Ako nemate šta da ponudite, nestajete sa scene

Petar Tošić (Highway) priča o nominaciji za “Adria Muzzik Video Awards 2020”

2387 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Highway, Foto: Privatna Arhiva
Highway, Foto: Privatna Arhiva

Online TV festival “Adria Muzzik Video Awards 2020” kratkog muzičkog filma biće održan 17. i 18. aprila u online formatu, a objavljene su nominacije u 16 kategorija. Za nagrade su mogli da konkurišu spotovi snimljeni u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine, a od tri hiljade videa selekcioni žiri festivala izabrao je po deset u svom kategorijama.

Festival ima za cilj da podstakne razvoj muzičke industrije, ali i filmske i video produkcije regiona.

Među nominovanima našao se i crnogorski hip hop dvojac Who See sa numerom “Đedovina” u kategoriji “Najbolji video”, dok grupa Highway sa spotom za numeru “Svjetlija strana ulice” konkuriše za priznanje “Rock video”.

“Od početka rada Highwaya, veliku pažnju smo posvetili spotovima. Činjenica je da na taj način pjesma dolazi do većeg broja ljudi, ali ipak smatramo da je najbolja promocija pjesme svirka i učešće na festivalima. Sama mogućnost da se konektujemo sa ljudima izvlači najbolju energiju iz benda, a samim tim i iz naših pjesama. Nominacija za MAVA nam puno znači, jer znamo da se naš trud isplatio, naročito kada se nađemo u društvu nekih velikih imena sa ExYu scene”, ispričao je Vijestima Petar Tošić, frontmen benda Highway.

U ovom spotu pored njega i gitariste Luke Vojvodića igra i glumica Lidija Kordić.

“Kada smo se pripremali za snimanje spota za ‘Svjetliju stranu ulice’, tražili smo nekoga ko je specifičan. U dogovoru sa režiserom, Branislavom Milatovićem i direktorom fotografije Lazarom Radićem, odlučili smo da je to Lidija. Ispostavilo se da nismo mogli bolje odabrati. Lidija je veliki profesionalac i sjajna osoba i sigurni smo da ćemo i u budućnosti sarađivati. Upravo Lidijin lik će se naći na coveru albuma ‘Skica za portret”, otkriva Tošić.

Posljednjih godina, kad su u pitanju regionalne nagrade, uvijek se nađu i neka imena iz Crne Gore. Highway je svoju publiku stekao još učešćem u emisiji X-Faktor, a armiju fanova širom regiona stekli su zahvaljujući listi ‘Domaćica’ gdje su nedjeljama sa singlovima znali biti na čelu te liste. Ovaj sastav 2016. godine je predstavljao Crnu Goru na Eurosongu.

“Učešće na X-Faktoru i Eurosongu nam je pomoglo da se predstavimo ljudima, ali danas je takvo vrijeme da morate biti konstantno prisutni. Ima toliko izvođača kod nas i u regionu tako da, ako niste konstantni i nemate da ponudite nešto drugačije, jednostavno nestajete sa scene. Internet preuzima glavnu ulogu u promociji pjesama pa svako ima priliku da nađe svoju publiku i da bude zapažen. Samim tim, smatramo da muzičari iz Crne Gore kojih ima sve više i koji imaju neosporan kvalitet, imaju mogućnost i definitivno zaslužuju da budu primijećeni. Nadamo se da će u periodu koji dolazi biti sve više izvođača iz Crne Gore na regionalnim festivalima jer naša mlada scena to definitivno zaslužuje”, smatra Tošić.

Upravo to što su prepoznati i van granica Crne Gore značilo im je da iza njih stane izdavačka kuća Croatia records.

“Potpisivanje ugovora sa Croatia Recordsom značilo je veliki napredak u našem radu i karijeri. Pjesme su počele da se puštaju na televizijama u Hrvatskoj, što do tada nije bilo izvodljivo. Sama mogućnost da nas čuje i primijeti više ljudi, predstavlja veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost da damo sve od sebe. Upravo je ‘Svjetlija strana ulice’ pjesma koja je, kao i kod nas, najbolje prošla i u Hrvatskoj”, otkriva sagovornik Vijesti.

Do sada, Highway je objavio deset singlova, a njihov prvijenac publika čeka već više od pet godina.

“Nakon spota za pjesmu ‘Svjetlija strana ulice’, uz pomoć Ministarstva kulture, objavili smo video za pjesmu ‘Sačuvaj mjesto za nas(Samo svoj)’. Režiju, montažu i postprodukciju za spot radio je Vladimir Pendo. Spot je rađen u trenutku kada je kod nas sve bilo zatvoreno zbog korone, pa nam je rad na njemu predstavljao veliki užitak i bijeg iz tmurne situacije koja nas je zadesila. Najavu albuma smo završili u decembru, kada smo objavili pjesmu ‘Ponekad u noći’, i sada privodimo kraju ovaj petogodišnji projekat i nadamo se da će ‘Skica za portret’ uskoro ugledati svjetlost dana”, zaključuje Tošić.

Bonus video: