Stiglo više od 20 prijava za Monteviziju

"Računamo da će svih pet odabranih biti kvalitetne kompozicije i nijanse će odlučiti”
89 pregleda 8 komentar(a)
No name, Foto: Arhiva Vijesti
No name, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.12.2017. 18:36h

Predstojeća Montevizija, na kojoj će biti odabran predstavnik Crne Gore na Eurosongu 2018, biće održana 17. februara u podgoričkom hotelu "Hilton", kazao je "Vijestima" direktor TVCG Vladan Mićunović. Do tada će stručna komisija odabrati pet izvođača koji će se takmičiti, na osnovu kompozicija pristiglih na konkurs koji je zatvoren u petak.

Mićunović je kazao da je zadovoljan brojem poslatih kompozicija, ali da još ne zna njihov tačan broj.

"Interesovanje je veliko. Posljednjeg dana konkursa bilo ih je više od dvadeset, ali ostalo je i ono što će poštom da stigne, tako da očekujem da ih bude do trideset", dodao je on.

Za sada nije poznato ko se prijavio i da li ima prijava koje su došle sa teritorija van granica Crne Gore, ali biće kada komisija završi svoj posao.

"To je sve anonimno i zapečaćeno, tako da mi ne možemo znati ko je i što je. Dok se ne otpečate koverte. Kad se otvori znaće se što je čije, kad se preslušaju pjesme i kad odredi žiri tih pet kompozicija", objašnjava Mićunović.

Komisija će se baciti na posao do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice, uvjerava on.

"Montevizija je 17. februara, a komisija će odmah početi da radi čim stignu sve prijave. Vjerovatno ćemo sačekati još ovu sedmicu, odnosno još tri, četiri radna dana i onda će komisija dobiti materijal i krenuće da preslušavaju", priča direktor TVCG.

Biće to prvo učešće Crne Gore na Eurosongu i prva Montevizija otkad je sredinom godine Mićunović postavljen na tu funkciju. Mada od nezavisnosti Crne Gore Montevizija nije bilo puno - samo dvije, 2007. kada je pobjedio Stevan Fedi i godinu kasnije kada Stefan Filipović zauzeo prvo mjesto. Nakon toga uglavnom je Javni servis birao koga će poslati na Eurosong.

"Mi se trudimo da ovaj proces bude najtransparentniji koliko je moguće. Vidimo da se i drugi javni servisi vraćaju ovakvom formatu, da je opet popularan", priča Mićunović.

Svaki izbor predstavnika Crne Gore na Evroviziji do sada pratile su podjele i rasprave u javnosti o tome ko je zaslužio i da li uopšte učestvovati na ovom poznatom muzičkom takmičenju. Mićunović je uvjeren da se to ne može izbjeći, ali se nada da će sada biti manje nezadovoljnih, budući da će glasovi publike biti presudni.

"Mislim da će biti manje, ako ništa drugo, makar zbog toga što su svi koji to žele dobili šansu da učestvuju. Nije prepušteno ničijem arbitriranju da kaže - taj i taj će nas predstavljati, jer tako je velikom broju ljudi uskraćena bilo kakva mogućnost da učestvuju i onda nije čudno da je cijela armija mimo toga. A ovako će svi koji žele prijaviti kompoziciju i nadati se, ako je ta kompozicija dobra, da je realno da uđu u kombinaciju za najuži krug", ističe on.

Direktor TVCG smatra da je upravo taj takmičarski aspekt najpozitivnija promjena kada je u pitanju izbor predstavnika za Eurosong."

Tih pet kompozicija koje će publika čuti u finalu pretpostavljamo da će biti ujednačenog kvaliteta i ko god bude izabran, to će biti nijanse samo u pitanju. Ali računamo da su to svakako kompozicije koje će se same nametnuti po kvalitetu i da će onda biti potpuno svejedno ko će od tih pet biti ko će nastupiti na Eurosongu", kazao je Mićunović.

Bonus video: