Za saradnju kralja popa i rokera „kriv” Kvinsi Džons

Kako je Edi van Hejlen dao svoj pečat u hitu Majkla Džeksona “Beat It”

5876 pregleda 1 komentar(a)
Gitarista nije uzeo novac za solo koji je odsvirao: Hejlen i Džekson, Foto: Shutterstock
Gitarista nije uzeo novac za solo koji je odsvirao: Hejlen i Džekson, Foto: Shutterstock

Kralj popa Majkl Džekson (1958-2009) je iza sebe ostavio pregršt hitova, a jedan od njih je i “Beat It”. Pjesma je ugledala svjetlost dana 14. februara 1983. godine, našla se na albumu Džeksona “Thriller”, a na svjetskim top listama je odlično prošla i našla se na prvom mjestu brojnih top listi širom svijeta.

Ono što je zanimljivo jeste da je u stvaranju ove čuvene pjesme učestvovao i legendarni gitarista grupe Van Halen, Edi van Hejlen (1955-2020). A kako je čuveni virtuoz na gitari angažova da svira u ovoj numeri je zaista zanimljiva priča.

Naime, sve je krenulo kada je Edija telefonom kontaktirao slavni producent Kvinsi Džons. Van Hejlen je prvo bio ubijeđen da se neko zavitlava sa njim, jer nije vjerovao da priča sa Džonsom. Kada je shvatio da je to zaista Kvinsi na telefonu, riješio je da ga sasluša.

“Kako bi bilo da dođeš (u studio) i da sviraš na novoj ploči Majkla Džeksona?”, pitao je Kvinsi van Hejlena, koji je pristao na kraju.

“Vidimo se sjutra u studiju”, rekao je Edi Džonsu, prenosi Headliner.

U intervjuu za CNN, Edi je otkrio kako je tekao proces nastanka pjesme “Beat It”.

“Majkl je otišao da snimi neke dječije govorne zapise… Pa sam pitao Kvinsija: ‘Šta želiš da uradim?’ I Kvinsi mi kaže: ‘Šta god želiš.’ A ja kažem: ‘Pazi kad to kažeš. Ako išta znaš o meni, budi oprezan kada kažeš - Radi šta god želiš!’, pričao je svojevremeno Edi i nastavio:

Nakon što je presluša pjesmu Edi je pitao da li može da promijeni neke djelove?.

“Okrenuo sam se inženjeru i rekao: ‘U redu, isijecite ovaj dio, idite na ovaj komad, prije-hor, do hora, napolje”, pričao je svojevremeno Hejlen.

Trebalo mu je možda 10 minuta da to sastavi. I nastavi je da improvizuje dvije solaže.

“Upravo sam završavao drugu solažu kada je Majkl ušao. A znate, umjetnici su pomalo ludi ljudi. Svi smo pomalo čudni. Nisam znao kako će reagovati na ono što radim. Pa sam ga upozorio prije nego što je poslušao. Rekao sam: ‘Vidi, promijenio sam srednji odjeljak tvoje pjesme”, ispričao je tada Edi Majkl Džeksonu.

“U mom umu bilo je - ili će me Majklovi tjelohranitelji izbaciti zbog kasapljenja njegove pjesme, ili će mu se svidjeti. I zato je poslušao pjesmu, okrenuo se prema meni i rekao: ‘O, hvala ti puno što imaš strast, ne samo da uđeš i zapališ solo, već da zapravo brineš o pjesmi i poboljšaš je’”, prisetio se Edi šta mu je rekao Majkl, pa je potom nahvalio Džeksona i nazvao ga muzičkim genijem i profesionalcem.

Ono što je išlo naruku da do saradnje dođe jeste da su ostali članovi grupe Van Halen bili van grada. Edi je tada otkrio kako je objasnio svojim kolegama iz benda njegov “izlet” u pjesmi Majkla Džeksona.

“Samo sam slegao ramenima i rekao: ‘Dejv (Dejvid Li Rot, pjevač grupe Van Halen), bio si van zemlje’. Niko nije bio tu. Nikog nisam mogao da pitam za dozvolu (da sviram na ploči Majkla Džeksona)”, ispričao je Van Hejlen. Zanimljivo je to da Edi van Hejlen nije uzeo novac za ovaj angažman. “Honorar”, moglo bi se reći, bio “isplaćen” u vidu šest piva. Kvinsi Džons je svojevremeno rekao da je on donio pivo u studio, a Edi je tvrdio da je to bio on. Sve u svemu, saradnja je bila uspješna, a Majkl Džekson je uz pomoć Van Hejlena stvorio hit za sva vremena.

Bonus video: