Svaki kreativni rad je bijeg iz stvarnosti

Hrvatska kantautorka odavno gaji strast prema putovanjima, a do sada je obišla mnoge gradove i zemlje. Imala je priliku da boravi u Njujorku, Lionu, Valensiji, obišla je Tajland, ali i mnoge druge zanimljive destinacije

5768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dinko Simac
Foto: Dinko Simac

Hrvatska pjevačica Natali Dizdar riješila je da spakuje kofere, ali ne na nekoliko mjeseci, koliko bi to obično trajala njena putovanja prije pandemije.

Naime, preselila se u London, ali odlazak iz Hrvatske nije je usporio kad je u pitanju njena muzička karijera. Naprotiv, aktivna je na dva fronta - snimila je pjesme za solo EP, ali i posvećena projektu BETI koji je započela prošle godine.

Početkom ove godine sa projektom BETI objavila je singl “Vili”, a početkom ove sedmice, numerom “Kad mislim na to” koja je nastala na jednom njenom putovanju i to 2017. godine, najavila je samostalni EP. Kažete da kad god čuje ovu numeru podsjeti je na taj period, a u razgovoru za Magazin objašnjava zašto je ovaj singl toliko čekao da zavlada etrom:

"Te godine mi je izašao album ‘Iluzije’, tako da nije bilo potrebe za novim pjesmama. Osim toga, trebalo mi je vremena kako bi posložila koncept i priču u kojoj će se ta pjesma naći. U međuvremenu sam napisala još neke singlove i sad sve slažemo u moj samostalni EP koji bi trebalo da izađe na jesen", kaže ona.

Natali Dizdar
foto: Dinko Simac

S obzirom na to da u tom trenutku kad je nastala numera “Kad mislim na to” nije imala uslove da je odmah snimi i nastane demo verzija, Natali otkriva kako pjesme koje nastanu na putovanjima čuva “od zaborava” dok ne stignete u Hrvatsku i sve to zabilježi u studiju.

"Kad pišem pjesme, uvijek ih snimim na mobilnom telefonu najprije, zavisno gdje se nalazim, ili samo melodiju vokala ili sve zajedno odsviram na klaviru i prema tome se radi dalje. Zapišem i tekst koji je obično na engleskom jeziku i nema straha od zaborava. Demo obično radim sa svojim gitaristom nakon tog prvog procesa i onda tek idemo u studio", objašnjava Natali proces stvaranja.

Hrvatska kantautorka odavno gaji strast prema putovanjima, a do sada je obišla mnoge gradove i zemlje. Imala je priliku da boravi u Njujorku, Lionu, Valensiji, obišla je Tajland, ali i mnoge druge zanimljive destinacije, a takođe je u intervjuu za Vijesti prije nekoliko godina otrkila da ima australijski pasoš. Putovanja ne koristi samo da “puni baterije”, već je i kad je u pitanju muzika inspirišu egzotične destinacije.

Natali Dizdar
foto: Dinko Simac

"Većina pjesama koje sam napisala nastale su na nekom putovanju. Ima nešto čarobno u toj slobodi i spontanosti koja je prisutna dok se negdje putuje, a u mom slučaju često bez nekog posebnog plana i cilja", priznaje ona.

Numera “Kad mislim na to” najavljuje njen EP na kojem će se naći pet pjesama. S obzirom na to da je aktuelna pandemija dodatno uticala na kupovnu moć, Natali je svjesna činjenice da se ne isplati objavljivati albume (u ovom slučaju EP). Muzičarima je bijeg od brojki preminulih i zaraženih o kojima slušamo iz dana u dan, i koje se i pored godinu dana povećavaju, odlazak u studio i rad na novim pjesmama.

"Mislim da je svaki rad, a posebno kreativni, na neki način odlazak iz stvarnosti. Vrijeme u kojem živimo nije baš inspirativno, bar što se mene tiče, ali bolje se osjećam dok radim, stvaram. Ne znam da li ima smisla u ovoj godini objavljivati pjesme koje nemamo gdje svirati, ali neke bolje alternative baš i nema. Mi smo, na primjer, EP za projekt BETI na kojem paralelno radim snimili već prošle godine, ali čekamo da se ovo ludilo bar malo primiri pa da možemo da istretiramo te pjesme onako kako one to zaslužuju", otkriva Natali.

Natali Dizdar
foto: Dinko Simac

Protekle godine nije imala koncerte i nastupe, pa opisuje kako je provela period u kojem je čitav svijet bio “zaključan”.

"Lockdown sam provela u Londonu, i iako nije baš najidealnije mjesto za živjeti ove godine, imala sam neki plan i drago mi je da sam napravila sve što sam htjela tamo. Prošle godine sam diplomirala Gestalt psihoterapiju tako da sam se u Londonu povezala s institucijama i otvorila sebi mogućnosti za rad u tom smislu. Osim toga u kontaktu sam i sa nekim muzičarima, tako da izgleda da će biti zabavno kad ovo sve jednom završi", nada se Dizdar.

Prošle godine iznenadila je svoje fanove, najavivši da će se okušati i kao članica benda. Sa supergrupom BETI objavia je singl “Slobodna”, a zadovoljni su kako je publika prihvatila njihov prvi zajednički singl.

Natali Dizdar
foto: Dinko Simac

"Prošle godine je ‘Slobodna’ dugo bila na radio/stanicama i jedva je čekam da je odsviram na svom samostalnom koncertu u zagrebačkoj Laubi koji je dogovoren za 24. april, a publika ju je čula i sinoća na Music Box online koncertu. Ta stvar je stvarno super, plesna i energična je, zato smo i jako zadovoljni kako je prošla, makar ovako statistički, s obzirom na to da je do sad nismo imali prilike nigdje odsvirati i dobiti taj pravi, živi feedback publike. Što se tiče BETI kao projekta, osim EP-a koji će, nadam se, biti objavljen do ljeta, trenutno nam je aktuelan singl pod nazivom ‘Vili vani’, a snimili smo i animirani spot koji je radio Dalibor Barić, koji je ove godine bio u nominacijama i za Oskara", pohvalila se Dizdar otkrivši planove i sa projektom BETI.

Pored Natali na novom singlu “Kad mislim na to” radio je i gitarista Vladimir Mirčeta koji je njen stalni saradnik, ali i član benda BETI. Na pitanje koliko joj je teško da odvoji ta dva projekta i da zna kad je snimanje pjesama u pitanju koja je za njenu solo karijeru, a koja za pojekat BETI, Natali odgovara:

"Nije to teško. Pjesme koje radim sa projektom BETI su ipak različite od onoga što ja radim u samostalnom projektu. BETI je i nastala kao ideja da radimo nešto drugačije od onog što inače radimo, tako da su te pjesme malo alternativnijeg zvuka, sa psihodelijom sedamdesetih godina i tvrđim rockerskim grooveom", objašnjava razliku muzičarka koja je u prošlom razgovoru za Vijesti najavila da je upravo numera “Slobodna” najsličnija onome što će biti na njenom EP-ju i da želi da radi neke nove kombinacije zvukova.

No, njen novi singl ipak zvuči kao “stara Natali”, a kakve će biti ostale pjesme, otkriva:

“Istina je da je ‘Slobodna’, zapravo, od svih pjesama za BETI najsličnija onome što ja radim samostalno. O tome se govorilo. Nove kombinacije zvuka se rade sa svakim novim albumom, ali s BETI je taj pristup bio još opušteniji što se može najbolje čuti na našem drugom singlu ‘Vili’, a i na pjesmama koje će uslijediti", pojašnjava Natali.

Natali Dizdar
foto: Dinko Simac

"Što se tiče mog samostalnog albuma, ‘Kad mislim na to’ je smjer u kojem ćemo ići", dodaje muzičarka.

Od njenog pojavljivanja 2003. godine, Natali se nije tražila kroz žanrove, niti je svojim pjesmama pratila aktuelne trendove. Tokom čitave karijere ostala je vjerna svom zvuku i uspjela da izgradi prepoznatljiv stil, koji danas mnogi kopiraju. Dokazala je da je uspješna karijera moguća i bez svega toga.

"Ne znam kako drugačije bi trebalo biti. Ja sam ista osoba i moj senzibilitet za muziku se nije promijenio. No ne bih se složila da svi albumi zvuče isto. Pop je široka kategorija i mi smo se sa svakim albumom pomakli u nekom malo drugačijem smjeru. Sigurna sam da te pjesme ne bi zvučale stilski isto da ih pjevao neko drugi. U svakom slučaju, kalkulacije nema, i dalje se radi iskreno i s guštom. Pretpostavljam da je to moja formula, ako to uopšte postoji. Projekt BETI je uletio slučajno i spontano, sa provjerenom ekipom iz Mayalesa koju poznajem već dugi niz godina i nisam razmišljala o tome kao o nekoj posebnoj promjeni", zaključuje Natali.

Vakcinisanje je nužno za većinu stanovništva

Zbog aktuelne pandemije sa kojom se svijet bori više od godinu dana, mnoge zemlje su bile zaključane, pa su oni što su navikli da putuju morali se odreći te svoje strasti. Među njima je i Dizdar kojoj su putovanja, ne krije, "najbolji način da napuni baterije". Nije od onih koji su, zbog nemogućnosi da idu van upoznavali svoju zemlju i one u okruženju, a iako se nada da će se što prije otvoriti granice, nije planirala neka nova putovanja.

"Nije baš vrijeme za pravljenje planova, ali prije ovog svega trebala sam ići na putovanje od nekoliko mjeseci, počevši od Indije. Sad mi se više čini izglednija Gana, jer mi dečko tamo ima prijatelja, ali vidjećemo. Ja sam Hrvatsku kao i Bosnu, Srbiju i Crnu Goru proputovala puno puta, tako da teško da ima neko mjesto na kojem nisam bila", sigurna je Dizdar.

Vakcinacija je počela, a upravo bez vakcina neće se kretati na put.

"Ne znam da li će to baš biti tako, ali svakako mislim da je vakcinacija nužna, za većinu stanovništva", smatra muzičarka.

Bonus video: