Muzika ne smije da stane

Projekat “Pjesma za društvo” iza kojeg stoji Milena Đergović pokrenut u cilju da se pomogne muzičarima, prvi nastup imaće Nina Žižić, a biće emitovan na Televiziji Vijesti u subotu u 16.45 časova

3158 pregleda 1 komentar(a)
Nina Žižić otvoriće seriju koncerata pod nazivom “Pjesma za društvo”, Foto: Privatna arhiva
Nina Žižić otvoriće seriju koncerata pod nazivom “Pjesma za društvo”, Foto: Privatna arhiva

Početkom godine crnogorski muzičari su se ujedinili i kroz performans ispred Skupštine zatražili da im se omogući da rade, jer mnogi se uživo nijesu družili sa publikom skoro godinu. Njihov bunt inspirisao je Milenu Đergović da pokrene projekat “Pjesma za društvo” i makar pomogne jednom broju muzičara.

Tako će u projektu iza kojeg je stala agencija “Mika Proart” učestvovati Isak Šabanović, Marijana Zlopaša, Crveno i crno, Neon, Marija Božović, Ivana Martinović Popović, Nina Žižić, Andrea Demirović, Božo Bulatović, Bane Nedović, Andrijana Božović i Danijel Alibabić.

Dva koncerta su već snimljena, a prvi su šansu da se popnu na veliku binu i prisjete se kako je to bilo nekad dobili Nina Žižić i Bane Nedović. Snimanje se nastavlja i naredne nedjelje u šoping molu Delta city, dok će koncert Žižićeve već od danas biti emitovan na nekim radio-stanicama, televizijama portalima. Njen koncert publika će moći da pogleda i na Televiziji Vijesti u subotu u terminu od 16.45 časova.

“Glavni cilj ovog projekta je da se trgnemo. Naravno, da skrenemo pažnju na naše izvođače i njihovu nezavidnu situaciju koja predugo traje, ali i da im vratimo publiku, onaj osjećaj zbog kojeg su i počeli da se bave muzikom. Da kroče na binu, ispred reflektora i daju nam do znanja da su tu, a mi, posebno mediji koji učestvuju u projektu, pokažemo da smo tu za njih. To je baš važna stavka. Toliko medija se ujedinilo i nesebično pružilo podršku, što se do sada jedino dešavalo u humanitarne svrhe, za liječenje djece. Dakle, cilj je da pjesma ne smije da stane. To je bio i radni naziv projekta i time se vodimo”, ispričala je Vijestima Đergović.

Ovo će za 12 muzičara, koliko učestvuje u projektu “Pjesma za društvo” biti samo jedna svirka, no Milena je najavila da je moguće da će se isti produžiti. O tome kako je odabrala one koji će “pjevati za društvo”, odgovara:

“Baš je nezahvalno kada mora da se izabere samo 12 njih, toliko je ostalo izvođača koje bih željela da čujem i vidim, a sigurna sam i publika, koja je bitnija od mene. Nekoliko rock bendova koji opstaju i trude se, nekoliko pop pjevača, možda i par iz hip-hop priče. Teško mi je i da mislim o tome, jer se svakog dana pojavi bar po jedno ime koje bih uključila. Ipak, ovih 12 sam izabrala po tome što sam redovno pratila kako dižu glas o svojoj situaciji i situaciji svojih kolega, sama su se imena nekako izdvojila. I koliko god bih željela zbog sebe da se ova priča nastavi, nadam se da će biti pod drugačijim okolnostima, onim u kojima će sve biti vraćeno u normalu. Videćemo, svašta može da se promijeni za tri mjeseca”.

Bane Nedović
Bane Nedovićfoto: Privatna arhiva

Većina muzičara koji učestvuju u projektu “Pjesma za društvo” po klubovima kad nastupaju, nastupaju uz matrice ili uz jedan instrument, najčešće klavijaturu. Međutim, svi oni, upravo za potrebe ovog projekta, iza sebe će na bini imati makar mini bend.

“Svi nastupaju sa bendom, minimum uz trio. Niko nema ništa protiv bilo kakvog vida pratnje, ali onakva bina i čitava velika, ozbiljna organizacija i sva medijska pažnja koja je pružena zaslužuju da se ispred kamere pojavi više muzičara. Tako da, neki su pjevači ne samo zapjevali poslije skoro godinu dana, već i okupili bendove poslije dužeg vremena. Rekla bih da svi imaju sjajne pratnje, kvalitetne instumentaliste i nadam se dobroj svirci”, ne krije svoja očekivanja Đergović.

Svi učesnici projekta “Pjesma za društvo” imaju i svoje autorske pjesme, neki čak i albume, pa je akcenat stavljen i na to da upravo njih treba da pjevaju.

“Koncept projekta Nikšićko Rocks ‘Pjesma za društvo’ zaista pruža veliku promociju učesnika. Ovo je jedinstvena prilika da svi otpjevaju sve što imaju od već snimljenih pjesama, ekranizuju ih i time kreiraju idealan promo materijal, bez ikakvog ulaganja. Toga su svjesni svi izvođači i iskoristiće tu priliku na najbolji način, posebno jer to je i stav organizatora i partnera. Na taj način zaokružićemo čitavu priču o promociji domaćih izvođača, autora i muzike”, smatra Đergović.

Posljednje vrijeme u Crnoj Gori ima dosta bendova, ali i zvođača koji nastupaju po lokalima, ali nemaju autorske pjesme.

“Ovog puta smo se vodili time da izvođači imaju bar nekoliko svojih snimljenih pjesama, zbog pomenute priče o promociji domaće autorske muzike, ali rodile su se neke nove ideje baš o okupljanju neafirmisanih ili poznatih bendova bez studijskih snimaka. Svakako, ne možemo odjednom svima pomoći, ali možemo svojim naporima pokrenuti stvari sa ‘mrtve tačke’. Ko zna šta sve može da se izrodi iz ovog projekta, ne samo kroz djelovanje ‘Mika Proart’, već kroz aktiviranje drugih pojedinaca, grupa, produkcija. Neka mi budemo taj prvi talas radosti i ideja”, nada se ona.

Koncerte će prenositi mnogi mediji, međutim u različitim terminima, pa će prvi u nizu koncert Nine Žižić na radio-stanicama, televizijama i portalima koji učestvuju u ovom projektu, moći da vide u različitim terminima već od danas pa u narednih nedjelju dana. Svi mediji vole da su “među prvima”, kako tvrdi Đergović, kad je ovaj projekat u pitanju ne smeta im “kašenjenje”.

“Ne umijem da dočaram tu jednostavnost u dogovorima sa svim direktorima televizija koje učestvuju u projektu. Svi su bez riječi pristali da učestvuju, bez ikakvih pregovora, pitanja, uslova. Svima je jasno zašto se okupljaju. Ovdje je važno učestvovati, a ne biti prvi i tako su se svi postavili. Mnogo je važnije da se koncerti emituju u dobrim terminima, a svi su ih ustupili, na čemu sam neizmjerno zahvalna. Moram reći da su me bukvano svi medijski partneri ganuli svojim domaćinskim pristupom i oduševljena sam što tako nešto i dalje postoji. Ipak smo još uvjek na pravom putu”, smatra Đergović.

Na snimanju koncerata poštuju se sve mjere

Većina muzičara bila je oduševljena idejom projekta “Pjesma za društvo”, mnogi su htjeli da pjevaju i bez honorara, međutim dobiće onoliko koliko dobijaju i kad nastupaju, a imaće i postprodukciju koncerta. Tokom snimanja takođe se trude da ispoštuju sve aktuelne mjere.

“Za ovih 12 sedmica biće aktivirano skoro 100 ljudi, kako izvođača, tako saradnika u raznim segmentima produkcije. Svi oni će dobiti honorare za to što rade i to je specifičnost ove muzičke priče. Istina je da je nekoliko izvođača reklo da će vrlo rado učestvovati i bez honorara, ali to nije dolazilo u obzir. Naravno, bez Delta Cityja, Sekretarijata za kulturu i sport - Glavni grad, PAM-a i Nikšićkog piva to ne bismo uspjeli. Sve su mjere maksimalno ispoštovane, jako nam je stalo da damo dobar primjer, a prije svega da sačuvamo zdravlje zbog svega što nas čeka da realizujemo”, tvrdi Đergović.

Bonus video: