Čutura: Ovaj album je moja intima, snovi, svjetonazor, ljubav i potreba

Muzičar Nikola Čuturilo Čutura priča o pjesmama koje će krajem godine objaviti na projektu “Priče iz Depoa”

2672 pregleda 147 reakcija 1 komentar(a)
Čutura, Foto: Brian Rašić
Čutura, Foto: Brian Rašić

Pjesmom “Sanjam te”, koju je objavio krajem prošle sedmice, srpski muzičar Nikola Čuturilo Čutura najavljuje novi album “Priče iz Depoa” koji će biti objavljen do kraja godine. Devet godina prošlo je od njegovog posljednjeg albuma “Tu i sad”, a upravo baladom “Sanjam te” Čutura se vratio ljubavnoj tematici. O novom singlu, “Pričama iz Depoa”, ali i aktuelnoj situaciji u muzici, Čutura priča za “Vijesti”...

Prije nekoliko dana pušten je u etar singl “Sanjam te” kojim najavljujete album. Kakve su prve reakcije?

Izrazito pozitivne. Posebno od ljepšeg pola jer poslije mnogo vremena imam ljubavnu baladu kakvu nisam imao godinama.

Nekada smo premijere novih pjesama stpljivo čekali i odmah bi uslijedile reakcije, dok bi izvođači u startu znali na čemu su. Danas zbog hiperprodukcije mnoge premijere ostanu nezapažene. Da li je problem samo hiperprodukcija, ili je i publika vremenom postala nezainteresovana?

Tako je. Nekada smo takođe bili opušteniji, bezbrižniji i otvoreniji za kulturne sadržaje. Danas smo namrgođeni, bezvoljni i prije svega zabrinuti. Život u međuvremenu ne čeka, tako da, eto, mene sa novim pjesmama uprkos svemu.

Ovo nije prvi najavljni singl. Naime, za ovih devet godina koliko publika čeka na Vaš novi album bilo je još singlova poput “Welcome to the show”, “Cirkus stiže”, “Neko kao ja”.... Hoće li se sve one naći na albumu “Priče iz Depoa”?

Na albumu će biti deset potpuno novih pjesama. Objavićemo osim CD-a i vinil pa će svoje mjesto u nekom trenutku naći kao bonus i numere koje ste nabrojali. Iako će ovo biti moje novo studijsko izdanje poslije devet godina u tom period nisam bio neaktivan. Objavio sam autorski album za djecu sa legendarnim horom “Kolibri”, pisao sam za Unicef, YU grupu kao i muziku za nekoliko televizijskih serija.

U jednom intervjuu ispričali ste da ste da ste napravili 16 pjesama, od kojih ste izabrali 10 za album. Kojim ste se kriterijumima vodili kad ste birali, a šta obično bude sa onim numerama koje ne nađu mjesto na albumu i kakve su to “Priče iz Depoa”?

Kriterijum su, prije svega, godine iskustva. I poslije kilometraže kolika je moja, a nije mala, nikad ne možeš sa sigurnošću znati šta će na kraju izaći iz studija. Zato je kod odabira ovaj “višak” pjesama bio dragocjen. Moj novi album je baš kao i svi prethodni moja intima, moji snovi, moj svetonazor, ljubav i potreba. Tu nema i nikad neće biti nikakvih kalkulacija.

Kao što kažete, za ovih devet godina bili ste aktivni iako nijeste objavljivali album. Muzička industrija odavno u krizi, albumi se ne kupuju, slušaoci rijetko preslušavaju kompletan album, ali da li je samo to razlog što je publika toliko čekala da isti objavite? Koliko su sve ove činjenice obeshrabrujući za muzičare?

U prirodi čovjeka je da se bori, bez straha i uprkos svemu. Moje oružje su pjesme i trudim da mijenjam stvari u svom mikro okruženju koliko god to mogu. I dalje sam vođen ljubavlju i srećom što me je muzika odabrala. Dok god je tako sve drugo se da savladati i premostiti.

Tokom pandemije vrijeme ste provodili u studiju i završili album, no mnoge Vaše kolege pokrenule su novu eru nastupa - online koncerte. Ono što je dobro kod ovakvih nastupa je da “sala ne može biti prazna”, ali i da nema onih koji će ostati bez ulaznice. Ipak, na rok koncertima atmosfera je ono što i muzičare na bini posebno pokreće. Jeste li i sami spremni da se prilagodite ovakvom vidu druženja sa publikom i šta mislite o online koncertima?

Sviraću pred publikom čim se steknu uslovi i ukaže prilika, o tome maštamo moj bend i ja. Takozvani online koncerti su zapravo forma TV-nastupa i to nema dodirnih tačaka sa osjećajem i uzbuđenjem koje nosi pravi koncert u kome publika aktivno učestvuje.

S obzirom na to da je rok muzika - muzika bunta, zbog aktuelne društveno-političke situacije bunt je prisutan kroz sve segmente. Može li se i zahvaljujući upravo svim lošim stvarima koje nas okružuju rok vratiti na velika vrata, ili se ipak ne bunimo dovoljno?

Ne znam. Moje pjesme mogu da se dopadnu ili ne. Ono što znam je da nisam ni gluv ni nijem na stvarnost koja nas okružuje i to će se čuti i na ovom albumu. Na kraju, ja samo radim ono što moram i želim. Čista srca, uprkos svemu.

Vaš sin je takođe muzičar, no on je odabrao još tvrđi zvuk - metal. Jeste li ga savjetovali po pitanju muzičkog izbora? Kako Vam se uopšte sviđa njegova muzika?

Od mene ima samo ljubav i razumijevanje. Sve drugo su njegovi snovi i njegove odluke.

Vezan sam za naš jezik

Kao neko ko je jedno vrijeme živio u inostranstvu, a opet ostao vjeran muzici, da li ste se vraćanjem na Balkan vratili nekoliko koraka unazad, jer ipak svi svjetske centre poput Londona gdje ste živjeli doživaljavamo kao mnogo pogodniji teren, posebno za rok muziku?

Ne mislim tako. Sve i da sam posljednjih devet godina bio na nekom trećem mjestu ove pjesme bi živjele sa mnom i čekale da im se posvetim do kraja. Ja sam vezan za naš jezik prije svega i to bi se uvijek završavalo ovdje.

Takozvani online koncerti su zapravo forma TV-nastupa i to nema dodirnih tačaka sa osjećajem i uzbuđenjem koje nosi pravi koncert u kome publika aktivno učestvuje.

Nisam ni gluv ni nijem na stvarnost koja nas okružuje i to će se čuti i na ovom albumu. Na kraju, ja samo radim ono što moram i želim. Čista srca, uprkos svemu

Bonus video: