svjetska nedjelja imunizacije

„Corona Party”: Spot Ramba Amadeusa za kraj pandemije

"Zahvaljujući nauci, svjetlo na kraju tunela se vidi, pa treba biti naročito oprezan da ne posustanemo pred kraj"

4087 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube

Animirani spot za pjesmu „Corona Party” Unicefovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, objavljen je danas povodom Svjetske nedjelje imunizacije, koja danas počinje da se slavi širom svijeta.

Spot je, kako je saopšteno, urađen uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i Unicefa.

„Spot i pjesma Corona Party podsjećaju sve građane da će naučni izumi, poput vakcine i lijeka protiv koronavirusa, i poštovanje mjera #DistancaRukeMaska okončati globalnu pandemiju i omogućiti što skoriji povratak u normalan život", naveli su iz Unicefa.

„Animirani spot ima za cilj da u našu tešku svakodnevnu borbu s koronavirusom unese neophodnu dozu ohrabrenja i vedrine. Zahvaljujući nauci, svjetlo na kraju tunela se vidi, pa treba biti naročito oprezan da ne posustanemo pred kraj. Ovim duhovitim spotom i pjesmom kopiramo provjereni recept naših predaka, koji su u najtežim trenucima upravo pjesmom i humorom snažili svoj duh i podizali moral, a nama je sad potrebno strpljenje i poštovanje naučnih preporuka”, poručio je Pušić.

Istakao je doprinos kolege umjetnika Darka Vlaovića koji je crtežom prikazao tešku borbu medicine i zdravstvenih radnika protiv koronavirusa, u kojoj na kraju nauka ipak pobjeđuje.

Iz Unicefa ističu da je predstavljanje spota, s obzirom na veliki broj dezinformacija i teorija zavjere, prilika da se javnost podsjeti da vakcine spadaju među najveća dostignuća savremene medicine.

"Od kraja 18. vijeka do danas one preduprjeđuju izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spašavaju milione života. Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je usmrtila milione, a milione paralizovala ili onesposobila – sada, upravo zahvaljujući vakcinama, predstavlja opasnost kao endemsko oboljenje još u samo dvije zemlje – Pakistan i Avganistan. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je smrtonosan po novorođenče, zahvaljujući imunizaciji do jula 2019, eliminisan je širom planete, osim u svega 12 zemalja", navode iz Unicefa.

Preporučujemo za Vas