Biram kompozicije koje bude posebne emocije u meni

“Početak pandemije je bio veoma neizvijestan i stresan, zaključani u stanovima i kućama svi smo tražili neki izvor utjehe i razonode. Tada sam počela da snimam kod kuće muziku koju sviram, ali sam ubrzo, kada je navodno završen prvi talas, riješila da dam sebi slobodu i izađem iz stana"

5551 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Pavlović, Foto: Privatna arhiva
Katarina Pavlović, Foto: Privatna arhiva

Zbog aktuelne pandemije, mnogi muzičari ostali su bez posla, no to što nije imala priliku da nastupa pred publikom, violiniskinju Katarinu Pavlović nije obeshrabrilo. Naime, Katarina koja je članica CSO, često je solista na koncertima, svira u nekoliko kamernih sastava, a nastupala je sa popularnim muzičarima Zdravkom Čolićem i Goranom Bregovićem tokom pandemije riješila je da prekrati sebi vrijeme i snimila nekoliko obrada.

“Početak pandemije je bio veoma neizvijestan i stresan, zaključani u stanovima i kućama svi smo tražili neki izvor utjehe i razonode. Tada sam počela da snimam kod kuće muziku koju sviram, ali sam ubrzo, kada je navodno završen prvi talas, riješila da dam sebi slobodu i izađem iz stana. Što se tiče izbora muzike, svaki repertoar koji sam ikada svirala, birala sam po sopstvenom nahođenju, muziku koja budi posebne emocije u meni. Tako najbolje osjećam kako treba da zvučim i mogu da spremam program, a da mi nikada ne dosadi rad i detaljisanje na istom. Jednostavno, to je ono što mi se svira”, ispričala je za “Vijesti” Katarina.

“Samim tim kad mi se dopada neka muzika, obično mislim da je to toliko lijepo da se svima dopada. Naravno, mnogo znači sama interpretacija jer to daje dušu kompozicijama koje sviram. Na svom instagram profilu objavljujem svoje snimke isključivo zato što se to meni dopada i to je moj lični izbor, a to su klasična muzika, filmska kao i poneki kover”, dodaje ona.

Posljednje vrijeme dosta muzičara upravo na žičanim instrumentima radi slične stvari. O tome koliko je bitno birati numere koje nijesu previše eksploatisane kaže:

“Klasična muzika postoji vjekovima, to je umjetnost koja je ostavila neizbrisiv trag i teško je takmičiti se sa njom. Neke kompozicije su samo malo više poznate od drugih, a nama koji smo u svijetu klasične muzike, poznajemo skoro čitav opus i jedino imamo više omiljene kompozicije. Moj izbor je upravo ono što ja najviše volim da slušam i izvodim na svoj način. Prosto, nisam razmišljala na takav način da bi recimo pjesma grupe Queen mogla biti previše “izlizana” jer smatram to nemogućim, a tek klasična muzika koja upravo postoji da bi se što više izvodila i oživljavala ta besmrtna djela. Sva muzika koja je veoma poznata, odnosno popularna ili puno izvođena je ogroman uspjeh za kompozitora ili izvođača”, smatra Pavlovićeva.

Kod svake kompozicije koju je predtavila publici, Katarina svira glavnu melodiju, dok u pozadini se čuje matrica.

“Matrice koristim sa interneta, ima raznih pa nalazim ono što se meni najviše dopada. Postoji zaista veliki izbor, i kamerne muzike kao i orkestarskih pratnji za klasične kompozicije u odličnim aranžmanima koje zvuče kao da su uživo svirane. Najdraže su mi samo klavirske pratnje, jer mi je klavir omiljeni instrument i to je onda čista kamerna muzika i uživanje za slušanje i sviranje”, iskrena je sagovornica “Vijesti”.

Na pitanje zašto se odlučila da snima uz matrice i da li bi mogla samo violina da dočara atmosferu, odgovara:

“Violina je kraljica instrumenata. Najlepši i najteži instrument baš zato što je solistički. Apsolutno joj ne treba ništa da bi zvučala predivno osim da umjetnik umije da vlada njom jer njene žice reaguju na svaki poriv umjetnika koji svira na njoj. Matrica može da napravi atmosferu u muzici ili da prearanžira postojeću kompoziciju i prilagodi je da zvuči još bolje. Zasada sam snimila oko 15 videa i to je neki moj koncept, ali nastaviću da se snimam i u drugačijim aranžmanimaj odnosno malo više kompozicija iz klasične muzike kao i solo violinu”.

Tokom izvođenja melodije, drži se iste, iako nekad ima i improvizacije. “U klasičnoj muzici je sve zapisano. Postoje pravila kako se koja epoha i kompozitor izvode, a ja sa umjetničke strane sve to zaokružim po svojoj strukturi ličnosti i temperamentu. A kovere koje snimam, sviram ih u originalu, ali na svoj način u smislu boje i fraze onako kako ja čujem i doživljavam. Promjene i improvizacije postoje, ali su prilagođene instrumentu i da kažem da su minimalne. Više mi je izazov da skinem boju, ako sviram kover da bi što više zvučala kao original a još ljepše i kolorističnije jer je svira violina”, objašnjava razliku ona.

Među obradama koje je do sada snimila, uglavnom su strani hitovi, ali našla se i jedna kompozicija jedne od trenutno najpopularnijih pjevačica sa ovih prostora - Senidah. Iako je vole mlađe generacije, i Katarini se dopada njena muzike.

“Senidah mi se mnogo dopala čim sam je čula, u svom je fazonu i djeluje svoja i originalna, ima neobičan glas i pjeva o svakodnevnim temama. Toliko su mi se dopale njene pjesme da sam baš željela da neku od njih uvrstim u repertoar. Snimila sam pjesmu “Belo” i to je prvi kover koji sam ikad postavila na instagram, čim sam je tagovala ona je odmah to vidjela i ostavila komentar na mom profilu i ripostovala video na svoj profil koji ima 185.000 pregleda, tako da me tada zapratilo dosta ljudi. Nju sam prepoznala kao nešto drugačije, a onda je i ona mene, tako da mi je drago što sam snimila njenu pesmu, jer je ona očigledno oduševljena pošto joj i dalje stoji moj video na profilu. Pored ovog covera snimila sam Nirvanu, Coldplay, Leonarda Koena, Majkla Džeksona, Pitera Gebrijela i još mnoge koje tek treba da objavim. Između ostalih, snimila sam i pjesmu od Bjork i ona je ostavila komentar na mom Jutjub kanalu ispod kompozicije “Bachelorette” da joj se ‘naježila koža’”, pohvalila se Pavlovićeva.

Spotove za vocere snimala je na zanimljivim lokacijama po Crnoj Gori. “Crna Gora je predivna i ima toliko prelijepih mjesta i prizora koje treba iskoristiti. Moja omiljena plaža je Perazića do na kojoj sam snimila nekoliko videa. Snimala sam i u Kolašinu na stazi 1600, što je meni lično posebno interesantno i prizor je fenomenalan. Sada je malo teže snimati jer nismo u mogućnosti da idemo van grada zbog uvedenih mjera i epidemiološke situacije, pa nalazim zanimljiva mjesta po Podgorici i okolini. Kada se budu otvorili putevij biće još mnogo interesantne muzike i videa na raznim lokacijama i van Crne Gore”, obećala je Pavlovićeva.

Za razliku od originalnih pjesama, njene obrade traju svega minut i po. “Instagram dozvoljava video-snimke u trajanju od jednog minuta, stručnjaci koji se time bave vjerovatno shvataju koliko najviše vremena može da drži pažnju pratiocu tako da sam se i ja rukovodila time. Apsolutno sam sigurna da je to neko idejno rješenje, naročito za video kakav ja snimam za Instagram, koji se sastoji od jedne scene i muzike bez pjevanja. Bitno je da svako ko vidi posluša do kraja”, smatra Pavlović.

U protekloj godini, uprkos pandemiji, Katarina je imala samo nekoliko nastupa u Beogradu i u Crnoj Gori.

“Otpala su mi dva solistička koncerta koja sam spremala, ali pošto su samo odložena nisam radila u prazno, već ću kasnije to obnoviti kada koncerti budu opet zakazani. Trenutno spremam projekat koji će se dešavati van Crne Gore, početkom ljeta i potpuno sam posvećena tome jer mi je od životne važnosti i imam jako veliki program da naučim. Vredno radim na tome, veoma se radujem samom projektu a i putovanju, i nadam da me trenutna situacija neće poremetiti da otputujem na mjesto događaja”, otkriva planove Pavlovićeva.

Autorska muzika na čekanju

Katarina je prije više od godinu dana objavila kompoziciju “San” koju je za nju napisao Sky Wikluh. O tome, hoće li nastaviti da pored obrada publici prezentuje i autorske kompozicije, kaže:

“Moja autorska muzika je na čekanju, jednostavno nije trenutak da mogu da se pozabavim time i ulažem u bilo šta, kada sve stoji i niko ne vidi kraj svemu što se trenutno dešava. Pred ljeto ću izbaciti novi spot koji će pratiti prelijepa muzika iz jednog filma, još uvijek se smišlja lokacija i scenario, ali su pripreme u toku. Neka to zasada bude jedno lijepo iznenađenje u najavi”, najavljuje Pavlovićeva.

Bonus video: