Odušak ljubiteljima rok zvuka

Frontmen benda Nebojša Đukanović za Vijesti ističe da su mnoge posebnosti vezane za pjesmu

4697 pregleda 69 reakcija 1 komentar(a)
Detalj iz spota: Nebojša Đukanović, Foto: Screenshot
Detalj iz spota: Nebojša Đukanović, Foto: Screenshot

Nakon što su objavili video za numeru „Vratiću se“, s aktuelnog albuma “Iza tišine”, crnogorski sastav Grimm riješio je da publici predstavi i video za numeru „Rođače“. Frontmen benda Nebojša Đukanović ističe da su mnoge posebnosti vezane za pjesmu “Rođače”.

“Ovo je prva i jedina za sada pjesma koja traje 2.45 minuta. Nisam ni sanjao da ikada mogu da se izrazim potpuno u tako kratkom vremenu. Zatim, u pitanju je pjesma koja ima brasove. Nikada nisam bio naročito vezan za duvače u rok muzici, tako da je ovo mali izlet na nepoznatu teritoriju. Stilski ide prlilično daleko od svega po čemu je Grimm prepoznatljiv, a ujedno je i jedina pjesma koja ima gostujućeg muzičara u solo partituri, gospodina Borisa Šurlana”, nabraja Đukanović po čemu je ova numera karakteristična.

No, i spot je donio neke posebnosti.

“U spotu je više osmijeha i HM rogova, nego što sam se ukupno ikada smijao na medijima ili spotovima (nikad), što je samo po sebi suprotno samom Grimmu...starom namćoru”, naglašava Đukanović.

Detalj iz spota
Detalj iz spotafoto: Screenshot

Kadrovi koji su se našli u spotu zabilježeni su 2015. godine, kada su članovi grupe Grimm snimali pjesme za projekat “Iza tišine”.

“Snimci su upravo zabilježeni u studiju ‘Midnight’ u Lazarevcu, datiraju iz tog perioda i upravo su snimani u svrhu spota za pjesmu ‘Rođače’. Što je to tek sad realizovano, to je moja zasluga ili krivica, ali korona je imala bar jednu pozitivnu stvar i natjerala me da se malo pozabavim montažom. U spotu se pojavljuju naši dragi prijatelji, Boris Šurlan na solo gitari koji je snimao i producirao naš album, kao i Dejana Betsa Garčević pjevačica benda Claymorean iz Lazarevca. Naravno, Ivana i ja smo tu nezaobilazni detalji”, ističe Đukanović.

Ovaj singl govori o sukobu Ega i Super ega.

“EGO je sve ono naopako što nas košta mnogo u životu. Ego je ona snaga koja nas tjera da nastavimo da spavamo, kad treba da se dignemo, da odustanemo kada treba da se borimo, da uzvratimo istom mjerom na nečije provokacije, da stavimo ponos ispred emocije, da budemo gordi umjesto umjereni, da budemo lijeni, umjesto vrijedni...dakle vječita borba sa tamnim snagama u sebi”, objašnjava značenje pjesme, a o razlogu zašto je svoj ego nazvao “Rođače” s obzirom na to da su se u obraćanju najčešće odomaćili termini „brate“, „druže“, „baka“, otkriva:

“S obzirom da se u pjesmi dešava sukob između Ega kao nosica negativnih tendencija i SuperEga kao regulatora ponašanja i smisla jedne te iste ličnosti, onda mi je zgodno palo da ovog drugog sebe nazovem rođače. Sa druge strane, pjesma se može i malo intrigantno shvatiti, jer se prezivam Đukanović, što je za rock bunt muziku jako zgodno da bude malo i kontroverzna. Eto razloga zašto brat ili baka nije ušao u izbor riječi”.

Đukanović je najavio da će Grimm u tri mjereca pustiti spotove za tri pjesme, a o tome smatra li da je objavljivanjem po jednog videa mjesečno na neki način podstiče hiperprodukciju, jer isti ne uspiju da se izvrte, odgovara:

“Mi živimo u specifičnom trenutku i u specifičnoj zemlji. Da su normalna vremena, naravno da tako brzo puštanje spotova jednog za drugim ne bi bilo pametno ni medijski isplativo. U našem slučaju, ovo su sve pjesme koje nisu stigle da budu promovisane na pravi način, a nalaze se na albumu koji je izašao prije pet godina", priča Đukanović.

"Dakle, kao muzičari koji već više od godinu dana nemaju prilike da rade i zarađuju, pri tom, još nije ni blizu trenutak kada ćemo se vratiti na scenu, onda ne vidim razlog zašto ne bi promovisali stvari za koje smatramo da su vrijedne slušanja i tematski aktuelne. Time želimo da dođem do onih koji odavno prate i vole Grimm, a usput možda i nekog novog zainteresujemo. Sve ove pjesme su punoznačne i specifične i zbog toga sam htio na neki način da ih otrgnem od totalnog zaborava, a kada sam već imao ideju i snimljen video materijal, onda sam se odlučio na ubrzano puštanje”, kaže Đukanović i dodaje:

“Nove pjesme, za koje iskreno mislim da će biti veliki preokret u našem stvaralaštvu, koje su spremne za konačno studijsko oblikovanje čekaju već godinu i po dana na red, a ne želim ih promovisati do trenutka kada ćemo sa njima moći da se obratimo publici javno i uživo. Nadam se da će u drugoj polovini godine ugledati svjetlost dana i da će se tada steći uslovi za normalizaciju života u svim sferama. Naročito to naglašavam jer će biti primjetna razlika i u stihovima i u aranžmanima", kaže Đukanović.

Sa treće strane, Grimm nikada nije bio navalentan bend, niti je imao agresivnu kampanju promocija i koncerata, tako da vjerujem da nećemo dosaditi medijima, tim prije što nudimo bar neki vid alternativne umjetnosti i oduška narodu koji je željan rock zvuka”, smatra Đukanović koji se osvrnuo i na to kako je u medijima prošao video za prethodni singl.

“S obzirom da je stanje kakvo jeste, da loše vijesti prestižu jedna drugu, izgleda da je za svaku stvar koja ne pripada aktuelnom trenutku, jako teško da se probije, ali što se tiče spota ‘Vratiću se’, stvari su se jako dobro izdešavače... Pjesma je za malo bila Hit 202 Radio Beograda, spot je doživio premijeru preko emisije Metalmanija (Agim Dzelo) u Makedoniji, promovisan je u Bosni i Hercegovini preko Čole na radiju “Active”, Zenica i organizovanja cjelovečernje unpluged svirke online, zatim preko VidoSound portala - Katarina Misailović u Beogradu, kao i standardne aktivnosti RTCG gdje smo bili gosti dnevnih emisija i hit dana", kaže Đukanović.

"Naravno tu je radio Titigrad i Božo Bulatović koji nas je bratski ispratio, zatim RTV Budva i Dušica Vugdelić koja je napravila presjek naših aktivnosti, naravno i svi barski mediji, Silvija Vučinić Radio Bar, kao i Vijesti novine i portal. S obzirom na to da nismo pravili, niti smo mogli da pravimo klasičnu promociju, spot je jako lijepo prihvaćen sa mnoštvom odličnih reakcija i komentara”, pohvalio se Đukanović.

Bonus video: