BROJNI SU SLAVNI KOJI TUČOM RJEŠAVAJU PROBLEME

Kad i pesnica sijevne na bini

Eksl Rouz je na koncertu u Sent Luisu 1991. godine udario fotografa, oduzeo mu aparat i uz psovke napustio nastup
73 pregleda 0 komentar(a)
Kurt Kobejn, Foto: Truthaboutmusic.com
Kurt Kobejn, Foto: Truthaboutmusic.com
Ažurirano: 17.12.2017. 18:14h

Frontmen grupe “Queens of the Stone Age” Džoš Hom našao se u centru skandala kada je na jednom koncertu šutnuo aparat djevojke koja ga je fotografisala pored bine. To nije prvi put da poznati roker pokaže svoju nasilnu stranu. Na festivalu Norvegian Wood 2008. on je gađao jednog momka flašom, doduše da mu vrati jer je ovaj navodno gađao njega. I muzičari su ljudi, dešava im se da „puknu“, ali ovaj posljednji Homov incident nije bio ničim izazvan.

Na pank svirkama, nabijenim energijom i adrenalinom, te manje „zvaničnom“ atmosferom nego na drugim koncertima zabilježeni su brojni nasilni incidenti. Tako je frontmen grupe Black Flag Henri Rolins nakon kratkog povlačenja za mikrofon izudarao napasnog obožavatelja, koji se pritom cijelo vrijeme smijao.

Ekscesima je bila sklona i Ejmi Vajnhaus, ali onaj manje poznat je da je na festivalu Glastonberi 2008. udarila jednog momka u glavu kada se spustila u Photo Pit da za kraj koncerta otpjeva pjesmu „Rehab“. Kasnije se ispostavilo da je Ejmi pogrešno mislila da je on iz publike bacio šešir na nju. Momak imena Džejms Gostelou ipak joj nije zamjerio i kasnije je ponosno izjavio da se ne može svako pohvaliti da ga je udarila Ejmi Vajnhaus.

Ne može se baš svako pohvaliti ni da ga je udario Kit Ričards, ali momak koji je 1981. utrčao na binu dok su “Rolling Stones” svirali “Satisfaction” doživio je i tu čast. Čim ga je video, Ričards je hitro skinuo gitaru sa vrata i nekoliko puta udario uljeza na pozornici, nakon čega se kao pravi profesionalac mirno vratio koncertu, kao da se ništa nije desilo. Kasnije je izjavio da je samo štitio Mika Džegera i da je njegova “telekaster” gitara “prokleto dobra palica”. Ričards je čak platio i kauciju i izvukao momka koji je utrčao na binu iz zatvora. Sve se to desilo na rođendan gitariste Stonesa.

Kurt Kobejn je takođe znao da luduje po koncertima, a jednom je upao u fizički sukob sa redarom. Dok je svirao “Love Buzz” bacio se na publiku, a kada su ga vraćali nazad na binu slučajno je gitarom zakačio radnika obezbjeđenja, koji nije imao puno razumijevanja već je odmah nasrnuo na frontmena “Nirvane” u pokušaju da mu se osveti. Redar je udario Kurta šakom i nogom, ali su se brzo umiješali i ostali i zaustavili ga.

Pjevač metal grupe “Tool Mejnard” Džejms Kinan prošao je vojnu školu, a svoje borbene sposobnosti pokazao je kada je u par lakih zahvata oborio i onesposobio jednog obožavatelja koji je uletio na binu u pokušaju da ga zagrli. Mejnard mu je na kraju sjeo na leđa i ležerno nastavio da pjeva.

Ostao je zabilježen i incident sa koncerta pank benda “Dropkick Murphys” prije četiri godine. U jednom trenutku se na bini osim benda našla gomila fanova, a jedan od njih je digao ruku u nacistički pozdrav. Sa druge strane ga je primjetio basista Ken Kejsi, udario ga gitarom i naredio obezbjeđenju da ga izbaci iz sale, te za mikrofonom poručio da nacisti nisu dobrodošli, na oduševljenje publike.

“Guns N’ Roses” su uvijek živjeli po onoj maksimi “seks, droga i rokenrol”, ali to ne znači da mogu da trpe sve, a jednom kada je frontmen Eksl Rouz izgubio strpljenje nastao je haos na koncertu njegove grupe. Pjevač se na koncertu u Sent Luisu 1991. nekoliko puta žalio obezbjeđenju na momka koji ga je stalno fotografisao iz prvog reda, a kada mu je prekipjelo udario je fotografa i oduzeo mu aparat. Zatim je rekao: “Zahvaljujući ovom us*anom obezbjeđenju ja sad idem kući”, bacio mikrofon i napustio binu. Publika je podivljala, a na kraju je više od 60 ljudi povrijeđeno u gužvama i tučama koje su nastale, dok je pričinjena šteta od million dolara. Eksl je optužen za izazivanje nereda, ali nikada nije osuđen. Zato je Sent Luis ostao u ružnom sjećanju za pjevača koji je ostavio ovom gradu poruku na omotu albuma “Use Your Illusion”, a pisalo je: “Je*i se Sent Luis”.

Preporučujemo za Vas