Zlatna medalja za hor iz Bijelog Polja

Trijumfovali na bjeljinskom festivalu “Majske muzičke svečanosti”

3835 pregleda 0 komentar(a)
Gradski hor Bijelo Polje, Foto: Privatna arhiva
Gradski hor Bijelo Polje, Foto: Privatna arhiva

Gradski hor Bijelo Polje trijumfovao je na bjeljinskom festivalu “Majske muzičke svečanosti” koji je ove godine zbog pandemije virusa korona održan online.

“Zbog pandemije izazvanom virusom kovid-19 donijeta je odluka da festival bude održan online, pa su prijavljeni učesnici slali svoje audio i video snimke koje su preslušavali članovi žirija. Žiri festivala činili su stručnjaci iz oblasti muzike: prof. dr Desanka Trakilović (Bijeljina), prof dr Dragana Cicović (Kosovska Mitrovica), doc. dr Jelena Trakilović (Bijeljina) i magistar Igor Sarajlić (Požarevac). Učestvovali smo u kategoriji A (mješoviti hor) i osvojili zlatnu medalju (97 bodova). Kompozicije koje smo prijavili za takmičenje su bile: M. Kjuss - ‘Amurski valovi’, S. S. Mokranjac - ‘Tebe pojem’, i Boro Tamindžić - ‘Crmničko oro’. Posebna nam je čast što smo nastupali na festivalu kao jedini hor iz Crne Gore i pred jakom konkurencijom predstavili našu državu Crnu Goru na najbolji način, a ponosnim učinili naš grad - Bijelo Polje. Poseban udio u tome imaju dirigentice Jelena Đaković i Julijana Vujošević koje su svojim radom i trudom ovaj hor dovele do prvog mjesta na takmičenju u kojem su učestvovali horovi iz raznih zemalja. Svaki uspjeh za nas je bitan, a i dalje ćemo se truditi da prestavimo svoj grad u najboljem svjetlu a svojim pjevanjem i nastupima osvajati još nagrada”, stoji u saopštenju hora.

Gradski hor Bijelo Polje njeguje i izvodi više vrsta umjetničke muzike. Bavi se koncertnim aktivnostima i iza sebe ima uspješne solističke nastupe. Hor je po strukturi mješovito, višegeneracijsko pjevačko društvo i broji 50 stalnih članova.

Jelena Đaković i Julijana Vujošević uspješno diriguju gradskim horom koji funkcioniše u okviru bjelopoljskog Centra za kulturu. Ovaj hor je osnovan 2016. godine sa ciljem razvijanja kreativnog odnosa prema kulturnom nasljeđu i stvaralaštvu, za podsticanje aktivnog učestvovanja u procesima razvijanja kulture i kulturne razmjene u oblasti muzike, realizaciji koncerata i koncertnih gostovanja hora i solista.

Imali su priliku da nastupaju u zemlji i inostranstvu. Hor se takmičio prije dvije godine na Beogradskim horskim svečanostima (BEHOS), gdje je predsjednik žirija bila uvažena dirigentica Darinka Matić Marović, i tada su osvojili srebrnu medalju i na onlajn takmičenju horova na festivalu “Melodianum” - Kikinda takođe srebrnu medalju.

Hor osim što izvodi umjetničke kompozicije (svjetovna i duhovna muzika), izvodi i obrade popularnih pjesama, kompozicija iz filmske muzike kao i stare crnogorske pjesme.

Bonus video: