Petar Bukilica objavio svoj prvi singl “Novi dan”

Zahvaljujući pandemiji imao vremena za kreativni rad

“Inspiraciju za pjesmu sam našao u kolapsu sistema vrijednosti i opštem posrnuću cjelokupnog društva, kao i otuđenošću modernog čovjeka koja je doživjela kulminaciju pojavom koronavirusa i proglašenjem globalne pandemije"

3609 pregleda 251 reakcija 1 komentar(a)
Bukilica, Foto: privatna arhiva
Bukilica, Foto: privatna arhiva

Nakon što se već godinama bavi muzikom, a tokom svoje karijere imao je priliku da svira u bendovima “Rat i mir”, “Vodka bend”, “Pro et Contra”, “Retro”, “Nuclear Mamma”, “The Grupa”, gitarista Petar Bukilica riješio je da se okuša i kao pjevač.

Naime, danas je premijerno na svom Youtube kanalu predstavio singl “Novi dan” za koji je sam radio muziku i tekst.

Kako je bio maksimalno muzički angažovan, tek zahvaljujući pandemiji imao je priliku da se posveti solo karijeri.

“Više je razloga što sam ovoliko čekao na prvi solo projekat, ali ključni je nedostatak vremena da se ozbiljnije posvetim autorskom radu zbog mog muzičkog angažovanja na više različitih strana i skoro svakodnevnih nastupa uživo. Live nastupi su najljepši dio našeg posla, ali znaju da budu fizčki naporni i iscrpljujući zbog energije koju želimo da prenesemo publici, a ja sam u jednom trentku, prije ove pandemije bio uključen u 11 različitih muzičkih projekata, bilo da su u pitanju bendovi, klape, orkestri, horovi ili akustične varijante. Kada je uveden karantin zbog koronavirusa muzičarima je zabranjeno da rade, pa smo odjednom dobili mnogo slobodnog vremena i konačno sam mogao da se potpuno posvetim autorskom radu i nekim mojim pjesmama koje su dugo čekale u fioci, a da nije bilo karantina ko zna koliko bi još čekale da ugledaju svjetlost dana. Izbor je pao na “Novi dan” jer najviše odgovara sadašnjem trenutku zbog teme koju obrađuje. Ako ima išta dobro u ovoj nesrećnoj pandemiji, to je činjenica da nam je dala vrijeme za kreativni rad koje nam je u redovnim okolnostima toliko nedostajalo”, kaže za Vijesti Bukilica.

On otkriva da je ovaj singl napisao nakon tragičnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

“Inspiraciju za pjesmu sam našao u kolapsu sistema vrijednosti i opštem posrnuću cjelokupnog društva, kao i otuđenošću modernog čovjeka koja je doživjela kulminaciju pojavom koronavirusa i proglašenjem globalne pandemije. Pjesma nosi jasnu poruku da bi trebalo više da se posvetimo jedni drugima i manje brinemo o stvarima na koje ni na koji način ne možemo da utičemo jer, bez obzira na sve okolnosti i nedaće koje nam danas život servira, sve dok smo živi imamo šansu da ispravimo svoje greške i budemo bolji jer ‘sutra je novi dan’”, poručuje Bukilica.

Pjesmu prati i zanimljiv video u kojem se pojavljuju i neke Petrove kolege, ali i drugi poznati Kotorani, a kompletna priča odvijala se pod režiserskom palicom muzičara Dragana Ivanovića koji je bio zadužen za aranžman pjesme “Novi dan”.

“I pjesma i spot su u potpunosti kotorska priča jer su u njihovoj izradi bili uključeni samo Kotorani. Zaista je privilegija i zadovoljstvo živjeti u gradu kakav je Kotor. Toliki vjekovi kulture i tradicije koje nosi ovaj drevni grad, stvorili su uslove da Kotorani budu prepuni kreativne energije. Tako i ja imam sreću da sarađujem sa mojim prijateljem Draganom Ivanovićem, koji je priznato ime regionalne muzičke scene. Čovjek koji je sarađivao sa mnogim poznatim muzičarima, multiinstrumentalista, jedan od najboljih basista na ovim prostorima, aranžer, producent, studijski muzičar… Teško je sve nabrojati, a Dragan je svakako najzaslužniji što pjesma ovako zvuči. Snimana je u njegovom ‘Studiju 33 Tabačina’ u Kotoru i u studiju ‘Bole i lakovi’, takođe Kotoranina Božidara Martinovića. Prateće vokale su pjevali Đurđa Petrović Poljak i Nenad Meštrović, sa kojima sarađujem u bendu ‘The Grupa’ i akustičnom duu ‘Innuendo’. Video spot je sniman u užem gradskom jezgru Starog grada Kotora. Kotor je sam po sebi jedinstvena i neponovljiva scenografija, koja budi inspiraciju, pa smo snimili kadrova za najmanje tri video spota. Kasnije je bilo teško odlučiti koje scene će se u montaži naći u spotu, a koje neće, jer su sve dobro izgledale, ali sam siguran da će ovo biti i svojevrsna turistička promocija grada. U spotu se pojavljuje i nagrađivani pas odgajivačnice ‘Dogo di Cattaro’, rase argentinska doga”, nabraja Bukilica ko je sve učestvovao u stvaranju pjesme i videa.

To što je riješio da se aktivira kao solista, ne znači da će staviti tačku na rad sa bendovima.

“Svakako namjeravam da nastavim rad sa bendovima, samo je veliko pitanje kada ćemo biti u mogućnosti da nastavimo, pošto znamo da je uz mjere protiv širenja koronavirusa praktično nemoguće funkcionisati. Muzičari su najpogođeniji tim mjerama jer nam je skoro cijele prošle godine bio zabranjen rad. Bez obzira na sve nastavljam sa bendom ‘The Grupa’, akustičnim varijantama ‘Duo Innuendo’ i ‘Accoustic Jukebox’, kao i VIS ‘Škuribanda’”, zaključuje Bukilica.

Dirigovanje je ozbiljan i kompleksan posao

Jedno vrijeme Bukilica je bio dirigent Gradske muzike Kotor, a ovo iskustvo je za njega bilo veoma značajno.

“Gradska muzika Kotor je najstariji orkestar te vrste na ovim prostorima, osnovana je iste godine kad i Bečka filharmonija, davne 1842. Dirigovati takvim orkestrom za mene je bila velika čast i obaveza, ali mi nije bilo teško pošto sviram u Gradskoj muzici od 1992. i danas sam aktivni član. Dirigovanje je ozbiljan i kompleksan posao jer se od dirigenta traži da zna sve dionice po instrumentima određene kompozicije, da sve to uskladi u cjelinu muzičkog djela i da pokuša, sa svojim orkestrom, da iznese emociju i atmosferu koju zahtijeva kompozitor. Ja sam se prihvatio tog zahtjevnog posla u teškom trenutku za Gradsku muziku kada je prijetilo čak i njeno gašenje nakon 170 godina neprekidnog rada. Zajedničkim snagama smo uspjeli da održimo orkestar i da ga unaprijedimo, tako da je danas ponovo za ponos u regionalnim okvirima”, ponosno priča Bukilica. Dirigentsku palicu je predao Dariju Krivokapiću, profesoru horne i hornisti Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Klapski ‘đir’ primjenjuje u svojim pjesmama

Bukilica sarađuje sa klapom “Incanto”, a upravo to što ima priliku da kroz razne muzičke projekte stvara raznovrsnu muziku mu pomaže pri autorskom radu.

“Nama primorcima je svojstvena klapska pjesma i u Kotoru je od kad pamtim postojalo nekoliko muških i ženskih klapa. Sviram mandolinu i gitaru, pa je sasvim prirodno da sarađujem sa klapama jer su ta dva instrumenta zastupljena u mediteranskoj muzici. Poznavanje više muzičkih žanrova svakom autoru muzike je od velike pomoći. Korišćenjem elemenata iz raznih žanrova, možete lakše obogatiti svoje kompozicije”, smatra on. Saradnja sa višestruko nagrađivanom ženskom klapom “Incanto” predstavlja, kako tvrdi, pravo zadovoljstvo, s obzirom da su skoro sve članice klape profesorice muzike.

“Trudim se da taj klapski ‘đir’ sa višeglasnim pjevanjem primijenim i na mojim pop-rock kompozicijama”, priznaje Bukilica.  

Preporučujemo za Vas