Pjesma zaslužuje veću vrijednost

Britanski muzičari u otvorenom pismu zahtijevaju 50% prihoda od striming servisa

2195 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: printscreen
Ilustracija, Foto: printscreen

Više od 150 najuglednijih britanskih muzičara potpisalo je pismo koje je britanski Musicians Union (sindikat muzičara) uputio premijeru Borisu Džonsonu zahtijevajući hitno uređenje odnosa u raspodjeli prihoda od striming servisa.

Među potpisnicima ovog pisma su: Pol Makartni, svi živi članovi grupe Led Zeppelin, Eni Lenoks, Piter Gebrijel, Robert Frip, Robert Smit, Mark Nofler, Kris Ria, Massive Attack, Chemical Brothers, Noel Galager, Kris Martin, Lili Alen, Rodžer Daltri i mnogi drugi.

Pismo dolazi u okviru tzv. “The Brokenrecords Campaign“ u sklopu parlamentarnog utvrđivanja odnosa koji vladaju u muzičkoj industriji. Do sada je mali broj muzičara usudio da javno istupa jer su bili pod prijetnjama diskografskih kompanija da će im onemogućiti dalji razvoj karijera.

Dopis ima dodatnu težinu jer ga potpisuju zajedno muzičari kojima se karijere više ne mogu poništiti, ali i mladi i uspješni pred kojima tek stoje decenije života od muzike.

Potpisani muzičari su se britanskom premijeru obratili riječima: “Predugo vremena striming platforme, diskografske kuće i drugi internet divovi su eksploatisali izvođače i kreatore bez pravične naknade. Moramo da vratimo vrijednost muzici tamo gdje pripada - u ruke onih koji muziku stvaraju.

Striming ubrzano zamenjuje radio kao glavno sredstvo muzičke komunikacije.

Međutim, zakonska rješenja nisu održavala korak s tehnološkim promjenama, i, kao rezultat, izvođači i autori ne uživaju adekvatnu zaštitu kao kod radijskog emitovanja. Današnji muzičari primaju vrlo male prihode od svojih izvedbi - najveći broj umjetnika dobija tek malene djelove jednog centa američkog dolara po pojedinom streamu, a studijski muzičari ne dobijaju baš ništa”, napominju u pismu uz želju da se to ispravi.

“Potrebno je promijeniti samo dvije riječi iz 1988. Copyright, Designs and Patents Act (britanski pandan Zakona o autorskom i srodnim pravima). Time bi modernizovali zakon tako da današnji izvođači primaju jednak udio od prometa, baš kao što ga dobijaju i od emitovanja na radio-stanicama. To porezne obveznike ne bi koštalo ništa, nego bi baš porasli prihodi britanski poreskih obveznika, te bi se povećali prihodi javnih usluga među koje spada i zdravstvo”, smatraju potpisnici pisma.

Oni tvrde da postoje dokazi kako multinacionalne korporacije iskazuju svoju moć što rezultira otežanim životom muzičara.

“Hitna vladina intervencija ka regulaciji tržišne utakmice je prvi korak ka uređivanju tih odnosa. Muzičari ostvaruju 50% prihoda od radio-stanica, ali samo 15% od striminga. Vjerujemo da bi na stvarnom slobodnom tržištu pjesma zaslužila veću vrijednost. Potrebno je da regulator osigura zakonski pravičan tretman muzičkih stvaralaca. Velika Britanija se ponosi istorijskom zaštitom svojih stvaralaca, preduzetnika i izumitelja. Vjerujemo da britanski kreativci zaslužuju jednaku zaštitu kao i druge industrije čiji radovi su obezvređeni prilikom eksploatacije kao nosilaca rizika. Adresirajući te probleme, možemo učiniti Veliku Britaniju najboljim mjestom na svijetu za izvođače i muzičke autore, tako da britanski muzički studiji još jednom dignu scenu, osnaže našu poziciju kao vodeći kulturni sektor, omogućavajući da tržište snimljene muzike procvjeta za slušaoce i kreatore i stvore novu generaciju talenata”, zaključuju potpisnici.

Bonus video: