Pjesma “Hram” me osvojila na prvo slušanje

Damir Kedžo za potrebe novog spota morao je da nauči da jaše konja

2885 pregleda 0 komentar(a)
Damir i Tijana, Foto: Filip Gržinčić
Damir i Tijana, Foto: Filip Gržinčić

Pjesma “Hram”, koju su zajedničkim snagama otpjevali hrvatski muzičar Damir Kedžo i srpska pjevačica Tijana Bogićević, osvaja publiku širom regiona. Ovaj regionalni duet iza kojeg je autorski stala Aleksandra Milutinović predstavljen je na Dan zaljubljenih, a kompletan tim radio je na njemu skoro godinu dana.

“Do saradnje je došlo preko Aleksandre Milutinović koja je napisala pjesmu. Njena je ideja bila da nas spoji u duet, jer je napisala pjesmu koja nam je bila odlična na prvo slušanje. Bila nam je odlična u solo izvođenju, ali smo je čuli i kao duet. Volim duete, posebno kada su žene s moćnim vokalom i snažnim karakterom u pjevanju u pitanju. Tijana je baš takva, slušam je još od pjesme ‘Tražim’ i znao sam i prije koliko je sposobna i emotivna vokalistkinja. Uživo u studiju je to sve potvrdila”, ispričao je u razgovoru za Vijesti Kedžo.

Često pjesma ne “kupi” pjevače na prvu loptu, no to sa Aleksandrinom pjesmom nije bio slučaj.

“Ovo je moja prva saradnja sa Aleksandrom Milutinović. Dugo vremena se pratimo i dopisujemo, ali čekala se prava pjesma i trenutak. Ovu numeru čuo sam u februaru prošle godine i najezio se na prvo slušanje. Tako da za ovu pjesmu zbilja mogu reći da me kupila na prvo slušanje”, priznaje Kedžo.

Ovu duetsku kompoziciju prati i zanimljiv spot čije su snimanje zbog korone odgađali nekoliko puta. Trebalo je zbog aktuelnih mjera doći u Rijeku gdje su snimljeni kadrovi iz Beograda, Bostona, Ljubljane, proći sva testiranja i granice.

Samo nekoliko dana nakon što je video za numeru “Hram” postavljen na Youtube, skinut je sa ove platforme, a reditelj Filip Gržinić optužen je da je ukrao ideju za taj spot iz videointervjua Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević iz decembra prošle godine, koji je za produkcijsku kuću Wedding2book snimio slovenski fotograf Saša Hess. Naime, u tom intervjuu pojavljuju se scene Mrleta kako jaše konja na Krku, a slična je i u spotu za Hram. Nakon što je spot skinut sa servisa, reagovao je Kedžo pa je nakon nekoliko dana isti vraćen na Youtube.No, ovaj video neće pamtiti samo zbog pomenutih komplikacija, naime za potrebe snimanja Damir i Tijana morali su da nauče da jašu konje.

“Snimati u ovakvim uslovima regionalnu priču zahtjevno je samo po sebi. Otežana su putovanja, broj ljudi, posebne su mjere na snazi. Logistika je bila najzahtjevnija do sada. Na snimanju je bilo jako puno ljudi iz različitih zemalja, prošli smo sve testove, posložili se i zadovoljni smo rezultatom. Da, za ovaj spot smo i ja i Tijana morali naučiti da jašemo, a nikada ranije nismo.

Zahvaljujući beskrajno strpljivim i stručnim ljudima iz konjičkog kluba Njivice savladali smo osnove i u spotu smo pokazali sasvim pristojne jahačko umijeće (smijeh). Hvala Lauri i Petru na strpljenju”, prisjeća se Kedžo koji je prošle godine trijumfovao na Dori. Zbog pandemije Eurosonga nije bilo, održan je u totalno drugačijem online formatu gdje su učestvovali samo neki od planiranih takmičara. U jednom trenutku pojavila se informacija da će baš Damir ove godine biti predstavnik Hrvatske na tom takmičenju, međutim, ipak je organizovana Dora i izabran drugi izvođač.

Muzičar nije želio da komentariše zašto su iz HRT-a odustali od prvobitne ideje: “U vrijeme prošlogoišnjeg Eurosonga bili smo u situaciji koju svijet nikada ranije nije mogao ni da zamisli.

Usprkos svemu muzika nije stala, zahvaljujući danas dostupnoj tehnologiji održan je i prvi istorijski online Eurosong na kojem sam učestvovao i najbolje što sam znao i mogao promovisao hrvatsku pjesmu i muziku. Počašćen sam i ponosan na komentare na pjesmu ‘Divlji vjetre’ i zahvalan i za jedno takvo iskustvo. ‘Divlji vjetre’ ušla je u srca ljudi, pjevamo je zajedno na koncertima i tu je moje srce puno”, ponosan je na svoju pjesmu Kedžo.

Poznato je da učešće na Eurosongu, makar na prostorima Balkana, ne pomaže toliko našim pjevačima u građenju karijere. To što ne učestvuje na ovom takmičenju ne smatra da će naštetiti njegovu karijeru, a na pitanje hoćete li pokušati nekad ponovo, odgovara: “Sve zavisi od pjesme. Pjesma je prva, ako se ikada dogodi singl za koji budem mislio da je za Doru i Eurosong prijaviću se. Sada ne razmišljam o tome. Posvećen sam regionalnoj promociji dueta, snimanju showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’, novog singla i snimanju albuma i pripremanju turneje koja će se nadam se dogoditi na proljeće i ljeto”, kaže on.

Kao prošlogodišnji pobjednik Kedžo ove godine nije dobio priliku da u revijalnom dijelu Dore izvede numeru “Divlji vjetre”, a prokomentarisao je i numere koje su se našle na ovom takmičenju: “Nisam preslušao pjesme prije samog takmičenja, slušao sam ih prvi put na Dori. Bilo je nekoliko dobrih pjesama, a Albina je imala kompletno najbolji nastup i siguran sam da će dati sve najbolje od sebe i dostojno nas predstavljati na Eurosongu. Čestitam joj od srca”, zaključuje Kedžo.

Nema te nagrade koja može zamijeniti osjećaj kad vas publika voli

Damir je odmalena u muzici i iza sebe imate brojna učešća na festivalima, osvajao je i nagrade. O tome koliko mu danas, kad ga sluša publika širom regiona, znače nagrade, kaže: “Nikad nisam razmisljao raditi nešto zbog nagrada. Međutim, kad priznanje dođe lijepo ga je primiti. Međutim, vjerujte da nema te nagrade koja može zamijeniti osjećaj kada dođete do srca publike, kada vas slušaju i razumiju emociju koju šaljete. To je smisao mog bavljenja muzikom i srećan sam jer se publika i ja razumijemo, pjevamo u glas i razmjenjujemo istu energiju i emociju”, ponosan je Kedžo koji je i sam počeo kao učesnik jednog talent šoua. Danas takmičenja takvog tima na ovim prostorima ima i previše, no lica koja se pojavljuju u njima brzo zaboravljamo i rijetki naprave karijere.

“Mislim da svi mi imamo utisak kako se baviti ovim poslom lako. Ali osim talenta i trenutne eksponiranosti puno je tu rada, truda, odricanja, puno padova. Na kraju uspijevaju najuporniji i najotporniji, oni koji su voljni da rade na sebi i generalno rade puno. Motiv za bavljenej muzikom isto je jako važan, bavim se ovim jer pjevanje i muziku volim najviše na svijetu i ne mogu bez toga. Zato mi ništa ne pada teško, naprotiv”, tvrdi on.

Bonus video: