Ono si što drugi misle o tebi

Grupa “Krug” koja danas nastupa kao KTM objavila prvi singl u nizu, tokom godine planiraju da objavljuju po jednu pjesmu mjesečno

3929 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna Arhiva
Foto: Privatna Arhiva

Grupa “Krug” početak godine obilježila je novom pjesmom - “Brodovi prijatelja” i ne planiraju da stanu. Naime, ovo je samo prva u nizu, a u planu im je da svakog narednog mjeseca objave po jedan singl. Numera “Brodovi prijatelja” koju autorski potpisuje osnivač i basista Dražen Miljanović, a audio i video produkciju u studiju Krug, njegov brat Dragan, nastala je prije nekoliko godina. O tome zašto je ovoliko čekala da bude objavljena, Dražen otkriva:

“Pravo vrijeme za objavljivanje pjesme ne postoji. Znam po primjeru naše montevizijeske pjesme ‘Putujem sama’. Ušla u uži finalni izbor, zatim smo bili sa njom na ‘Evropesmi-Europjesmi’ u Beogradu i emitovala se te godine. Nakon toga nekoliko godina pauze sa manjim publicitetom, i kad smo svi mislili da je zaboravljena, počeli smo da je slušamo na mnogim radio stanicama. Ljudima se svidjela tek nakon nekoliko godina pri čemu niko od nas nije uticao da se ona toliko emituje u tom periodu. Takav slučaj je bio sa pjesmom ‘Neko te ima noćas’ od Van Goga. Album im je izašao i ta pjesma je prošla potpuno nezapaženo. Tek nekoliko godina kasnije desio se preokret. Ljudi su masovno tražili baš nju i sad je najpopularnija pjesma te grupe. Moj zaključak je da nepoznata sila sa skupom okolnosti odlučuje o tome kada je pravo vrijeme da se nešto objavi ili da nešto bude traženo”, kaže na početku razgovora Miljanović i obećava da se naredna numera koju su planirali za februar nevjerovatno uklapa u ovaj vremenski period i ove oklonosti.

“I ona je napravljena davno i promovisana kratko i stidljivo. Aranžman je radio naš prijatelj i saradnik, klavijaturista iz prve postave benda, Igor Perović. U toku je ekranizacija pa će biti objavljena sa spotom. Već sad sa sigurnošću mogu reći da će to djelo ostaviti najjači utisak u javnosti od svega što smo do sad radili u muzici”, siguran je Miljanović dodajući da to što rok muzika ne zauzima mjesto koje joj pripada, nije važno.

“Treba dozvolit novim trendovima da kažu svoje na ovaj njihov brzi i površni način. Uostalom, ni naša muzika više nije rok, nego je nešto kako je slušaoci kvalifikuju. Ono što smo mi nekad nazivali narodnjacima, sada zovu pop, doduše sa elektronskim dodacima. Prošla su vremena kada si za sebe mogao reći nešto i da većina to potvrdi. Sada si ono što drugi misle o tebi. Pitanje je samo hoćeš li mirno prihvatiti rafale različitih mišljenja i nastaviti da radiš na svoj način i da za sebe budeš ono što jesi”, kaže on.

Pjesma “Brod prijatelja” govori o prijateljstvima, a naredne numere donose teme o međuljudskim odnosima iz ugla smirenog pojedinca.

“Dakle nema revolta i nametanja svog stava. Ako ga malo i ima, onda je to na naš način - razumnim tekstom sa agresivno naglašenim muzičkim dionicama”, otkriva Miljanović.

Posljednjih godina na crnogorskoj muzičkoj sceni pojavilo se nekoliko rok bendova koji objavljuju redovno singlove, neki od njih i albume. Međutim, sagovornik Vijesti smatra da i pravi rokeri nekad odustaju.

“Neodustajanje zahtijeva napor, a koliko vidim oni to rade bez napora. A kad nešto radiš bez napora, znači da to voliš. Ako nešto voliš znači da si zadovoljan. A ako si zadovoljan, baš te briga šta će drugi da kažu. A ako te briga za tuđe mišljenje, ispunio si prvi uslov da budeš roker, bez obzira što se izvorno rok više ne vidi. A ako se nešto ne vidi na prvi pogled, ne znači da ne postoji. A ako nešto postoji što nije vidljivo svakome, onda se od toga nešto može dugo sačuvat”, smatra on.

Za petnaest godina koliko postoje na muzičkoj sceni, sastav Krug objavio je dosta singlova, no ne mogu se pohvaliti i albumom. Na pitanje hoće li neke od pjesama sa početka prearanžirati i možda do kraja godine objaviti sve i u digitalnom formatu, odgovara:

“O novim aranžmanima smo razgovarali i odlučili da ih za ovu grupu pjesama ne bude, ali će svakako biti malih izmjena u kvalitetu zvuka. U kontekstu prearanžiranja, mi smo već prearanžirali svoje ime. Sada smo kratko KMT. Sve se pretvorilo u skraćenice, simbole, tagove, kratke linkove pa zašto da ne i mi. KMT je u stvari Krug Music Team. Singlovi koje smo objavili i koje nastavljamo da objavljujemo su u stvari materijal za album. Kako će izgledati taj album i u kojoj formi će se objaviti je stvar dogovora i naše analize koja je u toku. Opšta digitalizacija nameće svoje kriterijume. Vidimo da nam nameću druge principe i formate. Na primjer, više ne možeš kupiti laptop sa ležištem za CD. Album na fleški ne postoji. Dakle, sve upućuje na online. Ranije je bilo prijatnije kad svoj rad imaš u svojim rukama, fizički prisutan u obliku CD-a još ranije kaseta i ploča. Sada nam nameću online prezentacije i izdanja dok autori i izvođači razmišljaju hoće li stalno na svim lokacijama biti interneta i hoće li slučajno greškom ili sabotažom neko u ključnom trenutku pritisnuti taster delete”, objašnjava Miljanović sa kakvim se izazovim danas suočavaju muzičari.

Kako kaže, prošla su vremena kada su imali želju da zauzmu neku veću poziciju na muzičkoj sceni Crne Gore, pa ni očekivanja za godinu pred nama im nijesu velika.

“To ti je ono kad goriš i izgoriš. Ne napraviš požar, ne preneseš vatru na veću površinu. Od nas je ostao samo žar koji ne privlači pažnju, ali duže daje toplotu i duže gori od vatre. Možda će baš taj žar, a ne vatra, zauzeti poziciju koja mu pripada. Ono kad nešto jako želiš i kad se umoriš od želje, a nastaviš da radiš uz veliku ljubav i posvećenost pa to nešto uspije kad nisi očekivao. Sad smo opet u kompletnom autorskom i izvođačkom sastavu. Uz mene su brat Dragan - producent i gitarista i Dragana Peruničić vokal. Tu je i bubnjar Armin Čekić koji se pridružio kasnije, ali svakako dokazao sa puno razloga da treba ostati sa nama. Godina 2021. je godina finalnog snimanja, dorađivanja i objave naših 12 singlova koji će se naći na albumu”, ističe Miljanović i dodaje da mu je drago mi je da nove pjesme, što se tiče tekstova, biti daleko od “sadašnjih trendova - bez ijedne psovke”. Od ove godine očekuju preokret na globalnom planu, a svoju muziku zahvaljujući Internetu predstaviće i van Crne Gore.

“Iskoristićemo neka dostignuća Nikole Tesle da bismo se predstavili i u inostranstvu. Jugoslavija koja i dalje postoji kao kulturni prostor je nadohvat ruke, međutim za dalje - slušaoce van našeg jezičkog područja spremamo instrumentalnu muziku koja ima univerzalini jezik i koja će se svakako slušati na radio-stanicama i digitalnim platformama u čitavom svijetu. Nažalost, zarada od autorskih prava je značajno pala zbog pandemije korone, a nastupe ni kod nas ni u inostranstvu ne očekujem u značajnom obimu ni ove 2021. godine. Ovo je prva Nova godina koju nisam nikome čestitao. Zato poručujem svima koji se bave muzikom, stvarajte koliko možete, a tražite neki drugi posao, jer ova kriza neće brzo proći. Razočaranja nastaju od očekivanja”, zaključuje Miljanović.

Bonus video: