Najbolji evropski nezavisni album 2020. godine: Za nagradu konkuriše 25 izvođača

Među nominovanima za priznanje “Impala” našli su se Stefanovski, Dubioza, Saša Antić, Repetitor

3305 pregleda 0 komentar(a)
Saša Antić, Alejuandro Buendija, Foto: Jutarnji list
Saša Antić, Alejuandro Buendija, Foto: Jutarnji list

Asocijacija nezavisnih muzičkih izdavača “Impala” objavila je imena 25 izvođača koji su u konkurenciji za najbolji evropski nezavisni album 2020. godine, a pobjednik će biti poznat u februaru.

Godina za nama bila je obilježena pandemijom Covid-19 virusa, ali je kreativnost nezavisnih evropskih izdavača u protekloj godini doživjela novi vrhunac velikim brojem objavljenih albuma.

Jedanaesto izdanje Impaline nagrade za najbolji albume donosi albume iz svih dijelova Evrope, čime se ponovo dokazuje raznolikost evopske nezavisne muzičke scene.

Među nominovanima nalazi se i pet albuma koji dolaze iz naše regije, koje su i ove godine odabrali članovi Udriženja nezavisnih diskografa “RUNDA”. Ovo je najveći broj regionalnih albuma nominovanih za ovu nagradu do sada, a na listi se nalaze sljedeći albumi: Alejuandro Buendija (Saša Antić TBF) - ‘Škrinja’ (Dallas Records), benda “Balans” projekat ‘Sam pravm’ (KAPA Records), zatim Dubiozin - “#Fakenews” (Menart), “Taftalidze Shuffle” projekat Vlatka Stefanovskog (Croatia Records) i kao i benda Repetitor - ‘Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji’ (Moonlee Records).

Svi nominovani albumi donose razne muzičke stilove, od finskog popa do francuske elektronike, preko balkanske ska muzike, danskog bluza, pa sve do eklektičnog izražaja nominovanih britanskih izvođača. Popis nominovanih predstavlja impresivan reklamni izlog evropske nezavisne muzičke scene i kreativnosti evropskih izvođača.

Osim što pokazuje raznolikost muzičkih stilova, ova lista izdanja ujedno pokazuje i evropsku jezičku raznolikost.

Impalina izvršna direktorka Helen Smit uz objavu liste nominovanih kaže: “Ovogodišnji popis uključuje 25 vrhunskih albuma! Ovo je sjajan način da se ukaže na odlične muzičare koji dolaze iz raznih djelova Evrope. Ova 2020. je bila teška godina, ali ovaj popis nominovanih vjetar je u leđa za dobar početak 2021!”.

Bonus video: