo da funkcionišu i ja sam to dokazao nekoliko puta u svojoj karijeri. Imate opciju da pravite muziku koja će postati mejnstrim, popularna jer ste uradili nešto originalno, nečuveno. Publika obožava kada ih nešto obori sa nogu. Cijela filmska industrija je izgrađena na tome. Ili možete da mislite da znate što je popularno i onda da robujete nekoj izmišljenoj formuli koja će ako je se pridržavate, zagarantovati uspjeh. Zadovoljavanje malograđanstva može samo da proizvede medioktritet. Ja ću da nastavim da njegujem nezavisni duh, propagiram individualizam, motivišem i inspirišem. Da li će to biti mejnstrim ili anderground, da li ću sam biti u tome ili dio većine, vrijeme će pokazati.

Biti nezavistan je neprocjenjivo

Što se dešava između tebe i Bassivitya, bio si dio ekipe, sad po svemu sudeći bih rekao da nisi više, zašto? U jednom ranijem saopštenju si kazao da si razočaran što je dobar dio hip hop scene “pozajmio svoje talente turbo folku”, je li to možda uticalo i zašto i kako misliš da se to desilo, budući da si bio u Bassivityu možda imaš neki uvid u tu priču koji mi nemamo?

Bassivity izdanja su oblikovala moje djetinstvo. Jako mi se sviđao zvuk koji su njegovali i reperi koje su imali na rosteru. Biti pozvan da budeš dio toga je ispunjenje dječačkog sna, ali nažalost, ništa više sem toga. Poslovno, nisam najpametniji bio što je normalno od mladog i neiskusnog repera. Mnogi biznisi su izgrađeni po tom principu poslovanja. Dobar biznismen među “biznis neosvešćenim” umjetnicima može daleko da dogura. Tokom iskustva sa njima shvatio sam da biti nezavistan je neprocjenjivo. A i nema smisla ako već ulažeš u svoju muziku, spotove, praviš sve sam, trošiš se, da na kraju dana neko uzme to tek tako i kaže da je njihovo za vjek i vjekova. Bassivity je izdavačka kuća, firma, biznis, koja ima jedini cilj a to je profit, kao i sva druga preduzeća. Romantizovati firmu da je nesto što je beskompromisno, hrabro, unikatno, “artsy” je pogrešno i sam sam kriv za to.

Bonus video: