Imamović najbolji evropski umjetnik

Još jedno priznanje za bosanskohercegovačkog muzičara i njegov album „Singer of Tales“

4320 pregleda 5 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Zrno
Damir Imamović, Foto: Zrno

Bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina “Songlines”. Ovaj najznačajniji magazin u oblasti vorld mjuzik žanra iz cijelog svijeta objavio je dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primijećen više nego ikada prije. Nominovan je u čak dvije kategorije (za „Najboljeg umjetnika Evrope“ i za „Najboljeg umjetnika“) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije. Pored njega u kategoriji za najboljeg evropskog umjetnika bili su nominovani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sem Li i francuski vokalni duo Cocanha. Ceremonija dodjele nagrade održaće se krajem godine u Londonu.

Damirov veliki međunarodni uspjeh nije omela ni pandemija, pa se njegov album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine. Uslijedile su nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od njemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni muzički producent Džo Bojd (R.E.M., Nik Drejke, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prate izuzetna muzička ekipa: violinistkinja Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derja Turkan (Kudsi Erguner, Erkan Ogur) i kontrabasista Greg Koen (Tom Veits, Laura Anderson, Masada, Džon Zorn).

Muzička nagrada britanskog magazina “Songlines” ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti „Svjetske muzike“ koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze. Dobitnici neke od prestižnih nagrada “Songlinesa” do sada su bili: Mariza, Fanfare Čiokarlia, Goran Bregović, Derek Griper…

Bonus video: