Knez: Mislio sam da odustanem, ali ipak ne mogu bez muzike

“U demo verziji imam više od 16 pjesama urađenih. Ima jedna balada koja je predivna i ona ide sljedeća jer neću više praviti toliko velike diskografske pauze”, obećava Knez

7120 pregleda 80 reakcija 4 komentar(a)
Nenad Knežević Knez, Foto: Filip Roganović
Nenad Knežević Knez, Foto: Filip Roganović

Crnogorski muzičar Nenad Knežević Knez nakon dvije i po godine pošto je objavio baladu “Danas ja, sjutra ti”, riješio je da publiku obraduje novom pjesmom. U pitanju je numera “Zarobljen” iza koje su autorski stali Leo Đokaj i Ljubo Jovović, koji su pisali za Kneza mnoge velike hitove sa početka njegove karijere.

“Svi su oduševljeni novom pjesmom, ne samo publika, već i kolege, prijatelji, saradnici. Puni su hvale za pjesmu. Kad sam je prvi put čuo, dopala mi se. Malo smo je modifikovali u odnosu na taj prvi demo i na kraju je stvarno ispala fenomenalna. To sam u stvari ja, to je moj senzibilitet i podsjeća upravo na te moje starije pjesme, a aranžmanski i produkcijski spakovana je u aktuelnu produkciju koju sada rade širom svijeta. To je taj neki latino, spojen sa balkanskim melosom”, kaže za “Vijesti” o svom novom hitu Knez.

Mnogi komentari upućeni na njegov račun su “da se napokon vratio”, a o tome zašto je napravio pauzu u karijeri, Knez kaže:

“Dvije i po godine sam bio u Francuskoj, razmišljao sam da li uopšte da snimam i radim. Bio sam na nekoj prekretnici, ali je prevagnuto to što ne mogu bez muzike. Radio sam ja i tamo, imao dva neka benda sa kojima sam nastupao. To je i jedan od razloga što sam snimio album ‘Magic of Balkan’. Nije da je došlo do nekog razočarenja, već su se trendovi promijenili, plasman muzike, isplivavanje šunda i kiča, ma sve je uticalo po malo na to da napravim pauzu. Nijesam osjećao potrebu da snimam. Dosta toga je promijenila i korona jer sam imao milion nesređenih ideja, demo snimaka. Zato sam iskoristio ovo vrijeme da to uobličim i sredim, i da te neke pjesme ugledaju svejtlost dana”, iskren je Knez koji je još po objavljivanju singlova “Danas ja sjutra ti” (2018), kao i “Znam da nisi ona” i “Donna” (2014) je najavio novi album.

“U demo verziji imam više od 16 pjesama urađenih. Ima jedna balada koja je predivna i ona ide sljedeća jer neću više praviti toliko velike diskografske pauze”, obećava Knez i otkriva da je razmišljao o tome da snimi čitav album i da numera “Zarobljen” bude prvi singl sa projekta, međutim poslušao savjete prijatelja i muzičara da to odloži i pušta singl po singl.

“Da bi svaka pjesma imala vremena da dođe do publike na pravi način i da imaju vremena da je odslušaju i dožive, bolje je da između njihovog objavljivanja prođe makar nekoliko mjeseci, tako su mi savjetovali. Sad kolika će pauza biti između pjesama to ne znam, ali u svakom slučaju biće brži tempo objavljivanja nego do sada, to sigurno”, tvrdi on.

O aktuelnim hitovima koji se slušaju danas, muzičar koji je na sceni preko 30 godina, nema lijepo mišljenje.

“Imao sam neku vrtu ličnog nezadovoljstva zbog toga što se ukus publike promijenio i koliko su izgubljene vrijednosti dobre harmonije, tekstova. Danas ako nije u tekstu pjesme marka nekog automobila tipa - lamurđini, ferari, maserati, ili robne marke- Kavali, Armani, D&G ili pića - viski, konjak, šampanjci, pjesma će biti manje uspješna. Nema pravih vrijednosti, i onda se sve gubi. To je i moj apel koji non-stop pokušavam da nametnem. Čak i grupi moje ćerke savjetujem da više vode računa o tekstovima, mada oni imaju svoj produkcijski tim. Koliko-toliko utičem koliko mogu da bude sve smislenije. Desi se to da periodično snimi neko dobru pjesmu, ali sad govorim generalno o čitavoj sceni koliko se pormijenila. Ono što danas slušaju mladi naraštaji je nekako isprazno, u pitanju su instant hitovi koji kratko traju i koji se izgustiraju poslije nekoliko mjeseci. Onda su oni prinuđeni da izbacuju pjesme svako malo i to prelazi u hiperprodukciju. Te pjesme toliko izgube na vrijednosti da ih brzo ljudi izgustiraju i bilo koju tu numeru koju su slušali prije godinu ili pola godine, sad kad se to pusti potpuno zvuči smiješno, a tad su se oduševljavali njom. Rok trajanja pjesma je skraćen. To govori o kvalitetu”, dodaje on.

Smatra da se tokom posljednjih godina smanjio i broj konzumenata prave pop muzike.

“Pričamo o onom popu koji ima i tog nekog mediteranskog zvuka u sebi, koji se slušao godinama, to se gubi. Ili se slušaju klasični narodnjaci, ili ovi neki sa nove scene. A sredina se gubi. Na radiju se pušta, na televizijama je sve manje prostora za predstavljanje pjesama, i ostaje YouTube koji okupiraju klinci i neka mlađa populacija. Nemaš gdje da plasiraš muziku i da njeni konzumenti to čuju, a pri tom ih je sve manje i manje. Čini mi se da se polako gubi interesovanje”, objašnjava Knez.

Osvrnuo se i na činjenicu da više nema ni festivala koji propagiraju pop muziku, i da je gašnje takvih manifestacija uticalo na to da pop muzika izgubi na popularnosti.

“Organizatori su odustali od tih festivala jer tu više nema para. Neće više niko da bude entuzijasta i da vjeruje u druge ljude, već rade da bi imali nadoknadu od toga. Ranije su te pop takmičarske festivale finansirale i opštine, privatne firme, odvajala su se ozbiljna sredstva da se oni održe. Međutim, sad niko živi neće da daje novac za to, jer nije isplativo. A upravo su ti festivali bili idealna prilika da predstavimo nove pjesme, ali i za one mlade da ih publika upozna i zavoli”, prisjeća se kako je to bilo nekad sagovornik “Vijesti”.

Prava pjesma mora da traje

Đokaj i Jovović autori su i danas velikog hita koji je proslavio Kneza, numere “Da l’ si ikada mene voljela”.

“Tu su još i ‘Magija’, ‘Đede Niko’, ‘Usne jagode’, sve su to veliki hitovi koji su obilježili moju karijeru, bilo je tu još pjesama. Mnoge su nastale u periodu dok smo bili srednjoškolci. Demo snimke smo radili u potpuno nevjerovatnim uslovima”, prisjeća se Knez.

Njegov prvi singl “Da l’ si ikada mene voljela” star je 30 godina, a i danas je jedna od najslušanijih pjesama.

“Kad smo ga radili nijesmo znali da će ta pjesma biti baš toliki hit. Nama je bila interesantna, originalna sa tim refrenom koji se u nedogled ponavlja, ali ima smisla. Kad smo došli do tog teksta u refrenu, bilo nam je fenomenalno, ali niko nije mogao da pretpostavi da popularnost ove pjesme neće jenjavati ni za 30 godina. I sad je sviraju po klubovima, obavezna je na repertoaru i mom i mojih kolega. Gdje god da je živa svirka tu je i ta pjesma uz još ‘Mia bella signorina’, ‘Tina bambina’, ‘Nijedna žena na svijetu’. Ima puno pjesama iz tog perioda koje se i danas slušaju, zato i kažem da prava pjesma mora da traje, ali da bi trajala mora da ima neki keč u sebi koji će ljudima biti interesantan i zahvaljujući kojem će požejeti da je čuju i puste i poslije toliko godina”, savjetuje Knez.

Bonus video: