Ideju o solo karijeri dobio u karantinu

Dejan Gvozden frontmen “Kristala” numerama “Svedok jutra” i “U tvojim očima” najavljuje album

4751 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Antonio Ahel
Foto: Antonio Ahel

Srpski brit pop bend “Kristali” svoju muziku gradio je na temelju muzike Bitlsa, i još od sredine 90-tih stekao je publiku kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. Objavili su tri albuma sa kojih su se izdvojile brojne pjesme, a sada je frontmen Dejan Gvozden iskoristio vrijeme pandemije i odlučio da se posveti solo karijeri. U prilog tome, kraj prošle godine završio je puštanjem u etar singla “Svedok jutra” i najavom da će kompletan album objaviti pod etiketom izdavačke kuće Menart. I dok publika čeka nove pjesme, Gvozden je riješio da kraj januara “začini” još jednom numerom. U pitanju je singl “U tvojim očima” za koji je snimljen i spot.

O solo karijeri, “Kristalima”, aktuelnoj situaciji u muzici Dejan Gvozden priča za Vijesti...

Krajem prošle godine objavili ste singl “Svedok jutra“, prije nekoliko dana puštena je u etar numera “U tvojim očima”. Kakve su reakcije?

Prošlo je tek četiri dana od objavljivanja pjesme i spota za numeru “U tvojim očima”. Gledanje na Youtubu brzo raste i to je za sada pokazatelj da su ljudi zainteresovani za pjesmu i spot. Ipak, meni su pravo mjerilo komentari kolega muzičara, a oni su za sada sjajni.

Upravo ovim numerama najavljujete solo album koji će izaći sredinom ove godine. Znači li to da su numere za isti gotove? Koliko će ih biti na albumu?

Na moju žalost, nisu sve pjesme za album gotove. Za sada su konačne dvije numere “Svedok jutra” i tek objavljena “U tvojim očima”. Naravno, imam još nekoliko nedovršenih kompozicija u glavi, ali ja tako funkcionišem, a najbolji sam kad imam rokove.

Ove numere reflektuju Vaš sadašnji život, misli i osjećanja. O čemu ćete sve pjevati na albumu, s obzirom na situaciju u kojoj živimo najmanje 20 godina, hoće li biti i društveno angažovanih tema?

Trudim se da pravim iskrene tekstove koji u suštini opisuju moj intimni doživljaj. I kada napravim angažovani tekst, on, prije svega, opisuje moj doživljaj i nema nikakvu namjeru da nekom nešto nameće.

Iza Vas je, kad je u pitanju solo album, stala izdavačka kuća “Menart”. Koliko je bitno danas kada se albumi slabo prodaju i kada su muzičari na rubu egzistencije imati nekoga iza sebe?

Dobro je imati neki sistem iza sebe koji te vuče da radiš, a i lakše je zato što imaš neophodnu pomoć i infrastrukturu da bolje ispromovišeš sadržaj.

Protekla godina bila je veoma teška za sve umjetničke profesije. Kako se 2020. odrazila na Vas i Vaš rad?

Vrlo neobičan trenutak, da mi je neko ranije rekao da može da se desi situacija gdje su zabranjeni skoro svi koncerti, ne bi mu povjerovao. Ali uvijek sam se trudio da koristim trenutno vrijeme kakvo god ono bilo, povoljno ili ne, i da iskoristim maksimum. Tako sam i došao do ideje da započnem solo karijeru. Iskoristio sam izolaciju, zatvorio se u moj mali studio i pravim pjesme.

Iako se muzikom bavite već nekoliko decenija, publika Vas prepoznaje kao frontmena benda “Kristali”, ovo je Vaš prvi solo album. Šta je sa Kristalima i hoćete li uporedo sa bendom nastaviti da gradite i solo karijeru?

Kristali su oduvijek bili koncertni bend i u situaciji gdje nam je to uskraćeno, izgubili smo smisao. Nadam se da ćemo se uskoro riješiti pandemije i nastaviti gdje smo stali. Mada, moram priznati da nisam optimista i mislim da će ovo neobično stanje trajati još neku godinu. Do tada ću se baviti sobom.

Vas su uvijek svrstavali u žanr - pop. Danas kad se žanrovi miješanju i simbioza su nekad potpuno nezamislivog spoja više pravaca, kako biste opisali Vašu muziku?

Nikada nisam bio opterećen žanrovima u muzici. Volim da slušam iskrenu, kvalitetnu muziku, i pri stvaranju svoje muzike se trudim da budem otvorenog uma. Naravno, uvijek postoje “crvene linije”.

S obzirom na brz način života, digitalizaciju, albumi se slabo prodaju. Da li je ljubav prema ovom poslu ono što prave muzičare tjera da nastave da rade?

U mom slučaju je tako. Svako vrijeme nosi svoju tehnologiju, nekada su bile ploče, onda kasete, CD-ovi, a sada smo u vremenu mp3-jeva. Moram da priznam da nikada nismo imali zaradu od prodaje albuma, imali smo takve ugovore sa izdavačima gdje su oni nama obezbijedili novac za studio, a oni su uzimali sav prihod od prodaje. Pogotovo što živimo u neuređenom sistemu gdje nemaš nikakvu evidenciju o prodaji. Zarađujemo od autorskih prava i koncerata.

Primijenjena muzika mu pomogla da usavrši tehničko znanje u studiju

Iako Gvozden sa “Kristalima” posljednjih godina nije bio pretjerano diskografski aktivan, može se pohvaliti da je radio primijenjenu muziku, uglavnom za reklame i špice.

“Kristali su radili muziku za dva filma Srđana Koljevića i jedan song za hor ‘Kolibri’. Jedno vrijeme sam radio i kratku muzičku formu za TV i radijske reklame. Sve je to pomoglo usavršavanju mog tehničkog znanja i pomoglo mi je da sada mogu da samostalno pravim, snimam, produciram muziku i aranžmane u svojoj muzičkoj radionici”, otkriva Gvozden kako je raditi primijenjenu muziku.

Bonus video: