Rokenrol nikad neće umrijeti

Predstavnici Italije zahvaljujući glasovima publike trijumfovali na 65. Eurosongu

2762 pregleda 4 komentar(a)
Od početka Eurosonga važili za favorite: Maneskin, Foto: Peter Dejong
Od početka Eurosonga važili za favorite: Maneskin, Foto: Peter Dejong

Predstavnici dvadeset šest nacija u subotu su se u roterdamskoj Ahoy Areni, borili za glasove publike i nacionalnih žirija, a glavni favoriti - grupa Maneskin koja je nastupila ispred Italije sa 524 glasa trijumfovala je na 65. Eurosongu. Uzbudljiva trka se tokom glasanja nacionalnih žirija vodila između Francuske i Švajcarske, no u završnici je zahvaljujući glasovima publike pobjedu odnijela Italija. Zaniljivo, publika nekima od pet velikih zemalja koje su osnivači ovog takmičenja nije dala nijedan bod. Neslavno, posljednje mjesto osvojilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji predstavnik nije dobio nijedan bod - ni žirija ni publike.

Na kraju takmičenja vicešampionskom pozicijom može se pohvaliti predstavnica Francuske Barbara Pravi, dok je na trećem mjestu takmičar iz Švajcarske Đon Tirs.

Žastoki rok bend Maneskin sa pjesmom “Zitti E Buoni” od početka proba za Eurosong u Roterdamu važio je za favorita, a ime ovog sastava na danskom jeziku znači mjesečina.

Ovaj bend dolazi iz Rima, a čine glavni vokal Damijano David, basistkinja Viktorija De Anđelis, gitarista Tomas Rađi i bubnjar Etan Torćo. Postali su poznati 2017. nakon učešća u jedanaestoj sezoni X faktora, zahvaljujući kojem su, uprkos tome što su se isto završili kao drugoplasirani, potpisali ugovor sa diskografskom kućom Sony Music i izdali svoj prvi EP „Chosen” iste godine. Godine 2021. pobijedili su na 71. izdanju festivala Sanremo sa pesmom „Zitti e buoni”, što im je bila karta za Eurosong i Roterdam.

Mnogi ih upoređuju sa bendovima poput Led Zeppelina, a i sami su potvrdili da je njihova muzika inspirisana 70-tim, čiji zvuk nastoje da povrate u sadašnje vrijeme, dok je njihova pojava na sceni inspirisana kostimima koje su nosili članovi bendova Rollingstones i Doors, ali i izvođači poput Džimija Pejdža, Dejvida Bouvija i Igi Popa. Nerijetko promovišući rodnu jednakost u vidu nošenja muških odjevnih kombinacija od strane članice benda. Van scene, članovi imaju drugačiji modni i muzički stil - Damijano privatno najviše sluša soul muziku, Viktorija pop, mejnstrim scenu i svjetske hitove, Tomas Džez, dok Itan ostaje vjeran roku. Bend takođe ima svoj fan klub, čiji službeni nalog na Instagramu broji preko 30 hiljada pratilaca.

Tokom učešća u tamičenju, bend je bio pod mentorstvom Manuela Ađnelija, čuvenog frontmena benda “Afterhours”.

Nakon pobjede Italije na Eurosongu, društvenim mrežama je počeo kružiti video koji navodno prikazuje pjevača grupe Maneskin kako konzumira kokain, što je on naknadno negirao izjavom na pres konferenciji, ali i objavom na društvenim mrežama.

“Rokenrol nikad neće umrijeti!”, uskliknuo je pjevač Maneskina prije nego su na pozornici 65. izdanja Eurosonga izveli pobjedničku pjesmu.

Od ex-Yu republika u finalu ovogodišnjeg Eurosonga bile su samo predstavnice Srbije, grupa Hurricane, koja je takmičenje završila na 15. mjestu. U završnici 65. Eursonga, pored pomenutih zemalja, plasirali su se i predstavnici Islanda, Ukrajine, Finske, Malte, Litvanije, Rusije, Grčke, Bugarske, Portugala, Moldavije, Švedske, Kipra, Izraela, Norveške, Belgije, Azerbejdžana, Albanije, San Marina, Holandije, dok su se predstavnici velike petorke - Velike Britanije, Španije i Njemačke, našle na začelju tabele nakon takmičenja.

Bonus video: