crnogorski kantautor objaviće danas svoj treći studijski album

Muzika će opstati bez obzira na sve

Na njemu će se naći 11 kompozicija, a album otvara instrumental “Iskra” koji je Radovanović posvetio svojoj ćerki. Većinu pjesama kantautor je kao singlove prezentovao publici

1893 pregleda 3 komentar(a)
Vanja Radovanović, Foto: Đorđe Živaljević
Vanja Radovanović, Foto: Đorđe Živaljević

Crnogorski kantautor Vanja Radovanović danas u podne na svom YouTube kanalu pustiće treći studijski album nazvan "Baš je glupo što sam mrtav".

U pitanju su pjesme koje je Radovanović davno napisao, dok je za aranžmane bio zadužen Bole Martinović, a miks i mastering povjeren je Goranu Antoviću.

Na njemu će se naći 11 kompozicija, a album otvara instrumental “Iskra” koji je Radovanović posvetio svojoj ćerki. Većinu pjesama kantautor je kao singlove prezentovao publici. Nadao se da će doći bolje vrijeme za muziku, pa da će tada objaviti sve kao cjelinu.

Međutim, kako se zbog aktuelne pandemije stanje u umjetnosti dodatno pogoršalo, Vanja je odlučio da je, bez obzira na okolnosti, vrijeme da publika čuje kompletan materijal.

"Samo sam čekao momenat koji je malo rasterećeniji od onih koje smo živjeli gotovo svakodnevno u posljednjih godinu dana. Nisam baš siguran da smo ga dočekali, ali je bar stiglo proljeće, a to je sasvim dovoljan razlog za izdanje albuma", kaže u razgovoru za Vijesti Radovanović.

Od prošlog albuma “Svi životi moji” koji je objavljen 2016. godine pod etiketom hrvatskog “Campusa” bilo je dosta singlova, a Radovanović je pokrenuo i projekat VIII2. Tako je sa bendom objavio singlove “Supermen”, “Luda”, “Odri” i “Nikšićko ledno” koje su se takođe našle na ovom albumu.

Naslovnica Vanjinog trećeg studijskog albuma
Naslovnica Vanjinog trećeg studijskog albumafoto: Promo/@srdjad

"Pa to je oduvijek bila ista cjelina sa različitim naslovom. Ekipa je ista, kao i proces, pa se na albumu nalazi nekoliko pjesama VIII2, malo osvježenih i premiksanih, a ako je potrebno neko zvanično obrazloženje, onda neka bude to da sam želio da pjesme budu na jednom mjestu", objašnjava on.

Naslovna numera “Baš je glupo što sam mrtav” rađena je u potpuno drugačijem žanru i biće veliko iznenađenje za publiku. Zbog teksta, Vanja je imao ideju da je posveti kampanji vezanoj za saobraćaj. O tome, zašto nije uspio da istu realizuje, otkriva:

"Desila se pandemija. Dugo smo radili na tom projektu i trebalo je da se realizuje u okviru velike i lijepe kampanje, ali nažalost sve je moralo da se otkaže usljed poznatih okolnosti", ispričao je Radovanović.

Zbog pandemije umjetnost, a posebno muzika pala je u drugi plan. Većina muzičara već više od godinu nije imala nijedan nastup, a iako je većina iskoristila da taj period provede u studiju snimajući nove pjesme, rijetki se odlučuju da iste i objave. Da se ne isplati objavljivati albume svjestan je i Radovanović, ali je siguran da će.

"Ne isplati se, naravno, ali nije sve u novcu. Kad bismo samo slijepo pratili novac i gledali koliko se nešto isplati ili ne, pogotovo umjetnost, teško da bismo igdje stigli. Muzika nema koga da pobijedi, ona će opstati u svakom slučaju, jer stvarati se mora, a koliko će muzički biznis pretrpjeti, druga je stvar. Svakako će morati da evoluira. Te promjene su teške, ali neizbježne", smatra Radovanović.

Vrijeme digitalizacije i velikog broja platformi na kojima je dostupna muzika Radovanović će iskoristiti, pa njegov projekat “Baš je glupo što sam mrtav” neće imati zvaničnog izdavača.

"Album će se od 21. aprila naći na svim striming servisima, kao i na YouTube, a vjerovatno ćemo odštampati i ograničenu količinu CD-ova", obećava Radovanović. Do sada, sagovornik Vijesti je dosta je ulagao u spotove, a većina numera koje su objavljivane kao singlovi imaju i svoj video.

"Gotovi su spotovi za još dvije pjesme - ‘U bezbroj komada’ i ‘Dlaka u supi’ i oni će imati premijeru ubrzo po izdanju, a krajem maja će izaći i spot za naslovnu pjesmu ‘Baš je glupo što sam mrtav’", zaključuje Radovanović.

Preporučujemo za Vas