Neizvijesnost uzima ogroman danak

Muzičari u Velikoj Britaniji zbog pandemije i breksita imaju probleme sa mentalnim zdravljem

3747 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da devet od deset muzičara ima problema s mentalnim zdravljem koje se pogoršalo u proteklih godinu dana. Isto istraživanje otkrilo je da kombinacija uticaja lokdauna zbog koronavirusa i straha zbog nedovoljne podrške sporazuma u vezi sa breksitom, odnosno izostanka turneja muzičara zbog uvođenja viznog režima uzimaju neviđeni danak na mentalno zdravlje muzičara u Velikoj Britaniji.

Istraživanje koje je sprovela dobrotvorna organizacija Help Musicians, koja je anketirala više od 700 muzičara širom Velike Britanije, otkrilo je da je 87 odsto ispitanika reklo da im se mentalno zdravlje pogoršalo tokom prošle godine. Čak 59 odsto muzičara reklo je da je njihova zabrinutost zbog uticaja breksita na muzičku industriju zakomplikovala problem, dok je 96 odsto reklo da su zabrinuti zbog svoje finansijske situacije generalno. Oko 70 odsto anketiranih priznalo je da nisu sigurni da će “moći da se finansijski snađu” tokom sljedećih šest mjeseci. Polovina ispitanika, odnosno njih 51 odsto izjavila je da trenutno od muzike uopšte ne zarađuju.

Među ispitanima bilo je i onih koji razmišljaju o tome da napuste svoj poziv muzičara zbog pandemije i breksita, a njih je 24 odsto. Ostali činioci koji utiču na mentalno zdravlje muzičara tokom protekle godine uključuju nedostatak sigurnosti u budućnost (91 odsto), nesposobnost nastupa (81 odsto) i izgubljena svrha (66 odsto).

Govoreći o nalazima istraživanja, izvršni direktor organizacije Help Musicians Džejms Ajnskoh rekao je da “ova saznanja ne možemo uljepšati jer se suočavamo s krizom mentalnog zdravlja među muzičarima bez presedana”, i objasnio:“Iako na kraju tunela može biti svjetla uz život bez lokdauna, još uvijek postoji velika neizvijesnost oko toga koliko brzo muzička industrija može da se oporavi, plus katastrofalan uticaj sporazuma o breksitu na nemogućnost muzičara da putuju. Poslije godinu dana muke, trenutna neizvjesnost za muzičare uzima ogroman danak kad je u pitanju mentalno zdravlje”, rekao je Ajnskoh.

“Nudili smo stalnu finansijsku podršku hiljadama muzičara tokom cijele pandemije, ali nuđenje novca samo je jedan dio onoga što muzičarima treba - morali smo u potpunosti da obnovimo podršku za mentalno zdravlje koju nudimo za rješavanje ove krize koja se brzo razvija. Muzičari koji ne mogu da rade ne trpe samo finansijski, već tuguju za kreativnošću i vezama koje njihova muzika obično donosi. Zbog toga smo pojačali podršku mentalnom zdravlju za muzičare širom Velike Britanije”, ispričao je on.

Još u oktobru prošle godine organizacija Help Musicians proširila je svoj fond za podršku muzičarima pogođenim finansijskim poteškoćama kako bi pomogli onima koji se finansijski bore za vrijeme pandemije koronavirusa.

Bonus video: