Svaki novi singl odraz je nas samih u vremenu i prostoru u kojem živimo

Premijera “Vatrine” pjesme “Vidi kako se smiješ” danas u 8 časova na portalu Vijesti

3869 pregleda 0 komentar(a)
Kampanja za novi singl trajala mjesec dana: Vatra, Foto: Matija Turkalj
Kampanja za novi singl trajala mjesec dana: Vatra, Foto: Matija Turkalj

Nakon što su prije pet mjeseci predstavili singl “Carstvo sunca”, hrvatski sastav “Vatra” nastavlja sa najavom novog albuma. Danas od osam sati na portalu Vijesti, ljubitelji njihove muzike mogu preslušati novu pjesmu “Vidi kako se smiješ” i odgledati spot za istu.

I ovoga puta autor muzike i teksta je frontmen Vatre Ivan Dečak, kojeg za pjesme obično inspirišu neke stvari koje se dešavaju u njegovom okruženju, te u razgovoru za Vijesti otkriva o čemu govori novi singl.

“Singl je inspirisan situacijom i vremenom u kojem živimo. Maske koje nas trenutno štite od virusa istovremeno skrivaju naša lica sa kojih kroz mimiku možemo čitati sva naša osjećanja. Živimo u vremenu u kojem se čini kao da se čitav svijet pogubio po putu... Zaželio sam se ljudskog osmijeha, usana razvučenih od uha do uha, sve to kao da je zapelo u nekom davno prošlom vremenu, pa se sada toga prisjećamo samo kroz fotografije. Želim te osmijehe natrag u sadašnjost i realnost, želim da nas GPS vrati na pravu rutu. Eto o tome pjevam u našem najnovijem singlu ‘Vidi kako se smiješ’”, kaže on.

Najavna kampanja novog singla traje više od mjesec dana, a sagovornik Vijesti objašnjava da to ne znači da im je ova pjesma posebna.

“Svaki novi singl jednako nam je značajan i za svaki odvajamo puno vremena, truda, pa ako hoćete i novaca kako bi ga snimili, pa zatim snimili i video, napravili nove fotografije, odradili pregršt intervjua, promo nastupa... Svaki novi singl odraz je nas samih u vremenu i prostoru u kojem živimo. Ovim singlom želimo ljudima da podarimo magiju optimizma, možda je i to razlog više zašto mu pridajemo toliku pažnju”, otkriva Dečak.

Tizerom koji su pustili kao najavu spota uspjeli su da zagolicaju maštu ljubiteljima njihove muzike.

“Komentari su odlični, bez neke lažne skromnosti, imam osjećaj da publika s nestrpljenjem iščekuje ‘Vidi kako se smijes’, a vjerujte mi i mi takođe jedva čekamo da pjesmu podijelimo sa snašom publikom i vidimo prve reakcije”, tvrdi on.

Sudeći po fotografijama kojima su na društvenim mrežama najavljivali snimanje spota, bilo je svega - šamara, kadrova gdje je Dečak u kadi sa akterkom spota.

“Spot je sniman iz jednog kadra i zbog toga je tako interesantan. Nije bilo nasnimavanja, sve što vidite u spotu desilo se u realnom vremenu. Pripremali smo ga dva dana na samoj lokaciji. Dobili smo na korišćenje kompletan, novoobnovljeni dvorac Jankovać u mjestu Suhopolje pored naše rodne Virovitice, a sam spot snimljen je iz prvog pokušaja, tako da je ovo svojevrsno maleno čudo, barem za nas. Moram pohvaliti našu poznatu glumicu Helenu Minić Matanić koja me ufurala u ulogu i vodila kroz čitav spot”, prepričava Dečak detalje sa snimanja.

Nastupi muzičara su rijetki, pa je u doba pandemije teško uživo promovisati pjesmu. Zato su spotovi neophodni.

“Najbolja promocija pjesme jeste sama pjesma, ali mi smo u Vatri oduvijek pridavali puno pažnje i vizualnom identitetu benda, tako da je i spot vrlo važna karika u tom lancu show biznisa”, smatra Dečak.

Nominacije za Porin su objavljenje, a Vatre ove godine nema među kandidatima za hrvatsku diskografsku nagradu. Ipak, Dečaku se možda ipak ovo priznanje smiješi kao autoru hita “Mali krug velikih ljudi” koji je pisao za Massima Savića. Upravo ova numera našla se u dvije kategorije - za hit godine i najbolju mušku izvedbu. Do sada, upravo sa ovom pjesmom, Dečak je osvojio mnoga godišnja priznanja.

“Vatra ove godine nije ni predavala previše toga, mogli smo eventualno dobiti nominacije za pjesmu godine i grupu s vokalom, no to nas je ovoga puta mimoišlo. Realno, nismo ni gajili prevelike nade, jer album još nije izašao, a zapravo kad bolje razmislim oba ta Porina već imamo doma za prijašnje albume. Tako da nema beda”, kroz smijeh kaže Dečak i dodaje: “Naravno navijam za Massima i pjesmu ‘Mali krug velikih ljudi’ koja je, samim time što su je ljudi prigrlili, pustili u svoje živote, što koriste stihove pjesme u svojim najintimnijim trenucima, za mene već pobjednica”.

I ovogodišnja dodjela Porina, zbog aktuelnih mjera u suzbijanju virusa korona, biće realizovana online i bez publike.

“Sigurno da način održavanja ovoj dodjeli umanjuje glamur. Porin je, prije svega, mjesto susreta, druženja, razmjene mišljenja i dobrog partijanja, barem je tako uvijek bilo u hotelskim sobam u kojima borave članovi Vatre (smijeh)”, prisjeća se Dečak.

Megahit koji si pisao za Massima otvorio mu je neka nova vrata, pa je Dečak sve traženiji među autorima.

“Primarno pišem pjesme za Vatru. Ponekad se dogodi da neka od kompozicija koji napišem traži za sebe nekog drugog interpretatora. Nakon ‘Malog kruga velikih judi’, Massimo upravo snima novi singlu koji sam mu napisao uz pomoć mojih prijatelja (kojima sam između ostalog i posvetio ‘Mali krug’) Aljoše Šerića iz Pavela i Nenada Birgudana iz Detoura.Takođe, jedan od takmičara prve sezone ‘The Voice Hrvatska’ upravo u studiju snima pjesmu koju sam mu napisao”, zaključuje Dečak.

Bonus video: