Gale: Mi smo već u godinama kad nas mrzi da se hvalimo

Goran Šepa Gale frontmen benda Kerber otrkiva zašto su bez velikih najava, samo na svom Youtube kanalu pustili novi singl kojim najavljuju album

2432 pregleda 0 komentar(a)
Kerber, Foto: Luka Zeković
Kerber, Foto: Luka Zeković

Bez medijskih najava, prezentacije, spota, niška rok grupa “Kerber” riješila je da u nedjelju veče samo na svom Youtube kanalu objavi novi singl „Bestraga sve“. Bend koji ove godine slavi 40 godina na sceni, sve ove decenije ostao je vjeran rokenrolu, a tako će i ostati do kraja, obećava frontmen Goran Šepa Gale.

„Reakcije na pjesmu su velike, iako je nijesmo propagirali sem na našem kanalu. Nijesmo imali potrebe za tu priču. Pjesma je najava albuma, tako da je ona u stvari reakcija na vrijeme i sve ono što nam se već neko vrijeme događa ne samo kad je u pitanju korona, a ovo je podsjetnik da treba da živimo dalje“, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Gale.

Posljednjih godina, s vremena na vrijeme “Kerber” objavi po jedan singl podsjećajući na taj način publiku da bend postoji i da rade i da su, pored koncerata, i diskografski aktivni. Novi album najavljuju već dugo, ali prema riječima Galeta, pjesme za isti još uvijek nijesu spremne.

“Još nije kompletan. Sad su neka nova vremena, više ne možeš ući u studio, završiti album, pa ići do producentske kuće. Posljednjih godina producentske kuće su izgubile smisao na neki način, sad su samo objavljivanja po sopstvenim kanalima, tako uglavnom rade svi veći bendovi i u svijetu. Sad se svi prilagođavamo na novi vid komunikacije sa svojom publikom. Iako smo skoro otvorili kanal i reklamiramo pjesmu na ovaj način, već ima 15 do16 hiljada pregleda za jednu noć, što je velika pažnja. Trenutno smo u nemogućnosti da radimo turneje, pa ne možeš da praviš neku veliku reklamu. Pjesma će sama naći publiku. Kad bi imali koncerte, ona bi već bila druga priča. Mi smo bend u godinama kad nas malo i mrzi da se mnogo hvalimo“, kroz smijeh poručuje Gale.

Muzički je Kerber stasavao u potpuno drugačije vrijeme, tada su muzičari studio na korišćenje dobijali od izdavačkih kuća, i puno toga im je bilo plaćeno. “Producenti su se uvijek plaćali i veliki su troškovi uvijek bili oko albuma. Danas sve može zahvaljujući kompjuterima da se završi kroz određene programe, više ne morate da snimate po velikim studijima. I dalje je muzika veoma skupa priča, posebno spotovi”, tvrdi Gale.

Iako su danas mnogi muzičari zarad promocije pjesme spremni da njihovo pojavljivanje u medijima prate i priče koje često nemaju veze sa onim što rade, Gale i njegov bend nijesu spremni da se na taj način prilagode situaciji.

“Nismo spremni da uđemo u žutu štampu i pravimo nešto drugo, što nije muzika. Tračevi uvijek postoje, ali ovaj bend nema takve epizode u svojoj karijeri. Doduše, svako od članova ima možda dio života koji bi mogao biti intrigantan široj publici, ali nismo spremni da te teme otvaramo. Neku privatnost smo uspjeli da sve ove godine zadržimo u kućama, a tako će i ostati. Nadamo se da će muzika cijelu priču da odradi. Od nas se i ne očekuje da se promovišemo na taj način”, smatra Gale.

Što se zvuka tiče, Kerber je od nastajanja benda ostao vjeran tvrđem roku ne želeći da koketiraju sa ostalim žanrovima, niti da prate aktuelne trendove.

“Nismo nikad razmišljali da se prilagođavamo ičemu, samo o tome da treba da ostanemo dosljedni. Publiku smo doveli ovdje gdje jesmo i ona to od nas očekuje. Ovdje se mnogo komfornije osjećamo i u ovom žanru uživamo. Naš stav je da pjesme koje snimimo moraju da zvuče bolje uživo nego na studijskom snimku, a da bismo ih svirali na koncertima, moramo i da ih volimo. Kad bi mi nešto radili, a da to ne volimo, mislim da je to stvarno užasno. Teško da bi bilo koji član Kerbera prihvatio da radi tako nešto. Od početka smo krenuli u bavljenje muzikom otvorenog srca, tako da bi bilo nepristojno sa naše strane da radimo nešto što nam se ne sviđa. To ne znači da u neko doba, neko od nas neće poželjeti drugu vrstu muzike. Mi se ovdje najbolje snalazimo, pa nam je najlakše da radimo pjesme kakve smo radili i na početku”, iskren je Gale.

Za novu pjesmu tvrdi da zvuči retro.

“Moderni dio retro zvuka. Mnogo bi ona mogla da se analizira, ali ja nisam spreman na to. Mi smo samo publici dali pjesmu i sada sa ponosom pratimo reakcije”, kaže on.

Kao i većini muzičara, zahvaljujući aktuelnoj pandemiji koja je obilježila 2020. godinu, Kerber je otkazao sve nastupe.

“Iako nijesmo imali koncerte, nijesmo se odmarali i dosta smo se družili tokom prošle godine. Odmarali smo po nekim vikendicama kad je bilo lijepo vrijeme, ali to je više bio prinudni odmor, kako ga zovem ‘kavez’, s obzirom na to da nijesi mogao da mrdneš nigdje, sve se zatvaralo uveče. Džaba si ti bio slobodan i mogao si da šetaš, kad nemaš gdje. Nijesi mogao da radiš, a rad je i putovanje. Rokenrol je inače vezan za putovanje, tako da sam million puta izmislio da odem po 10 kilometara dalje za nešto što mi treba kako bih negdje putovao i podsjetio se na to. Jednostavno, prvi put je svaki član benda osjetio na svojoj koži da ne možemo da živimo bez muzike i susreta sa publikom. Živa svirka je nešto što nas održava sve ove godine. Ne pričam o materijalnoj dobiti, jasno je da mora da se živi od toga, ali duhovno se prazniš. Zato sam mišljenja da je duhovno silovanje najgora vrsta ataka na organizam čovjeka. Nama je pražnjenje - sviranje, putovanje, muzika, susreti. Tako smo i počeli i zbog toga smo i nastavili da sviramo rokenrol” zaključuje Gale.

Publika je uvijek bila sastavni dio rokenrola

Izlaskom vakcine protiv virusa korona na tržište, čovječanstvo se nada da će se normal život što prije vratiti, a svakako da su mnogima upravo koncerti i muzička dešavanja sastavni dio života. Na pitanje, ima li Kerber već sada ponude za muzičke manifestacije koje se stidljivo najavljuju, Gale odgovara:

“Mi smo prošle godine imali dosta zakazanih koncerata, čak nekih koje smo organizovali u svojoj režiji i koje smo raspordali, pa smo morali da ih otkazujemo. To je trebala da bude jedna dvina godina za Kerber, međutim nije. Sad se ta priča ponavlja, ljudi pokušavaju da nešto organizuju, a mi moramo da napravimo neki pritisak i da znamo kad će šta da se desi. Međutim, i dalje ne možeš ništa da predvidiš. Pesimista sam, tako da sumnjam da će svirki uopšte biti i ove godine, jer ako se bude stvarala gužva, eto opet širenje bolesni, krizni štabovi, ostala čuda. Mislim da će virus i dalje da traje, vakcinacija će nešto da ublaži, a da li ih ima dovoljno za sve nas, vidjećemo. Prosto, ne vjerujem da će odjednom da se završi kompletna priča i da će sve da se otvori. Ako se to i desi, muzika će kasnije doći na red, iako ona među prvima dođe do ljudi, ali šta da radimo, mora da se živi”, poručuje Gale i dodaje da će upravo sve ovo što se dešava uticati na to da muzika mnogo izgubi.

“Mi razmišljamo o drugoj vrsti nastupa. Komunikacija sa publikom je sada svuda u svijetu kroz online nastupe. Krenuli smo u tu priču, ali fali publika. Ne mogu da budem presrećan da sviram bez publike, ali opet makar imamo neku vrstu online komunikacije. Otvaramo ti priču, družićemo se vizuelno, imaćete prilike kući da nas doživite, da vrištite, a da vam niko ne smeta, ali nama ćete faliti. Publika je uvijek bila sastavni dio rokenrola, tako da će nama biti umanjen doživljaj”, priznaje on.

Bonus video: