Gibonni otvara novo poglavlje karijere

"Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na horsko pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao ‘organski’ srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, “Kiša – Z’Naab” je apsolutni zgoditak"

5211 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Miloš Ćetković
Foto: Miloš Ćetković

Pet godina od izlaska posljednjeg diskografskog izdanja - album “Familija” s Oliverom Dragojevićem, novim singlom ‘Kiša (Z’naab)’, hrvatski kantautor Gibonni otvara novo poglavlje karijere i najavljuje budući EP “U po’ ure” koji će izaći tokom ljeta ove godine.

“Kiša”, koja nosi i podnaslov ‘Z’naab’, što je etiopski naziv za kišu, velika je pop pjesma, majstorski skrojenih stihova, koja svojim himničnim refrenom kao stvorenim za horsko pjevanje publike priziva, ne kišu, nego, nadamo se, i skori povratak velikih koncerata. Uz prepoznatljivi Gibonnijev autorski potpis, ‘Kiša’ je, kako i sam autor kaže: ‘spoj Dalmacije i Afrike’, čemu je doprinio gostujući muzičar Haddis Alemayehu Haddinqo, svirač tradicijskog etiopskog gudačkog instrumenta “masinqo”, te bek vokali hora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz dodatnu podršku gora župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji.

“Kišu” otvaraju afro-gospel vokali uz afro-beat s primjesama na Simonov ‘Graceland’. Uz razigrani bubanj Branimira Gazdika (iz Gibonnijevog benda i grupe Elvisa Stanića) i perkusioniste Cubisma Mladena Ilića (koji na trenutke odvlači ritam i prema afro-cubani) i živahni bas kojeg je, kao i mandolinu, odsvirao producent&multiinstrumentalista Nikša Bratoš. Afro ‘sound’ začinjen vokalima kakve su Paulu Simonu podarile Ladysmith Black Mambazo spletene su u gusti muzički dreadlock s gudačkim dionicama. Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na horsko pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao ‘organski’ srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, “Kiša – Z’Naab” je apsolutni zgoditak. Jedna od onih kompozicija koja rastjeruje oblake i zove na ples ili osmijeh. Kao ljekovita muzička pilula za huda vremena’, piše između ostalog o ‘Kiši’ Zlatko Gall za Mixer.hr.

Pjesmu potpisuje Gibonni, aranžman Gibonni i Nikša Bratoš, koji je ujedno zaslužan i za produkciju. Premijera spota ‘Kiša (Z’Naab)’, čiju režiju potpisuje Vojan Koceić, zakazana je za ponedjeljak, točno u podne na CMC Televiziji.

Bonus video: