Burne rekacije zbog neprolaska Albine Grčić

Održano prvo polufinalno veče, u finalu Eurosonga pjevaju predstavnici Norveške, Izraela, Rusije, Azerbejdžana, Malte, Litvanije, Kipra, Švedske, Belgije i Ukrajine

4958 pregleda 1 komentar(a)
Smatraju da je pokradena: Albina, Foto: AP Peter Dejong
Smatraju da je pokradena: Albina, Foto: AP Peter Dejong

Niko od ex-Yu predstavnika koji su nastupili na prvoj popufinalnoj večeri Eurosonga održanoj preksinoć u Roterdamu nije uspio da obezbijedi plasman u finale. Tako su takmičenje već prve večeri završili predstavnice Slovenije i Hrvatske Ana Soklič, odnosno Albina Grčić, kao i predstavnik Sjeverne Makedonije Vasil.

Glasovima publike i stručnog žirija u finale su prošli predstavnici Norveške, Izraela, Rusije, Azerbejdžana, Malte, Litvanije, Kipra, Švedske, Belgije i Ukrajine.

Veče je otvorio aktuelni pobjednik Dankan Lorens, dok su prvi imali priliku da nastupe grupa The Roop iz Litvanije s pjesmom “Dicoteque”, koja ujedno važi i za favorita na ovogodišnjem Eurosongu.

Nakon nje je nastupila predstavnica Slovenije Ana Soklič koja je lani pobijedila s pjesmom “Voda”, a ove godine je odabrana na internom takmičenju s pjesmom “Amen”.

Zanimljiv nastup imala je predstavnica Rusije, Maniža s pjesmom “Russian Woman”. Ona se prije takmičenja suočila s problemima zbog teksta pjesme koji su ruski konzervativci smatrali previše provokativnim.

Predstavnik Švedske Tuse Činza koji je izveo numeru “Voices” doputovao je u Roterdam zahvaljujući ubedljivoj pobjedi na njihovom „Melodifestivalenu“. Tuse je rođen u glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, a zemlju i porodicu napustio kako bi izbjegao rat, pa je kao petogodišnjak završio u izbjeglištvu u Ugandi. Manje od tri godine proveo je u jednom kampu, a preživio je zahvaljujući UNICEF-ovim paketima s hranom. U Švedskoj je potom dobio azil.

 Predstavnik Švedske iza sebe ima tužnu priču
Predstavnik Švedske iza sebe ima tužnu pričufoto: AP Peter Dejong

Najneobičniji nastup imala je predstavnica Australije Montenj koja je nastupala od kuće s pjesmom “Techicolour”, a njen nastup je emitovan putem video-linka. Ona nije zbog pandemije koronavirusa doputovala u Holandiju kako ne bi dovela u rizik sebe i svoju delegaciju.

Predstavnik Sjeverne Makedonije Vasil izveo je pjesmu “Here i Stand”, dok je nakon njega publika čula predstavnicu Islanda Lesli Roj s pjesmom “Maps”.

Odličan nastup imala je predstavnica Kipra Elena Cagrinu s pjesmom “El Diablo". Inače je kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu s takmičenja, ali oni su to odbili da učine. Inače je ova pjesma na kladionicama favorit.

Kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu  “El Diablo”
Kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu “El Diablo”foto: AP Peter Dejong

Sa anđeoskim krilima norveški pjevač Tiks, koji uživa veliku popularnost mlađe publike je uspio da se plasira u finale takmičenja, dok iako je njen nastup ocinjen kao odličan, a na kladionicama bila sigurna finalistkinja, predstavnici hrvatske Albini to nije pošlo za rukom. Razigranom pjesmom “Tick-Tock” na 65. Eurosongu mlada Splićanka je nastupila pod rednim brojem 10 pred 3.500 ljudi koliko ih se nalazilo u areni zbog epidemioloških mjera koji su morali pokazati negativan tekst na koronavirus prilikom ulaska u dvoranu. Nakon nastupa Albinu je dočekao gromoglasan aplauz za svoj performans, a i brojne su negativne reakcije na društvenim mrežama zbog njenog neprolaska.

Ispod video-snimka Albininog nastupa koji je objavljen na zvaničnom kanalu na Youtubeu, koji je dosad pogledalo više od 300.000 ljudi, a broj pregleda raste iz minuta u minut, ređaju se komentari o tome da je hrvatska predstavnica pokradena.

No, Albina je zadržala dobro raspoloženje uprkos ispadanju.

“Ovo je samo početak za nas. Preponosni smo. Ovo je najbolji nastup koji sam u životu odradila. Nemojte biti tužni. Malo nam je bed, zaslužujemo da budemo tamo, ali Evropa propušta mnogo toga. Hvala svima na komentarima, na podršci”, napisala je na Instagramu nedugo nakon objave rezultata.

Belgiju predstavlja grupa “Hooverphonics”, ispred Izraela na Eurosongu se takmiči Eden, koja je rođena u toj zemlji, a porijeklo vuče i iz Etiopije. Iz Rumunije je u Roterdam stigla Roksen, Azerbejdžan predstavlja pjevačica Efendi, dok je ukrajinska pjesma koji je izveo sastav “Go_A” jedina u prvoj polufinalnoj večeri otpjevana na njihovom jeziku bez ijedne strane riječi.

Posljednja je nastupila Malta s pjesmom “Je Me Casse” koju je izvela Destini, a riječ je takođe o još jednom favoritu publike za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.

Drugo polufinale Eurosonga biće održano večeras, kada će se za prolaz u finale takmičiti 17 zemalja. Tako će svoje pjesme izvesti predstavnici San Marina, Estonije, Češke, Grčke, Austrije, Poljske, Moldavije, Islanda, Srbije, Gruzije, Albanije, Portugala, Bugarske, Finske, Letonije, Švajcarske i Danske.

Ovo je peti put da Holandija organizuje Eurosong nakon što je to prethodno učinila 1958, 1970, 1976. i 1980. godine.

Ovogodišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.

Bonus video: