Hari Mata Hari po 12. put u Bijelom Polju

,,Svi smo podjednako uživali, program je bio sjajan, orkestri veoma kvalitetni što daje nadu da će ovaj festival još dugo da traje “
340 pregleda 0 komentar(a)
Internacionalni festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
Internacionalni festival tamburaških orkestara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.08.2018. 09:47h

Pjesmama kojima su protkane tri decenije postojanja jedne od najvećih zvijezda regiona, bosaske grupe Hari Mata Hari, sinoć je u Bijelom Polju završen 16. Internacionalni Festival tamburaških orkestara.

"Svi moji drumovi", "Kad dođe oktobar", "Sedamnaest ti je godina", "Volio bi da te ne volim", "Što je bilo ,bilo je", "Otkud ti k'o sudbina", “Strah me da te volim", "Prsten i zlatni lanac", "Ja ne pijem ", "Znam priču o sreći" uz legendarnu “Lajlu” samo su neke od pjesama kojima je Hari Varešanović do sitnih sati na gradskom trgu zabavljao oduševljenu bjelopoljsku publiku.

Ovo je njegov 12 koncert u Bijelom Polju i zadovoljan je nastupom.

“Neke od pjesama smo prilagodili uz zvuke tamburice, koju veoma volim. Bijelo Polje je sve ljepši i ljepši grad, svi su vedri i raspoloženi. Zaista sjajna atmosfera”, kazao je Hari.

Inače, završno, drugo veče festivala je otvorio orkestar “Zlatne žice” sa Zoranom Iđuški, koji se predstavio tradicionalnim vojvođanskim zvucima tambure, brojnim sevdalinkama i starim izvornim pjesmama.

Bjelopoljci su uživali i uz “Limske bisere”. Ratko Đogirov je kazao da je festival iz godine u godinu sve bolji i kvalitetniji.

,,Svi smo podjednako uživali, program je bio sjajan, orkestri veoma kvalitetni što daje nadu da će ovaj festival još dugo da traje, “kazao je on.

Sa “Limskim biserima” je nastupio pjevač Dino Heldić, koji je izveo pjesmu “Crnogorski građani”, koju je napisao i konponovao njegov otac Kečo Heldić.

Pored njih nastupili su i “Muzički signali”, orkestar “Lovor” iz Sremske Mitrovice kao i tamburaši orkestra “Marvanyos” iz Budimpešte.

Umjetnički direktor XVI Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, Milorad Mićo Miranović je zaključio da je ovo najbolja manifestacija do sada.

“Oduševljni smo reakcijom publike i Bijelo Polje je izvanredan domaćin. Bijelo Polje je grad gdje se spajaju nova prijateljstva, mjesto koje povezuje ljude, kulture, prostore”, kazao je Miranović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je kazao da je Bijelo Polje protekla dva dana bilo kulturna prijestonica Crne Gore, a ovaj festival kruna kulturnog ljeta.

“Ovaj festival ima dugu i bogatu tradiciju i prevazilazi granice Balkana, što nas obavezuje da svake naredne godine budemo još bolji“,kazao je Smolović.

Ove godine festival je okupio 11 tamburaških ansambala iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Mađarske.

Prvo veče festivala, pored brojnih tamburaških orkestara nastupila je novosadska grupa “The Frajle”.

U okviru festivala u sali Centra za kulturu promovisana je knjiga “Đevojko, đevojko, zlatna jabuko autora Senada Gačevića i Senada Kazića.

XVI Internacionalni festival tamburaških orkestara održan je pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje.

Galerija

Bonus video: