Grimm: Više smo kultni nego opšteprihvaćeni bend

Grupa Grimm objavila spot za numeru “Vratiću se” s aktuelnog albuma, frontmen Nebojša Đukanović najavljuje nove pjesme

4571 pregleda 161 reakcija 6 komentar(a)
Okosnica grupe Grimm: Ivana i Nebojša, Foto: Privatna arhiva
Okosnica grupe Grimm: Ivana i Nebojša, Foto: Privatna arhiva

Grupa “Grimm” objavila je video za numeru „Vratiću se“ sa njihovog aktuelnog albuma “Iza tišine” koji je objavljen prije pet godina. Video je sačinjen od kadrova sa jednog koncerta grupe Grimm, a na pitanje da li je prvobitna ideja spota bila takva, ili su željeli da se na ovaj način prisjete kako je nekad bilo, kada su nastupi i svirke bili mogući, frontmen benda Grimm Nebojša Đukanović otkriva:

“Ideja da realizujemo spot za pjesmu ‘Vratići se’ jeste bila još odavno zamišljena da se iskoriste naši live snimci sa naših koncerata u Baru. S obzirom na to da smo proslavili 2019. godine dvije decenije postojanja benda, red je bio da dočaramo to ambijentom sa naših nastupa. U tu svrhu su snimani koncerti, a ja sam ovih nekoliko mjeseci izučavao montiranje i rezultat toga je ovaj, i još dva spota koje planiramo svakog narednog mjeseca da promovišemo”, kaže u razgovoru za Vijesti Đukanović.

“S obzirom da nema mogućnosti za live nastupe, ovo je jedina prilika da budemo kako, tako prisutni u medijima, a i dobra prilika da promovišemo stvari koje su postale kultne među našim fanovima. Ovo sve radimo u susret novim pjesmama koje su spremne za studijsku obradu, gdje ćemo se i Ivana i ja pojaviti u potpuno novim i neočekivanim muzičkim stilovima. Biće to i dalje pop-rock, ali sa nekim detaljima koji nisu do sada bili upakovani u Grimm priču, ali o tom, po tom”, dodaje Đukanović.

Od objavljivanja pomenutog albuma dosta je prošlo, a isti je mnogo bolje prošao u zemljama regiona.

“Ta numera je baš dobro došla u ovom trenutku da je pustimo u etar, zbog poznatog stanja i ovdje i u svijetu. Prvo, sam album je mnogo bolje prošao u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, nego kod nas. Zašto je to tako, vjerovatno iz razloga što smo nekako više kultni, nego opšteprihvaćeni bend. Vjerovatno i stil, i određen artistički pristup našeg materijala stremi ka slušaocima specifičnog ukusa i ‘open mined’ ljudima, odnosno naša muzika je suštinska suprotnost od onoga što je opšteprihvaćeno kod nas. Mi smo neka vrsta pionira u Crnoj Gori. Pohvale za naš rad iz okolnih zemalja su takve, da nas svrstavaju na sam vrh muzičkog stvaralaštva koje dolazi iz Crne Gore. To mi je dokazalo da smo na pravom putu, bez obzira što kući nismo na pozicijama koje objektivno zaslužujemo. Možda treba da odemo negdje drugo, da bi ovdje počeli da nas istinski cijene, ali ja sam tvrdoglav i pošto poto želim to odavde, pa da vidimo ko će prvi da popustu (smijeh)”, poručuje Đukanović.

Ova numera našla se na broju dva albuma “Iza tišine”. Nekad su upravo pjesme koje su se nalazile na prvom ili drugom mjestu albuma važile za hitove, a koliko se ovog „nepisanog pravila“ drži i grupa Grimm, Nebojša otkriva:

“Iako u zadnje vrijeme primjećujem sinhronicitet u brojevima (izdali i prošle i ove godine po pjesmu na 22. 02), mislim da ređanje pjesama po brojevima, bar za nas, ne igra neku posebnu ulogu. Oficijalni spotovi koji su prethodno izdati su za pjesme broj tri, pet i šest (‘Igla u oku tvoje duše’, ‘Spuštam se’ i ‘Aquarius’), tako da kao što se vidi, mi razmišljamo nekom drugom logikom”. Mnogima je ova epidemija koja traje već godinu dana poremetila sve planove, a ni grupa Grimm nije izuzetak.

“Prošla i ova godina su nam krunski dokaz da se planovi prečesto izjalove u životu, ali i razlog da se čovjek ne smije predati nikada. Nove pjesme su već bile gotove prije početka pandemije i plan je bio da ih tokom 2020. snimimo. Međutim, sve je prolongirano vjerovatno za drugu polovinu 2021, a razlog je da nema smisla promovisati nove stvari ako ih ne prezentuješ na koncertima. Naravno da se ovo vrijeme jako odužilo i da smo, na neki način, mi muzičari egzistencijalno ugroženi do te mjere da nam je muzika trenutno daleko iza najosnovnijih prioriteta, ali nismo prestali da se nadamo povratku u normalu. Zadnji naš nastup kao bend imali smo u avgustu, znači zadnje novce smo tada zaradili. Kako se do danas snalazimo je prava naučna fantastika, pomiješana sa najčudniom matematikom koju sam upoznao”, priznaje Đukanović.

Sve grane umjetnosti se prilagođavaju aktuelnoj situaciji, pa se igraju online predstave, otvaraju izložbe, održavaju koncerti. Svoj bend Đukanović ne vidi kroz online nastupe.

“Razumijem i bendove i izvođače koji se trude da online nastupima skrenu pažnju na sebe. Na zapadu je to donekle i isplativo, ali ovdje kod nas, ja ne vidim razlog za tako nešto izuzev u reklamne svrhe. Definitivno mi smo isključivo za žive nastupe pred publikom jer ta interakcija, u stvari, čini koncert time što jeste. Nevjerovatno smo se uželjeli svirki i nadamo se da će biti mogući, po mojoj procjeni od kraja ljeta, pa na dalje. Do tada treba izdržati, sačuvati i fizičko i psihičko zdravlje i kada okolnosti dozvole, dati najbolje od sebe. Imam osjećaj da će to biti, pa gotovo kao novi početak”, zaključuje Đukanović.

Još jedno slovo m na kraju imena benda promijenilo njegovo značenje

Đukanović je 2015. godine riješio da izmijeni naziv grupe. Tako je tadašnjem imenu “Grim” na kraju dodato još jedno slovo m, koje je potpuno promijenilo značenje imena benda.

“S obzirom na to da mnogi mediji potpisuju pod našim nastupima staro ime benda Grim, da pojasnim stvar i zbog njih i zbog nas. Stari naziv benda dao je Igor Perović kada je bio okosnica autorskog rada zajedno sa mnom. On je na prvom albumu aranžirao sve pjesme, a ja sam bio zadužen za tekstove i melodije, tj. muziku. Grim je označavao abonosno-crni snijeg iz romana epske fantastike “Hronike Tomasa Kovenanta Nevjernika” od Stivena Donaldsona. Pošto smo od 2008. Ivana i ja ostali jedini orginalni članovi, i preuzeo sam odgovornost za kompletan autorski rad, htio sam nešto da promijenim, a da promjena ne bude ogromna u imenu. Suština izgovora imena benda nije promijenila, dodavanjem još jednog slova m, dobilo se drugo značenje (mrgud-namćor), što mene dosta dobro opisuje kao ličnost”, objašnjava Đukanović razliku između Grima i Grimma.

“Tako smo zavedeni i licencirani kada smo izdali drugi oficijalni album za Miner records. Ovo je jako bitno, jer recimo registracija nastupa ne bi bila validna kada bi nas pozvali organizatori bilo kog događaja. Nešto slično sam imao i u ličnom životu kada smo nekada imali stare pasoše. Tada je prezime pisano kao Djukanović i nikakva transakcija sa inostranstvom nije mogla da se obavi pod prezimenom Đukanović”, prisjeća se on.

Bonus video: