Orlandić: Teško je napraviti instrumental koji će držati pažnju

Muzičar riješio da snimi spot za komoziciju “Slipping into sunset with you” koja se izdvojila sa njegovog albuma

6357 pregleda 56 reakcija 18 komentar(a)
Orlandić, Foto: Privatna arhiva
Orlandić, Foto: Privatna arhiva

Barski gitarista Vanja Orlandić riješio je da snimi spot za kompoziciju “Slipping into sunset with you”, koja se našla na njegovom albumu “Guitars and cigars”. Kako kaže, to je bio poklon njegovoj publici, ali i ljubitljima gitarskog zvuka.

“Kadrovi za video snimljeni su početkom decembra prošle godine, a za ekranizaciju izabrao sam kompoziciju koja se našla na albumu ‘Guitars and cigars’, koji je objavljen na mojoj Bandcamp stranici maja 2020. Kompoziciju je aranžirao i producirao Nemanja Bečanović, poznati filmski reditelj i muziki kritičar, koji se takođe bavi i muzikom. Spot je uradila Bubulj produkcija na čelu sa Dejanom Senićem, kome se i ovom prilikom zahvaljujem na saradnji”, ističe Orlandić.

Odabrao je baš ovu kompoziciju jer se, kako tvrdi, izdvojila sa albuma.

“Kompozicija ima lijepu melodiju, koja, kako sam se i ponadao, prija širem auditorijumu, zato sam želio da joj kroz spot posvetim posebnu pažnju”, dodaje Orlandić koji je do sada objavio dvadesetak albuma, no bez obizra na njegovu produktivnost kao autora, nije toliko poznat široj javnosti.

Posljednji album sadrži 22 kompozicije, uglavnom instrumentalne, a mnoge od njih imaju posvetu.

“Pa ovaj album i nije baš prihvaćen, a odmah po početku pandemije snimio sam drugi album “2 M Away” simboličnog naziva, koji je daleko bolje prošao”, iskren je Orlandić.

Instrumentalna muzika uglavnom nije muzika za šire narodne mase, a na radio stanicama pojavljuje se samo u formi podloge dok traje uključenje voditelja.

“Nažalost instrumentali se uglavnom puštaju na taj način, jer svi žele da čuju pjevanje. Instrumentalna muzika se nekad daleko više cjenila. Mediji tek nakon 10 godina bavljenja muzikom su se počeli interesovati za moj rad, ali dobro, što bi rekli, nikad nije kasno. Doduše, imao sam još odavno nekoliko recenzija mojih albuma, koje su bile i više nego pozitivne. Baš zbog takvog načina tretiranja instrumentalne muzike, ona se teško plasira u javnost. No, ipak ima pomaka, počeli su se interesovati mediji, ali i publika, što mi i te kako godi”, priznaje Orlandić.

Iako je njegova muzika uglavnom bluz, u njoj ima dosta i džeza, fanka i drugih pravaca.

“Teško je opisati muziku koju stvaram, mora se pažljivo slušati. Međutim, bluz je ipak jedna od mojih prvih ljubavi, i čini većinu mog stvaralaštva, prožima se taj zvuk i kroz druge žanrove na mojim albumima”, opisuje Orlandić svoju muziku.

Instrumentali često imaju jednu temu koja se prožima kroz čitavu kompoziciju, pa kompozitori moraju vodite računa o tome da ista ne bude dosadna za slušanje.

“Instrumentali nekad znaju biti smorni. Teško je napraviti instrumental koji će svakog treutka držati slušaocu pažnju, zato je bitan svaki detlj - melodija, pa zatim improvizacija koja vodi. Trudim se da kad radim neku kompoziciju vodim računa o svakom detalju”, ističe Orlandić koji inspiraciju crpi iz trentnog raspoženja i duševnog stanja.

Trudi se da isprati ono što se dešava na bluz sceni, kako kod nas tako i u inostranstvu.

“U Americi popularnost ovog žanra ne jenjava, a danas je prava ekspanzija kvalitetnih bluz stvaralaca u toj zemlji, ali i u Evropi, doduše, dosta manje. I kod nas u regionu takođe ima baš kvalitetnih bluz stvaralaca, što me posebno raduje”, zaključuje on.

Bonus video: