Pjesmom „Mare luda” Tonči Huljić najavljuje neplanirani album

“Mi vam u Splitu imamo uzrečicu ‘Mare luda’. To je jedna mitska osoba, niko je nije vidio ali svi znaju za Maru. Zapravo, postojale su zapravo dvije Mare. Jedna je bila Mare Žebon, alkoholičarka i prva gradska prostitutka, te Mare luda koja je jednostavno bila luda pa je i do danas ostala opisna uzrečica. A nama je poslužila kao inspiracija za priču o ženi koja je poludjela od ljubavi”

1300 pregleda 1 komentar(a)
Tonči Huljić, Foto: Marko Solić
Tonči Huljić, Foto: Marko Solić

Hrvatski kompozitor Tonči Huljić predstavio je novu pjesmu “Mare luda” inače najavni singl albuma “Inamorana”, što znači zaljubljena.

“Radi se o ‘neplaniranom’ albumu koji je nastao zbog viška vremena, viška inspiracije, sastavljen od ekstremnih emocija i rađen za moju dušu”, priča Huljić ponosan što njegova nova pjesma u slušaocima budi ekstremne emocije. Novi Huljićev singl rađen je u obliku dalmatinske šansone, a u prvi plan stavlja emociju uz minimalnu upotrebu instrumenata, tek klavir i violinski orkestar.

“Tekst je rađen na ‘tvrdom splitskom velovaroškom’ narječju koje je sastavljen italijanizama, frankofonije, te turskog i staro splitskog-domaćeg jezika. Iako možda neće svi razumjeti tekst, itekako će razumjeti emociju koju pjesma prenosi. U ovoj pjesmi treba uživati kao kad slušate klasičnu italijansku kanconu i ne razumijete o čemu se pjeva, ali dobro osjećate emociju o kojoj se pjeva”, nastavlja Tonči i otkiva ko je Mara iz pjesme:

“Mi vam u Splitu imamo uzrečicu ‘Mare luda’. To je jedna mitska osoba, niko je nije vidio ali svi znaju za Maru. Zapravo, postojale su zapravo dvije Mare. Jedna je bila Mare Žebon, alkoholičarka i prva gradska prostitutka, te Mare luda koja je jednostavno bila luda pa je i do danas ostala opisna uzrečica. A nama je poslužila kao inspiracija za priču o ženi koja je poludjela od ljubavi”, otkriva za Jutarnji Huljić.

To što je ovu ljubavnu pjesmu pustio pred Dan zaljubljenih, kaže da nije bilo namjerno.

“Nisam vodio o tome računa. Svoje pjesme tempiram jedino s Božićem”, kroz smijeh poručuje Huljić i dodaje da je za njega svaki dan - Dan zaljubljenih. “Da, baš tako kako je Danijela ispjevala još 90-ih - svaki dan je Valentinovo. Iskreno, meni vam uopšte nije jasno kada u američkim filmovima muškarac i žena razgovaraju pa kažu ‘moraćemo poraditi na ljubavi’. Pa nije ljubav auto da je popravljaš. Ljubav je peti element, ili je ima ili je nema”, smatra Huljić. Iako je pjesma atipična za današnje standarde, poznati muzičar je odlučio upravo za nju napraviti i spot iz jednostavnog razloga ljepote same pjesme. Reditelj spota je Vojan Koceić, a ljubavnu priču su dočarali glumci Meri Kolić, Uršula Najev, Luka Čerjan i Denis Kalajžić.

“Nekad ne treba raditi spotove samo za pjesme na koje pretendujete da budu hitovi, jer onda ovakve ostanu u zapećku, a ja sam htio baš s njom najaviti i novi album čiji izlazak planiram za nekoliko mjeseci, kao i sve ono što slijedi u ovoj godini - to je prvo ‘Misa Mediteràna’ - ujedno i prva pop misa na svijetu. Radi se o koncertnom spektaklu koji datira iz 17, 18. i 19. vijeka, kada su mise bile uobičajene, a danas se rijetko rade”, ispričao je Huljić.

“Misa Mediteràna biće na latinskom jeziku, a specifična je po tome što je to ‘pop cross over misa’ s puno mediteranskog obilježja. Ako sve bude prema planu, ideja je da ima dva pretpremijerna prikazivanja na Splitskom ljetu”, nada se Huljić.

Krajem godine, u planu mu je da privede kraju i dvostruki instrumentalni CD Mediterano. Mare luda kao najavni singl cijele kreativno bogate godine koja slijedi objedinjuje sve zajedničko u ova tri projekta.

Bonus video: