Strast ka tradicionalnim i savremenim žanrovima dovela ih do saradnje

Duo Melos, koji čine Zorica Vučeljić i Filip Despotović, objavili prvi singl “Goro velja”

1751 pregleda 99 reakcija 1 komentar(a)
Melos: Zorica i Filip, Foto: Privatna arhiva
Melos: Zorica i Filip, Foto: Privatna arhiva

Duo Melos iz Bara koji čine Zorica Vučeljić i Filip Despotović objavili su prošle sedmice prvu zajedničku kompoziciju “Goro velja”. Njihov muzički izraz prilično je neobičan. Naime, došli su na ideju da spoje tradicionalnu sa savremenom klasičnom muzikom.

“Naš sistem rada je specifičan i sve dolazi spontano. U datom momentu inspiracije može da se desi da napravimo nešto što zvuči nespojivo i neobično, a sa druge strane prijatno uhu. Zorica dolazi iz svijeta klasične i tradicionalne muzike i to nam dosta pomaže da stvaramo ovakva spajanja u tim vrstama žanrova. Sa druge strane, ja sam oduvijek slušao rock, pop i elektronsku muziku i uvjek sam volio da eksperimentišem sa zvukom i muzičkim pravcima. Sama ideja nastanka Melosa jeste ta naša strast ka tradicionalnim i savremenim žanrovima muzike koja je dovela do ove naše saradnje”, priča za Vijesti Despotović.

Kako kaže, radeći na ovoj kompoziciji, željeli su da obrade jednu crnogorsku pjesmu, međutim ipak su napravili autorsku kompoziciju.

“Ideja je nastala kao pokušaj stvaranja jedne crnogorske pjesme, ali stvari su krenule drugim tokom. Stvorila se šira slika, momenat inspiracije koji je počeo da isplivava iz nas i jednostavno smo odlučili da se vodimo time. Samim tim smo stvorili ovu kompoziciju koju ste imali priliku da čujete. Što se tiče inspiracije, tradicionalna muzika, crnogorska specifično, je epska i dramska sa specifičnim melodijama koje se ne uklapaju u dosta žanrova savremene muzike, samim tim dosta vremena provodimo eksperimentišući gdje sve mogu motivi crnogorske muzike da se implementiraju u modernije žanrove”, objašnjava Despotović i dodaje da je poenta njihovog rada da kroz savremenu muziku prožmu tradicionalnu i samim tim je čuvaju od zaborava.

Komentari na njihovu prvu kompoziciju su pozitivni, što im daje vjetar u leđa, a takođe im znači da čuju mišljenje slušalaca.

“Nekada nisu potrebne prevelike riječi da bi se iznijela emocija, mi smo htjeli da svaki instrument kaže nešto svoje. Zoričin vokal je iznio pravu emociju ove pjesme, a kadrovi u spotu su ispričali priču o netaknutoj prirodi Crne Gore. Veoma nam je drago što je ova pjesma prošla sa pozitivnim komentarima jer nam to govori da smo na dobrom putu i da ljudi žele da čuju što više ovakvih dijela”, tvrdi Despotović.

Melos je kao muzička produkcija nastala spontano. Još 2013. godine ušli su u eksperimentalne vode spajanja tradicionalne muzike sa savremenom, kada su krenuli da prerađuju pjesmu “Konji vrani” od Etno grupe “Zora” iz Bara.

“To je bio naš prvi susret sa idejom spajanja različitih žanrova. Nismo imali priliku da završimo tu pjesmu zbog privatnih obaveza koje smo imali u tom periodu, ali smo se ponovo sastali prošle godine usljed cijele epidemiološke situacije koja je prouzrokovala da nastane NVO Melos u okviru kojeg smo otvorili muzički studio. Htjeli smo da iz cijele situacije izvučemo najbolje, a to je naša ljubav ka muzici i stvaranju iste. Zorica se bavi muzikom duži niz godina, najviše kao član Etno grupe Zora. Zorica je profesorica muzike. Nastupala je na raznovrsnim koncertima i manifestacijama kako sa grupom tako i u duetu sa Danicom Crnogorčević. Ja se bavim muzikom posljednjih deset godina, tačnije muzičkom produkcijom različitih elektronskih žanrova. Uvijek me zanimalo kako nastaje taj vid muzike i isprva mi je to bio hobi, a preraslo je u strast kojoj se konstantno vraćam”, otkriva Despotović.

To što se Zorica bavi etno muzikom, a Filip elektonskom bio je razlog što su makar u početku odlučili da kombinuju ova dva žanra.

“Najveći razlog našeg spajanja je bio taj što oboje dolazimo iz različitih sfera muzike, a inače gajimo strast ka muzici. Samim tim odlučili smo da probamo kako će to da zvuči i svidio nam se taj spoj žanrova. Radimo na tome da ovaj vid muzičkog spoja podijelimo sa svima koji vole tradicionalnu muziku ali upakovanu kroz savremene aranžmane”, obećava Despotović.

Instrumentalna muzika kod nas nije popularna, dok su kompilacije poput Budha bara veoma tražene u svijetu. Zato Ovaj duo ima želju da njihov rad bude predstavljen i van granica Crne Gore.

“Svjesni smo toga i upravo želimo da skrenemo pažnju crnogorskoj publici na ovaj pravac. Naše stvaralaštvo ćemo osim na YouTubeu objavljivati i na ostalim muzičkim streaming platformama kao što su: Spotify, Deezer, Itunes, Tidal, Pandora, itd. Imamo sreću da živimo u vremenu kada su društvene mreže i streaming platforme najbrži način da se dođe do publike”, kaže Despotović.

Kompozicija “Goro velja” je iz njihovog opusa “filmske muzike” no neće se ograničiti kad su žanrovi u pitanju.

“Svakako imamo u planu da nastavimo da stvaramo muziku sličnu ovoj, ali se time ne ograničavamo, naprotiv. U toku je stvaranje pjesama različitih žanrova poput deep housea, EDM-a, psytrancea itd. S obzirom da eksperimentišemo sa žanrovima, vjerujemo da ćemo zadovoljiti ukuse različite publike”, ističe Despotović.

Za ovu kompoziciju kažu da pripada ambijentalnoj muzici, a kakve emocije svojim djelima žele da probude, muzičar kaže:

“Prilikom slušanja ovakve kompozicije data je sloboda slušaocu da je emotivno doživi što je svojstveno ambijentalnoj muzici. Spot koji je uradio Dejan Senić - “Bubulj produkcija” je upotpunio emotivni doživljaj ove kompozicije. Nakon slušanja, Dejan je svoje utiske pretočio u kadrove sniježnih crnogorskih planina”, zaključuje Despotović.

Do kraja juna “Poljem se vija” u novom aranžmanu

Duo Melos uključen je i u projekat “COMPLICITIES”, a o čemu se zapravo radi otkrivaju:

“COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora - Albanija 2014/2020. programa. Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. godine, a zbog pandemije završetak projekta je produžen do juna 2021. godine. Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra”, objašnjavaju iz Melosa o kakvom se projektu radi:

“Na naše zadovoljstvo odabrali su nas za sekciju - muzika. Dopala im se ideja spajanja tradicionalne muzike sa savremenim žanrovima, a mi smo za tu priliku odabrali pjesmu ‘Poljem se vija’. U sklopu naših radionica uključena su i djeca iz dječijeg hora u okviru KUD-a ‘Jedinstvo’, čiji je dirigent Zorica. Do kraja juna imaćete priliku da čujete ovu pjesmu u sasvim novom aranžmanu koji nema dodirnih tačaka sa postojećim obradama”, obećavaju iz Melosa.

Bonus video: