VIDEO Who See i UN zajedno protiv nasilja nad ženama

Polovina bokeškog rep dua Dejan Dedović Dedduh, koji je i odrepovao ovu pjesmu, kazao je da mu je velika čast što je dio ovakve priče i istakao da problem može biti u našoj familiji ili daleko od naših očiju, ali da je neporecivo da postoji
122 pregleda 1 komentar(a)
Who See
Who See
Ažurirano: 27.11.2017. 19:59h

Predstavljanjem spota za pjesmu "Moja Mare" grupe Who See u Eko zgradi Ujedinjenih nacija pokrenuta je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Na ovaj način iz UN-a su odlučili da skrenu pažnju na alarmantne podatke koji su rezultat njihovog istraživanja na temu nasilja nad ženama.

Vlatko Otašević se ispred UN-a obratio prisutnima poručivši da je ovaj spot prije svega usmjeren na mlade i objasnio i zašto.

"Suočavanje sa ovakvim problemima iziskuje jako puno vremena i ponekad i smjenu generacija. Posebno generacije koje dolaze imaju potencijal da donesu takve promjene. Želimo da ukažemo ljudima na višeslojnost problema, na različite pojavne oblike nasilja nad ženama, kao i da im pomognemo da zauzmu konstruktivan stav po pitanju nasilja nad ženama, u smislu da je to pojava koja jednostavno nije prihvatljiva. Kada želite da se obratite mladima, najbolji način je umjetnost, naročito popularna kultura jer je to nešto što mladi najbolje razumiju. U tom smislu teško da smo mogli naći bolje partnere od Who Seea", kazao je on i zahvalio najpoznatijim crnogorskim reperima što su kompleksnost problema kakav je nasilje nad ženama pretočili u snažan narativ o Mare.

Polovina bokeškog rep dua Dejan Dedović Dedduh, koji je i odrepovao ovu pjesmu, kazao je da mu je velika čast što je dio ovakve priče i istakao da problem može biti u našoj familiji ili daleko od naših očiju, ali da je neporecivo da postoji.

"Godina je 2017. i sama činjenica da živimo u XXI vijeku bi trebalo da nam donese stvari kao što su mir, socijalna pravda i slično, ali svjesni smo da u Crnoj Gori još imamo praistorijske probleme, tako da bi dobro bilo da se izborimo sa njima i da krenemo sa programima koji će koristiti generacijama koje dolaze, da im stvorimo jedan poligon za prosperitet", poručio je reper i izrazio nadu da će ovaj projekat donijeti rezultate i da će se "svi krivci za ovakve probleme makar zapitati, ako ne i procesuirati".

Who Seejeva Mare majka je troje dece koja je na poslu doživljavala mobing, dok nije otpuštena, a kod kuće proživljava zlostavljanje supruga.

Predstavnik UN-a Osama Kidali, koji je zamjenio prethodno najavljenu govornicu Fionu Mekluni kazao je da je umjesto Mare moglo da stoji Ana, Milica, Jelena ili ime bilo koje druge žene u Crnoj Gori.

"Vrijeme je da se pogledamo u oči i suočimo sa činjenicama i priznamo da je svaka druga žena žrtva neke vrste nasilja. Tužno je to što je dom za mnoge žene u Crnoj Gori mjesto patnje, što im tu patnju nanose često najbliži kao što su suprug ili momak, dok ostali smatraju da to nije njihov problem, čak i profesionalci iz institucija koje bi trebalo da se bave ovim problemom", saopštio je Kidali i izrazio uvjerenje da će polna jednakost doprinijeti napretku Crne Gore.

Među prisutnima na predstavljanju spota bili su i pjevač Perpera Aleksandar Radunović i član grupe The Books of Knjige Zoran Marković Zonjo, inače blizak saradnik Who See klape koja je neposredno pred objavljivanje ovog spota imala nastup u Beogradu, kao predgrupa Luisu Fonsiju.

Bonus video: