Podijelili svoj dar sa publikom

Učesnici Open Mica Bojan Minić, Tajana Nedić i Dejan Vuletić smatraju da je ovaj događaj važan za promjenu kulturne klime

3158 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Bojan Minić, Foto: Privatna arhiva
Bojan Minić, Foto: Privatna arhiva

Prvi „STIVI Open Mic“ u organizaciji udruženja muzičara STIVI MUSIC održan je prethodne sedmice u sali DODEST, a publika je zbog aktuelnih mjera ovaj događaj pratila online. To ipak nije smetalo umjetnicima da pokažu svoj talenat pa su radove predstavili: Milica Milović (kantautorka), Tajana Nedić (poezija), Bojan Minić (kantautor), Viktor Ujkić (poezija), Lazar Čavić (poezija, rep), Dejan Vuletić „Solosoul“(kantautor), Ado Radončić „Big Do“ (reper), Sreten Radulović (kantautor) i Ivan Ivanović (kantautor).

Frontmen sastava Rudolf Bojan Minić iza sebe ima uspješan album i dosta koncerata, no kako zbog pandemije ne svira, otvoreni mikrofon mu je dobro došao da se prisjeti “živih nastupa”. Zbog poštovanja aktuelnih mjera nije mogao da binu dijeli sa ostalim članovima benda Rudolf.

“Ovo nije bio koncept koji je prvobitno zamišljen, na šta su prevashodno uticala ograničenja uzrokovana pandemijom i mjerama prevencije širenja zaraze, ali mi se dopalo kako je organizovano ovo dešavanje, lijepo je i kako zasvirati nakon velike pauze. Čovjek može svirati sam kod kuće, ali to ne može nadomjestiti suočavanje sa sobom u trenutku kad ne možeš da popraviš grešku koju si napravio i energiju koja može nastati samo u kontaktu izvođača sa publikom. Sve u svemu, ovakvi događaji bi trebalo da budu mnogo češći i kapa dolje svima koji su učestvovali u osmišljanju i ostvarenju ovog puta. Bend mi je sve vrijeme falio, ali to je činjenica s kojom se suoćavam svakodnevno, i mimo ovog nastupa”, ispričao je Vijestima Minić.

Ovaj događaj nekoliko puta je otkazivan, a iako je postojalo interesovanje za učešće umjetnika koji ne žive u Podgorici, zbog zabrane kretanja zainteresovani nažalost nisu mogli doći.

“Za ‘Open Mic’ sam vidio reklamu na Instagramu koju je podijelio Ivan Ivanović. Pošto snimam album “Dream and other all” u Stivi studiju sa njim i Stefanom Pantovićem, odlučio sam da se prijavim. Posto sam tih dana zbog novih mjera bio slobodan, želio sam da napisem novu pjesmu koju ću izvesti. Tako je nastala numera ‘Secret love’”, otkrio je Dejan Vuletić kako je došao na ideju da se prijavi za otvoreni mikrofon.

“Sticajem okolnosti većina ljudi koju su učestvovali na “Open mic-u” su moji prijatelji, da li iz škole, studija ili nekog trećeg mjesta. Napravili smo lijepu atmosferu i druženje za pamćenje”, dodaje Vuletić.

Vuletić
Vuletićfoto: Privatna arhiva

STIVI studio koji je stao iza ovog projekta imao je podršku i od organizacije Platform081 koja je iznijela čitav događaj preko livestreama. Rad na ovom projektu ohrabrio je Tajanu Nedić da na Open Micu predstavi svoju poeziju.

“Mislim da su događaji kao sto je Open Mic izuzetno vazni za promjenu kulturne klime u našoj zemlji. Mladim talentovanim ljudima je potrebna svaka moguća prilika da podijele svoj dar sa publikom, kako bi bili motivisani da stvaraju dalje. Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u Open Micu i kao pjesnikinja i kao dio ekipe Platform081 koja je realizovala live stream. U vremenu pandemije virusa COVID-19, live stream je jedini način da umjetnost dođe do šire publike i to je bio doprinos Platform081 ovom veoma vaznom projektu”, ispričala je Nedić.

Tajana Nedić
Tajana Nedićfoto: Privatna arhiva

Ovakve manifestacije znače mladim autorima koji tek počinju, smatra Minić koji je svojim pojavljivanjem dao dopinos manifestaciji.

“Ovakve stvari su njima veoma važne i obratno, postojanje mladih i novih autora je presudno za postojanje ovakvih manifestacija. Moje učešće je bilo znak podrške studiju Stivi i rezultat svijesti o činjenici da zbog zdravstvenih mjera i propisa odziv neće biti kakav bi bio u normalnim okolnostima, pa sam želio da na neki način doprinesem lijepoj ideji, inače bih vrlo rado sjedio i slušao neafirmisane izvođače kako predstavljaju svoj rad”, priznaje Minić čije pjesme u izvođenju benda Rudolf zvuče puno energičnije nego kad ih svira sam.

“Naravno da nije to bilo onako kako bi trebalo da bude, odabrao sam ‘Voz’ i ‘Oči grada’, kao pjesme koje je najlakše predstaviti bez benda i na akustičnoj gitari, a o tome koliko sve ovo utiče na muzičare u pogledu vježbe, ali i oslanjanja na bend, govori i činjenica da sam zaboravio tekst dijela refrena sopstvene pjesme, budući da sam, i inače “van forme”, morao da se koncentrišem na djelove sviranja koje bih inače prepustio ostatku benda. Na pjesmi ‘Oči grada’, recimo, sviram dio koji inače svira klavijatura, a u ‘Vozu’ treba da imitiram ritam bubnja na prelazu nakon sola, sve to je teško dočarati na gitari. Bilo je neobično, ali i prisno na neki način, budući da je većina pjesama Rudolfa tako i nastala, na jednoj akustičnoj gitari. Fino je vratiti se na to stanje ogoljenosti muzike i poruke”, poručuje Minić.

Bonus video: