Tanja Šeter albumom i velikim koncertom slavi 30 godina na sceni

Na albumu, čije će posebno izdanje biti štampano za sam nastup, biće 27 pjesama od kojih su 26 izvorne narodne, a jedna autorska
561 pregleda 1 komentar(a)
Tanja Šeter, Foto: Vladimir Popović
Tanja Šeter, Foto: Vladimir Popović
Ažurirano: 07.12.2017. 17:57h

Crnogorska pjevačica Tanja Šeter obilježiće jubilej - trideset godina na muzičkoj sceni velikim koncertom u KIC-u Budo Tomović koji je zakazan za 18. decembar i CD-om “Tanko poje za gorom đevojka”.

Na albumu čije će posebno izdanje biti štampano za sam nastup biće 27 pjesama od kojih su 26 izvorne narodne, a jedna autorska.

“U pitanju su numere koje publika zna, voli i već decenijama ih pjeva, a mnoge od njih snimili su Ksenija Cicvarić, Mirko Rondović i druge moje starije kolege. Međutim, ovaj album imaće i tri numere koje, iako su poznate u narodu, do sada nikad nijesu snimljene. Jedna od njih je i naslovna numera albuma i koncerta 'Tanko poje za gorom đevojka' koju sam našla kod učitelja iz mog sela, iz Komana u njegovim bilježnicama i starim spisima”, priča za Vijesti Tanja Šeter.

“Takođe jedna od interesantnijih pjesama, a znaju je Podgoričani je 'Avajlija Fistanlija', vrcava, vesela, koja veliča ljepotu mlade udavače, a takođe sam je našla među učiteljevim spisima. 'Polegli su, dolegli su dva bijela goluba' je najemotivnija numera koju sam ikad čula, a snimila sam između ostalih i 'Pogledajte drugovi', 'Mlada Jelka ljubi Janka' i mnoge druge”, otkriva Šeter.

Jedina numera na albumu za koju se zna autor je “Jedno jutro u svitanje zore”.

“Za nju mnogi misle da je izvorna i da joj se ne zna autor, a među njima sam, moram priznati bila i ja. Međutim, kako sam istraživala snimajući i birajući pjesme za CD, bilo mi je bitno da nešto više naučim o njima, pa sam, kad je ova numera u pitanju saznala da ju je napisao Božidar Ivanišević. Odmah sam kontaktirala njegove nasljednike, dobila od njih pravo da je snimim i to i uradila”, priča Šeter.

O mnogim pjesama se, navodi, informisala se i iz njige Mića Miranovića, a cilj joj je bio da kroz ovaj album očuva crnogorsku tradiciju i sa njom upozna mlađe generacije.

“Posebno me fasicinira činjenica da je ovdje vrlo malo ljubavnih pjesama gdje je u fokusu par. Nekako te naše narodne pjesme imaju za teme ljubav prema gorama, šumama, domovini, gradovima. Recimo pjesma koja u meni, uvijek kad je čujem, budi osjećanja je 'Oj livado, zelena livado' koju su prije mene snimili i Ksenija, ali i Mirko Rondović, zato sam morala i ja da je otpjevam”, priznaje Šeter.

Iako je 30 godina na muzičkoj sceni, ovo je njen prvi album, no na početku nije imala za cilj da bude dupli.

“Plan je bio da odaberemo nekih 13-14 pjesama, ali se desilo da se spisak konstantno širio, pa mi je sve teže bilo da odaberem, da eliminišem bilo koju od njih. Kada su saznali da radim na albumu na kojem ću prepjevati izvorne pjesme, mnogi prijatelji i kolege su mi davale sugestije, a ja sam se trudila da ih poslušam i na kraju ih se skupilo 27”, objašnjava Šeter kako je došlo do dvostrukog albuma.

Posebno je raduje, kako kaže, to što su svi instrumenti uživo odsvirani, a anranžmane potpisuje Peđa Nedeljković koji je učestvovao u svim fazama ovog projekta i bio joj velika podrška.

“Naše tradicionalne pjesme smatram nacionalnim blagom i drago mi je što su mnogi muzičari bili spremni da se uključe u ovaj projekat i daju svoj doprinos. Mi najbolje znamo u kakvim smo skromnim uslovima radili, ali to se na snimcima ne čuje, na šta sam posebno ponosna”, tvrdi ona, dodajući da kompletan projekat ne bi mogla da izgura da nije dobila podršku i od sponzora.

“Moju ideju odmah su prepoznali iz Sekretarijata za kulturu i sport glavnog grada, kao i iz Opštine Podgorica koji su pokrovitelji CD-a, ali i koncerta. Takođe dobila sam značajnu finansijsku pomoć od PAM-a, Put grossa iz Bijelog Polja, CEKUM-a, te opština Danilovgrad, Pljevlja i Mojkovac, a takođe i od Liberalne partije. Ovo je nekomercijalni projekat, album sam snimila jer volim naše izvorne pjesme, slušam ih i privatno i željela sam da iza sebe ostavim makar jedan takav poduhvat, a eto ispao je dupli CD”, kazala je Šeter.

Koncert u podgoričkom KIC-u zakazan za 18. decembar

Na koncertu u okviru DEUS-a za koji su karte besplatne, a moći će da se nađu na biletarnici KIC-a Budo Tomović nekoliko dana ranije, neće biti izvedene sve pjesme sa albuma “Tanko poje za gorom đevojka”.

“U tom slučaju koncert bi trajao tri i po sata”, objašnjava Šeter i dodaje:

“Ovaj koncert biće svakako promocija albuma, pa ćemo otpjevati 15 do 20 numera sa albuma, ali će publika čuti i neke od autorskih pjesama sa kojima sam nastupala na festivalima”, ističe pobjednica Barfesta, jednog od izdanja festivala narodne muzike koji je svojevremeno organizovalo Udruženje estradnih umjetnika na čelu sa Bojanom Bajramovićem.

Na koncertu u KIC-u Šeter će imati i goste.

“Pratiće me veliki orkestar predvođen Peđom Nedeljkovićem, imaću vrhunske goste i mislim da će publika biti iznenađena na koji način će oni učestvovati na ovom koncertu. Ne bih sad otkrivala ko će te večeri kao gost sa mnom dijeliti scenu, ali mogu da kažem da će ih biti četvoro”, najavila je Šeter.

Bonus video: