Nisam se usudio da se bacim u vatru i napravim veću dionicu za bend

Pijanista Ivan Jovanović imao je dvostruku ulogu na koncertima “Balkan Youth Jazz Orchestra” - bio je član orkestra, a publika je čula i njegovu prvu autorsku kompoziciju “Domicil”

2703 pregleda 278 reakcija 0 komentar(a)
Jovanović, Foto: Savo Prelević
Jovanović, Foto: Savo Prelević

Mladi pijanista Ivan Jovanović jedini je muzičar koji je u projektu “Balkan Youth Jazz Orchestra” u organizaciji Jazzart asocijacije imao dvostruku ulogu. Naime, na koncertima koji su krajem aprila održani u Podgorici i na Cetinju, Jovanović je nastupio kao dio orkestra, ali se i njegova kompozicija “Domicil” našla na repertoaru big benda sastavljenog od mladih muzičara sa prostora Balkana.

Jovanović je u Vršcu stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a trenutno studira klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Klavir svira posljednjih jedanaest godina od čega klasiku šest i džez muziku pet godina. Nastupao je na brojnim džez festivalima u Srbiji i u susjednim zemljama.

“Do ovog konkursa nisam se bavio komponovanjem, tačnije nikad nisam imao priliku da pišem za ovoliki orkestar, pa je kompozicija ‘Domicil’ moj debi. Ovo je prava prilika da se skupimo svi sa Balkana i pokažemo uticaje što se tiče ritmova, harmonije sredina u kojima smo svi odrastali”, ispričao je “Vijestima” Jovanović.

Svojoj kompoziciji dao je naziv Domicil jer ono označava područje Balkana.

“Na ovom orkestru je bilo da pokaže da smo svi mi ljudi od krvi i mesa koje muzika spaja”, dodaje Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Savo Prelević

Za muziku sa prostora Balkana, između ostalog, karakteristični su i nepravilni ritmovi, no sa njima se Jovanović u svojoj prvoj kompoziviji nije “igrao”.

“Moja kompozicija nema takvih ritmova jer sam htio da olakšam svojim kolegama kako bi imali što manje problema što se tiče izvođenja. Pošto nisam učestvovao kao instrumentalista samo u mojoj kompoziciji, već i u još nekim, još na probama sam uvidio da su upravo one sa nepravilnim ritmičkim podjelama zadavale najviše muke pojedinim članovima orkestra. Mi se u džez muzici ne srijećemo baš toliko sa nepravilnim ritmovima dok ne dostignemo određeni nivo znanja. Džez je do nekih ‘70-tih godina bio samo u 4/4 taktu. To je klasični ritam koji nema u sebi neke nepravilne figure. Tek kasnije, kad je nastao moderni džez, on je sa sobom donio i te nepravilne ritmove. Uvijek je dobro početi odakle su svi kretali, da znamo početke, ali i posle te nepravilne ritmove. Zato sam ih ja izbjegao, svjestan da se mnogi od nas do sada nijesu susretali sa njima, posebno mi iz Srbije. Zato je u mojoj kompoziciji akcenat na harmoniji”, kaže Jovanović i dodaje da je stvarajući što se instumenata tiče prednost dao klaviru.

“Manji dio je napisan za orkestar, a veći za klavir jer se nijesam usudio da se bacim u vatru i probam da napišem dužu kompoziciju za orkestar. Bolje se držati onoga što znam, dok ne unaprijedim još svoje znanje. Imam tek 22 godine i ima vremena da pokažem i ostale kvalitete”, smatra Jovanović.

Spremajući kompozicije kolega za projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra” priznaje da mu je pored autorske, još jedna prirasla za srce.

“Sve su kompozicije koje je publika imala priliku da čuje u okviru projekta ‘Balkan Youth Jazz Orchestra’ interesantne. Mada, ako bih morao da izdvojim jednu, to je od kolega iz Makedonije. Imam i ja malo makedonske krvi, moj deda je sa područja Sjeverne Makedonije, pa imam afinitet prema tom narodu i njihovoj muzici. Kompozicija “Virgo Diamond” Gordana Spasovskog mi se od svih najviše dopala”, iskren je Jovanović.

Članovi “Balkan Youth Jazz Orchestra” zbog pandemije vježbali su odvojeno, a bend se skupio tek nekoliko dana pred koncerte. Sa njima su radili supervizori projekta Toni Kitanovski i Vladimir Nikolov, a o kompletnom iskustvu koje je stekao zahvaljujući ovom projektu, Jovanović kaže:

“Nismo ni bili u kontaktu dok se nijesmo našli u Podgorici. Svako je vježbao svoj dio za vrijeme dok se nismo sastali. Nama iz Srbije je bilo mnogo lakše da dođemo, dok su oni iz Sjeverne Makedonije morali da prelaze dvije države, što je znatno sve otežalo. Sviranje za vrijeme pandemije je problematično jer nama fali publika, a trenutne mjere su takve da smo onemogućeni da imamo nekog da nas sluša. Poenta muzike i jeste da se prenese atmosfera na publiku, a iz prvog lica ne možemo da znamo kako to zvuči, dok neko ko sluša može sve da čuje. Nama može da bude problem i ozvučenje na bini ako monitoring ne radi kako treba, ali publika je ta koja sve to može da čuje i da kaže pravi uvid”, objašnjava Jovanović.

Nakon uspješnih koncerata u Podgorici i na Cetinju, sagovornik Vijesti ne krije da bi volio da projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra” zaživi, te da održe koncerte i u ostalim zemljama regiona.

“Volio bih da se ovo predstavi i u Srbiji jer ovakva muzika nije toliko zastupljena, ali je prijemčiva za uvo. Mislim da bi se publici i tamo svidjelo”, siguran je on.

Nastaviće da nastupa, ali i komponuje

Ova kompozicija Ivanu će biti vjetar u leđa da u budućnosti ne nastupa samo kao pijanista, već da se ostvari i kao kompozitor.

“Proteklih godinu dana od kad je krenulo sve ovo sa virusom korona, nisam imao nijedan nastup i malo sam se osjećao odbačeno. Čim sam bio primljen na konkurs shvatio sam da možda ipak ima potencijala u meni i da mogu da nastavim da se bavim ovim, jer profesor Nikolov i Toni su cijenjeni muzičari, puni su znanja, bukvalno muzičke enciklopedije tako da kada neko takav omogući prolaz za mene, to mi je velika čast i vjetar u leđa”, priznaje Jovanović.

Bonus video: