Maja Stojanović Louis: Moje pjesme me liječe i daju mi snagu

Maja Louis priča o novom singlu “Sve će biti ok”, koji je nastao tokom policijskog časa

2359 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragan Jereminov
Foto: Dragan Jereminov

Mnoge izazovne faze u životu muzičarima obično budu inspiracija, pa je tako i kantautorka Maja Stojanović Louis prošle godine, koja joj je, kako kaže donijela “razmišljanje, strah, povezivanje, odvezivanje, prepoznavanje i davanje značaja dobrom”, inspirisala da napiše pjesmu “Sve će biti ok” koja se od prekjuče može preslušati na njenom Youtube kanalu. Imala je potrebu, tvrdi muzičarka, da se izrazi na ovaj način i napiše pjesmu koja tješi i nju, a nada se i druge.

“Singl ‘Sve će biti ok’ najavljuje moj drugi solistički album koji izlazi 19.05.2021. na moj rođendan. Pjesmu sam napisala prošle godine za vrijeme policijskog časa, ali je ne vezujem samo za ovu situaciju, nego, prosto vjerujem da, kao i meni, tako i drugima, treba s’ vremena na vrijeme podsjetnik da na kraju sve uvijek bude ok”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Maja Louis.

Tu rečenicu “Sve će biti ok” svi često sebi ponavljamo, a na pitanje koliko je puta i sama izgovori i u kojim trenucima sa njom sebe hrabri, odgovara:

“Izgovaram je često, što drugima, što samoj sebi. Naučila sam da ne vrijedi da paničim i da se nerviram u datim situacijama. Tako samo gubim dragocjenu energiju, a na kraju uvijek sve prođe i bude ok”, napominje umjetnica.

Kćerka legendarnog pjevača Ljubiše Stojanovića Luisa, muzikom se bavi već više od petnaest godina, a crnogorska publika zavoljela je Maju još kao članicu benda “St Louis”, u kojem je pjevala sa bratom Markom. Šira javnost upoznala je zahvaljujući takmičenju “X faktor” 2013. godine gdje je bila među 10 finalista, a prvi autorski singl “To sam ja” objavila je godinu dana kasnije. Privukla je pažnju i numerama “Život bira umetnike”, “Molim se za tebe”, “Mama” sa albuma “Buđenje”. Ipak, njen prvenac objavljen je krajem 2019. godine, a aktuelna pandemija onemogućila je umjetnici da svoju pjesme predstavi publici najbolje što može - kroz žive svirke.

“Prošle godine 27. februara sam održala prvi solistički koncert na Dorćol Placu u Beogradu i bilo je prelijepo. Odmah poslije toga je sve stalo, ali me to nije obezhrabrilo. Moje pjesme nisu nestale, one su tu i ostaju. Kada i da li će neka od njih zaživjeti, to se ne zna, ali važno je da nastavljam da stvaram i ovaj period sam iskoristila najbolje moguće. Drugi album je skoro gotov i spreman”, pohvalila se ona.

Maja kroz svoje pjesme prenosi sopstvenu emocije i iskustva, i ne smeta joj da se pred publikom toliko ogoli.

“Shvatila sam da svako čuje ono što želi da čuje i da će rijetko ko doživjeti moju pjesmu onako kako je ja osjećam. Mene moje pjesme liječe i daju mi snagu. Nemam strah da dijelim svoje emocije i imam osjećaj da time što dijelim svoje, pomažem i sebi i drugima”, smatra ona.

U svojim pjesmama obrađuje razne teme, a upravo je numera „Molim se za tebe“ koja otvara album “Buđenje” posvećena žrtvama nasilja.

“Mnoge žtrve nasilja su mi se javile i prepoznale se u pjesmi, što je meni potvrdilo da sam uspjela. Doprlo je do mnogih, zbog čega mi je puno srce. Zbog jedne pjesme neće žena koja trpi nasilje da ustane i da lupi o sto, ali barem zna da nije sama i da ima kome da se obrati, što je veliki korak”, smatra ona.

Kod nas je nasilje u porodici, na poslu, školi, još uvijek tabu tema, pa se ne govori toliko o istom.

“Da nebi više bila tabu tema, moramo da radimo na sebi i na svom samopouzdanju”, savjetuje Maja koja je i sama, najavljivajući ovu pjesmu priznala da je prošla kroz nasilje.

Pjesme koje je radila do sad dosta su žanrovski različite, ima svega i tvrđeg zvuka, ali i popa, soula, međutim njen pretposljednji singl “Majo probudi se” najviše je iznenadio publiku. U ovoj autobiografskoj kompoziciji Maja je pokazala da odlično repuje.

“Nemam tu svijest da su mi sve pjesme različite (smijeh). Radim onako kako osjećam jer vjerujem da muzika nema granice”, tvrdi ona.

Njen brat Marko Louis pored pjevanja i repovanja, odlično i bitboksuje, a je li i to kod Stojanovića “porodični talenat”, otkriva nam Maja:

“Kad probam da bitboksujem, ispljujem sve oko sebe. Zato moja ćerka Tatjana odlično bitboksuje”, pohvalila se.

Još kao dio benda St Louis navikla je da radi sa velikim brojem muzičara. Dosta njenih kolega učestvovalo je u stvaranju albuma “Buđenje”, pa bez obzira na to što ima specifičan izraz, lako nađe saradnike.

“Kolege i prijatelji koji su u mom i Markovom okruženju su dio porodice. Prosto privlačimo divne ljude i prezahvalna sam na tome, tako da ja nemam osjećaj da je bilo kome teško da isprati moju priču, jer oni su dio priče. Dobri muzičari vole izazove i naravno volim da osjetim njihov izraz i emociju u svojoj pjesmi. Kad radimo, ja dajem smjer kako zamišljam pjesmu, ali oni dodaju svoj pečat i tu nastaje magija”, objašnjava proces rada Maja.

Nema želju da ima zavidnu karijeru

Njen otac bio je uspješan muzičar, a brat Marko sve je popularniji. U poređenju sa njihovim, Majina karijera je mnogo “skromnija”. No, talentovana kantautorka jedno vrijeme je bila na “pauzi” zbog djeteta, ali smatra da žena može biti uspješna i kao majka, a da iza sebe ima i zavidnu karijeru.

“Šta je za koga uspjeh, to je individualno. Za sebe smatram da sam uspješna. Ostvarena sam kao majka i kao muzičar. Gradim, stvaram, živim dišem i srećna sam, nema želju da imam zavidnu karijeru. Meni je važno da radim ono što volim i da sam iskrena prema sebi i zadovoljna, jer samo tako mogu iskreno da prenesem sve publici.

Bonus video: