Nagrada u čast Darinke Matić Marović

Ova nagrada će biti dodjeljivana istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora, saopšteno je iz Kotor Arta

2143 pregleda 2 komentar(a)
Darinka Matić Marović, Foto: Pinterest
Darinka Matić Marović, Foto: Pinterest

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, dirigentkinje Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike uspostavlja bijenalnu nagradu koja će nositi njeno ime.

Ova nagrada će biti dodjeljivana istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora, saopšteno je iz Kotor Arta.

Odluku o dobitniku nagrade će donositi međunarodni žiri sačinjen od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti. Nagrada će biti uručena u Kotoru za vrijeme realizacije festivala Don Brankovi dani muzike, a pored diplome, za izabranu umjetnicu je planirana i novčana nagrada.

Organizacije i pojedinci iz oblasti muzičke umjetnosti mogu da pošalju svoj predlog za dodjelu novoustanovljene nagrade, popunjavanjem online formulara na adresi kotorart.me/nagrada. Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog treba da bude obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti. Poziv je otvoren do 15. maja.

Organizatori ističu da se ime Darinke Matić Marović vezuju za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost.

"Uvijek je ostala vjerna svojoj Boki i svom Kotoru. Na festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike učestvovala je mnogo puta, a publika će najviše pamtiti koncert kada je dirigovala najvećim muzičkim ansamblom ikada okupljenim u Crnoj Gori sastavljenim od mladih instrumentalista i horista iz Crne Gore i regiona. Na programu tog istorijskog koncerta 2006. godine, izveden je premijerno u Crnoj Gori Mocartov „Rekvijem“ koji je posvećen tada tek preminulom don Branku Sbutegi. Darinka nije bila samo uspješna dirigentkinja već i prva žena dekan i prva žena rektor. Revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike podstakla je mnoge žene na dalji rad, usavršavanja i razboritost. Ovim činom, želimo odati počast našoj dragoj Dari, ali i podstaći sve muzičke umjetnice na dalji rad", navodi se u obrazloženju.

logo
foto: KotorArt

Međunarodni festival Kotor Art - Don Brankovi dani muzike ove godine obilježava jubilej, 20 godina postojanja, a početkom aprila je krenula i realizacija projekta “Synergy” koji će trajati tri godine, uz podršku Evropske unije. Projekat će okupiti neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu.

"Kotor Art Don Brankovi dani muzike su se održali i prošle godine kada je pandemija svima bila nepoznanica. Mi smo uspjeli da svaki naš planirani program održimo i realizujemo iz dana u dan mijenjajući mjere. Tada smo morali da budemo kreativni, svirali smo iz barki, sa balkona u starom gradu, ali ono što je najvažnije festival se održao na veoma uspješan način, a publika tada u toj mjeri bila veoma zadovoljna", istakla je portparolka Sara Lakičević i najavila da je u planu i realizacija projekta “The New Normal - Nova normalnost” koji podrazumijeva novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon pandemije kovid-19, koji je odobrio UNESCO.

Bonus video: