Pogledajte spot za prvu crnogorsku crossover kompoziciju

"Kamena simfonija" je kruna Dinine saradnje sa momcima iz Akademie
378 pregleda 4 komentar(a)
Dina Desančić, Foto: Adnan Doa Alomerović
Dina Desančić, Foto: Adnan Doa Alomerović
Ažurirano: 27.11.2017. 12:23h

Violinistkinja iz Bara mr Dina Desančić promovisala je u subotu veče svoj kompozitorski debi, kompoziciju „Kamena simfonija“ koju je snimila sa kolegama iz rok benda „Akademia“ sa kojim nastupa, a istom prilikom i atraktivan video-spot koji je za ovu numeru uradila barska Bubulj produkcija.

Pred brojnom publikom u „Portofinu“ u kojoj su bili od muzičara „Akademci“, članovi etno grupe Zora, Momčilo Zeković i kolege profesori iz barske Muzičke škole, kao i predsjednici Opštine i SO Bar dr Zoran Srzentić i Radomir Novaković, Dina je rekla da je „Kamena simfonija” kruna njene saradnje “sa sjajnim momcima iz Akademie”, za koje je rekla da su u njoj “probudili kompozitora”.

“Kamena simfonija je moja prva kompozicija i ujedno prva u Crnoj Gori u crossover maniru. Ideja je nastala u čuvenom podrumu “Akademie” nakon probe, inspirisao me spoj violine i roka u zvuku. Tih dana smo vježbali jedan instrumental Boža Gagovića i pomislila sam, zašto se ne bi i ja upustila u sličnu avanturu.

Tokom studija sam sa nekim sličnim sastavima nastupala u Beogradu, Banja Luci, Ljubljani, Novom Sadu, Moskvi, znam da je to žanr na koji ljudi izuzetno lijepo reaguju, to je nešto čime se bave Dejvid Geret, Maksim Mrvica i mnogi drugi. I na jednoj probi sam se pojavila sa melodijom i jasnom zvučnom slikom kako bi to trebalo do kraja da zvuči i zahvaljujući mojim rok momcima, vrlo brzo smo dobili kostur Kamene simfonije, koji se negdje svima dopao”, opisala je Dina proces nastajanja svog kompozitorskog prvijenca snimljenog u studiju Mihe Radonjića.

Ona je na podršci zahvalila porodici, privredniku Mladenu Miranoviću zahvaljujući kojem je Porto Montenegro bio glavni sponzor projekta, Kulturnom centru, čelnicima opštine, Foto studiju Petović, Pakoriniju, Doi Alomeroviću i domaćinu promocije Nikoli Kolakoviću. Prvi kadrovi spota su snimljeni u julu a posljednji u oktobru, “ukupno 12 napornih snimanja”.

“Vidjela sam ljude koji ginu za svoj lični proizvod, ali kada neko gine za vaš proizvod, onda je to za svako poštovanje i divljenje, i znak da radite sa ljudima koji mnogo vole svoj posao, a to su momci iz Bubulja. Snimanja su bila usred ljetnje sezone, gomile svirki sa “Akademia” i priprema za premijeru Vivaldijevih godišnjih doba na Barskom ljetopisu. Dobili smo ekskluzivno pravo snimanja kadrova u Porto Montenegru, Ministarstvo odbrane je dozvolilo snimanje na školskom brodu "Jadran", MUP nam je omogućio pomoć konjičke policije, hvala im svima. Birali smo lokacije koje su do sada slabo eksploatisane u turističkim razglednicama Crne Gore, pa je planinarenje bilo sastavni dio setova-Bijela skala, San Đovani, kanjon Cijevne, Kapetanovo jezero”, dodala je Desančić.

Opisujući Dinu kao “energičnu mladu damu koja je 24 časa u pokretu”, voditelj promocije Milan Vujović predstavio je biografiju umjetnice. Desančić kao magistar violine predaje u ŠOMO "Petar II Petrović Njegoš" u Baru. Član je Etno grupe „Zora“ i rok grupe „Akademia“. Sa profesorom harmonike Safetom Drljanom nastupa od 2013, odnedavno pod zvaničnim imenom “Duo Classico”, i do danas su koncertirali širom Crne Gore, u Zagrebu i u Turskoj. Dina je i članica sastava „Almazian Symphony“ koji predvodi čuveni jermenski violinista Hačatur Almazijan, sa kojim je u studiju Emira Kusturice snimala muziku za njegov film „Cool Water“. Dobitnica je nagrade Novosadskog Univerziteta za ukupnu prosječnu ocjenu tokom osnovnih studija 9,86, a od oktobra 2010. do avgusta 2011. u Novom Sadu je bila violinista alternativnog sastava koji je kombinovao električne gudačke instrumente i elemente roka, latina, elektro svinga i tradicionalnih motiva Vojvodine i Balkana. Na promociji su svirali Đorđe Milovanović i Tiho Biskupović.

Bonus video: